Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Piinea, mai scumpa din cauza costurilor ridicate la utilitati

La nivel national, asociatiile patronale ale morarilor si brutarilor au lansat inca de la inceputul lunii in curs ipoteza potrivit careia, in citeva luni, pretul piinii va suferi o serie de modificari in sensul majorarii. Motivatia o constituie, asa cum au explicat jucatorii din piata, pe de o parte, costurile de productie ridicate induse de majorarea tarifelor la utilitati sau a pretului materiei prime, iar, pe de alta parte, obligativitatea de a efectua importante investitii pentru respectarea normele igienico-sanitare impuse de comunitatea europeana. Cu privire la aceste previziuni, conducerea grupului de firme "Galmopan", cel mai mare producator de piine din zona Galati - Braila - Vrancea, ne-a explicat ca este posibila o scumpire a pretului piinii insa abia din luna martie. "De la inceputul acestui an, a avut loc o serie de majorari de tarife la utilitati, in special la gaz metan. Mai mult, la acest moment se previzioneaza si o crestere a pretului materiei prime, adica giru, in conditiile in care temperaturile scazute din luna curenta au afectat culturile de griu in mai multe zone din judetele Braila, Galati, fapt ce va induce probabil o scadere a productiei de griu. Vom mentine pretul produselor noastre si luna viitoare, asa incit o eventuala modificare de pret ar putea aparea abia in luna martie", a explicat conducerea grupului "Galmopan", subliniind ca se va efectua o analiza pentru a se sti exact in ce mod ar putea afecta toate aceste fenomene pretul final al piinii si ce masuri se impun.
In alta ordine de idei, in acest an, brutarii romani vor invata sa aplice in fabricarea piinii normele igienico-sanitare existente in Uniunea Europeana. De altfel, "Rompan", asociatie patronala din care face parte si grupul de firme "Galmopan", a elaborat un ghid cu norme care vizeaza modificari in procesul de fabricare a piinii, dar si comportamentul igienico-sanitar al morarilor si brutarilor. "In fluxurile tehnologice, faina nu se va mai intilni cu piinea, astfel incit aceasta sa nu fie infestata cu germenii existenti in materia prima. Pentru aceasta, fabricantii vor fi nevoiti sa investeasca cel putin 10.000 de euro, daca fabrica e mica si aproape 100.000 de euro daca fabrica este mare", a declarat in presa centrala Aurel Popescu, presedintele "Rompan".




Categorie articol: 

Comentarii