Mergi la conţinutul principal

Plan de pace paralel care prevede „închirierea” Crimeei, pe masa Administrației Trump. Reacţie dură a ambasadorului Ucrainei

Un plan de pace alternativ pentru Ucraina a ajuns pe masa fostului consilier pe probleme de securitate al lui Donald Trump, înainte ca acesta să demisioneze. Proiectul, elaborat de un deputat ucrainean și susținut de doi apropiați ai lui Donald Trump, prevede organizarea unui referendum pentru „închirierea” Peninsulei Crimeea către Rusia pentru o perioadă de 50 sau 100 de ani. Ambasadorul ucrainean în SUA a declarat că un astfel de plan poate fi înaintat doar de persoane care reprezintă interesele Rusiei, relatează New York Times.

 

Planul i-a fost remis fostului consilier al lui Donald Trump, Michael Flynn, cu o săptămână înainte să demisioneze, pe fondul scandalului legat de conversaţiile avute cu ambasadorul Rusiei la Washington. Proiectul reprezintă portița prin care președintele Donald Trump poate ridica sancțiunile impuse Rusiei. New York Times notează că nu se știe dacă administraţia de la Casa Albă va lua în calcul acest plan. De asemenea, persoanele implicate spun că nu au existat discuții cu Donald Trump despre proiect. 

Planul de pace a fost elaborat de un deputat ucraininean, care face parte dintr-o mișcare de opoziție consiliată de fostul manager de campanie al lui Trump, Paul Manafort. A ajuns la Casa Albă prin intermediul avocatului personal al lui Donald Trump, Michael D. Cohen, și fostului partener de afaceri al liderului SUA, Felix H. Sater. 

Proiectul de pace presupune, pe scurt, retragerea tuturor forțelor ruse din estul Ucrainei. Apoi, ucrainenii vor fi chemați la un referendum pentru a spune dacă sunt de acord ca Peninsula Crimeea să fie închiriată Rusiei pentru 50 sau 100 de ani. Acțiunea a înfuriat oficialii ucraineni. Ambasadorul Ucrainei în SUA, Valeriy Chaly, a spus că Artemenko „nu are niciun drept să prezinte planuri alternative de pace din partea Ucrainei niciunui stat străin, inclusiv SUA”.

„Este o încălcare grosolană a Constituției. Astfel de idei pot fi transmise doar de cei care în mod deschis, sau pe ascuns, reprezintă interesele Rusiei”, a spus Valery Chaly.

New York Times scrie că reacția ambasadorului ucrainean la acest plan arată de ce proiectul lui Artemenko prevede și diseminarea de informații compromițătoare la adresa lui Poroșenko, pentru a arăta că el și apropiații săi sunt corupți. Doar un guvern nou, mai puțin ostil față de Rusia, ar putea lua în considerare un astfel de Trump.

Andrii V. Artemenko, deputatul ucrainean cu aspirații de deveni președintele Ucrainei, spune că are dovezi care arată că liderul ucrainean, Petro Poroșenko, este corupt. Mai mult, acesta spune că a primit încurajări pentru proiectele sale de la apropiați de-ai lui Putin.

„O mulțime de oameni spun că sunt agent rus, agent american, agent CIA. Dar cum putem găsi o soluție bună între țările noastre dacă nu discutăm", a declarat Artemenko.

Nici Cohen și nici Sater nu au experiență în politica externă. De asemenea, ambii susțin că nu au vorbit cu Donald Trump despre acest plan.  Avocatul lui Donald Trump este un nume de interes într-o anchetă a FBI privind legăturile apropiaților lui Trump cu Rusia. Celelalte două personaje implicate în acest plan au un trecut care ridică întrebări. Felix H. Sater, cetățean ruso-american, și-a declarat vinovăția într-un dosar privind manipularea pieței de capital, dosar în care a fost implicată și mafia. De cealaltă parte, Artemenko a stat doi ani și jumătate într-o închisoare din Kiev după ce a fost acuzat de delapidare. Acuzațiile au fost mai apoi retrase și Artemenko susține că au fost motivate politic.

Deputatul ucrainean a spus că un prieten comun i-a făcut legătura cu fostul partener de afaceri al lui Donald Trump. După ce s-au întâlnit la un hotel din New York, Sater și Cohen au fost de acord să îl ajute pe Artemenko ca propunerea lui să ajungă la Casa Albă. Ambii au spus că fac acest lucru deoarece vor să oprească un război în urma căruia au murit 10.000 de oameni. Cohen a adăugat că nu a știut că planul a fost încurajat de guvernul rus, dar a înțeles că există dovezi care arată că Poroșenko este corupt.

Propunerea scrisă a ajuns într-un plic sigilat pe masa lui Michael Flynn în februarie. Cohen a spus că aștepta un răspuns când Flynn a fost nevoit să demisioneze. Acum, cei trei speră că noul consilier pe securitate naționale se va alătura cauzei lor. Vineri, președintele Donald Trump, a anunțat pe Twitter că are patru candidați în minte pentru acest post.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro