Mergi la conţinutul principal

Pictura lui Boris Savaluc - filozofari pe marginea unor subiecte banale

La Galeriile de Arta a avut loc, vineri, vernisajul expozitiei realizate de artistul plastic amator Boris Savluc. In cele 80 de lucrari de pe simeze, artistul a prezentat natura, aceasta fiind cea mai importanta sursa de inspiratie, dupa cum a observat si presedintele Uniunii Artistilor Plastici din Romania, Filiala Braila, Gheorghe Mosorescu, cel care a initiat organizarea acestei expozitii. Despre caile, metodele si tendintele prezente in lucrarile semnate de Boris Savaluc a vorbit artistul plastic Hugo Maracineanu. Acesta a observat la o prima privire ca se desprind doua cai prin care Boris Savaluc rezolva problema plastica pe care si-a propus-o, iar amindoua stau sub semnul celor doi maestri, Schwaitzer Cumpana si Octav Angheluta. "Catre sfirsitul perioadei se observa o a treia cale, care decurge din metodele de rezolvare grafica, calea personala, un mod de exprimare original. Acest artist plastic isi propune sa rezolve niste probleme caracteristice jumatatii de secol XX, insistind cu acribie asupra mijloacelor plastice. Cromatica pe care si-o doreste porneste de la a rezolva totul din tehnica, din manevrarea liniei, suprafetei, punctului, vibratiei suprafetei, al jocului de lumina si umbra. Aici apar cele doua tendinte. De la Cumpana ia modul de vibrare pastos care incerca sa gaseasca neobisnuitul in obisnuit, suprafete pe care sa le exalte in raport cu celelalte lasate sa cada, iar de la maestrul Octav Angheluta gasim acele teribile forte pe care le dadeau planurile de suprapunere, acea vibratie in pasta cromatica, ajungind astfel, la un moment dat, spre impresionism. Cea de-a treia tendinta curge din metodele grafice folosite si se poate descoperi mai ales in acuarele, pastel, ceracolor, care reprezinta modul personal de a percepe si de a lua in stapinire realitatea de catre Boris Savaluc", a explicat artistul plastic Hugo Maracineanu.

Drama romanilor evacuati din Basarabia in 1944

Boris Savaluc s-a nascut in septembrie 1938, la Orhei, Basarabia, iar in 1944 a fost evacuat, impreuna cu parintii, in Romania. A locuit in Braila, Timisoara, Sighisoara, stabilindu-se intr-un final in judetul Brasov, la Risnov. In 1954 debuteaza in arta, iar pasiunea pentru exprimarea prin arta plastica il determina sa audieze cursurile de pictura ale maestrilor Schwaitzer Cumpana si Octav Angheluta. Timp de doi ani, intre 1968 si 1970, urmeaza cursurile Scolii Populare de Arta, sectia pictura, cu prof. Alexandru Ghetie. A avut 11 expozitii personale, intre 1970 si 2005, si a participat la sase expozitii colective. Are lucrari in colectii particulare din Romania, Germania, SUA, Canada, Austria si Spania. Despre faptul ca Boris Savaluc nu a urmat cursuri superioare de pictura si ca din acest motiv ajunge tirziu sa fie original, artistul plastic Hugo Maracineanu a spus: "Boris Savaluc a trait drama romanilor de dincolo de Prut. Nu au avut sansa pe care a avut-o generatia care a reusit sa fuga din Basarabia in 1939, care au putut sa faca facultate in Romania. Cei care au fugit in 1944 nu au mai facut facultate in Romania, pentru ca rusii ii vinau. Aceasta drama i-a marcat viata, dar nu a facut sa dispara pasiunea pentru arta plastica. Fara sa aiba studii temeinice, organizate, trecerea catre un mod propriu de exprimare s-a facut prin descoperirea unor calmari, ajungindu-se la o filozofare inteligenta, pe marginea unor subiecte banale: o lebada, o barca, stuful. Privind aceste tablouri, incepi sa depasesti cadrul lui si sa vezi in spate individualitatea artistului" a mai spus Hugo Maracineanu.
Lucrarile vor sta pe simeze doua saptamini.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro