Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Piratare software de 835 milioane de lei vechi

Legea nr. 8/1996 continua sa faca victime la Braila. Din dispozitia procurorului Ciprian Butnaru, de la Parchetul de pe linga Tribunal, ieri, a fost deferit justitiei administratorul SC "Trading 3 M" SRL Braila, Cosmin M. M., prejudiciul total cauzat de el companiilor care detin drepturile de proprietate intelectuala - respectiv programe de calculator - fiind de 83.514 lei noi.
Politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Braila au descins la punctul de lucru apartinind firmei patronate de Cosmin M. M., 37 de ani - situat pe strada Scolilor -, in ziua de 2 februarie 2006. Controlul a avut ca obiect "verificarea modului de respectare a drepturilor de autor reglementate prin Legea nr. 8/1996, respectiv utilizarea in conditii de legalitate a programelor de calculator". Cu acest prilej, au fost identificate nu mai putin de cinci calculatoare pe care erau instalate fara licente urmatoarele programe: "AutoCAD 2000" (pe 5 calculatoare), "Office 2002" (pe 3 calculatoare), "Windows '98" (pe un calculator), "Windows XP Home Edition" (pe un calculator) si "Office '97" (pe un calculator). Invinuitul detinea o licenta pentru programul "Windows XP Professional", o licenta pentru "Office 2002" si doua pentru "Windows '98". La data efectuarii controlului, oamenii legii au intocmit un proces-verbal si au declansat cercetarile specifice, sesizindu-i si pe detinatorii drepturilor de proprietate intelectuala, respectiv "Microsoft Corporation" si "Autodesk Incorporated", USA. Daca prima companie solicita 5.814 lei despagubiri civile, cea de-a doua cere nu mai putin de 77.700 de lei noi, precizeaza reprezentantul acuzarii.
Audiat in faza de urmarire penala, Cosmin M. M. a declarat anchetatorilor ca a achizitionat programele de calculator de-a lungul timpului "de la o persoana necunoscuta" care i le-a oferit la un pret mai mic decit cel de achizitie a licentelor. Invinuitul a mai declarat ca a intentionat doar "sa le testeze" o perioada de timp, pentru ca apoi sa le achizitioneze legal, cu licente. Cazul se afla in atentia magistratilor judecatori.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii