Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Piata piinii, investigata de Consiliul Concurentei

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie din oficiu pe piata piinii din Romania, pentru a identifica posibile intelegeri tacite intre companiile sau asociatiile din domeniu. "Investigatia urmareste o posibila incalcare a Legii Concurentei de catre anumiti agenti economici si asociatii de agenti economici care activeaza pe aceste piete", se precizeaza intr-un comunicat al institutiei. Totodata, Consiliul Concurentei este interesat in obtinerea observatiilor si punctelor de vedere referitor la acest subiect, care pot fi transmise institutiei.
De mentionat este ca Legea Concurentei interzice orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici. Sint totodata interzise orice decizii luate de asociatiile de agenti economici si orice practici concertate, atunci cind acestea au ca obiect sau ca efect restringerea concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte a acesteia, afectind in acest fel interesele consumatorilor.
Contextul in care Consiliul Concurentei si-a anuntat intentia cu privire la acest subiect este acela in care actorii pe piata piinii au anuntat ca vor scumpi gradual preturile la acest produs pe fondul secetei. In plus, au indicat ca posibila solutie de a contrabalansa majorarile, reducerea cotei de TVA la acest produs. Zilele trecute, ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes, afirma ca pretul piinii este prea mare, in conditiile in care a fost stabilit in 2003, cind griul costa 7,5 milioane de lei vechi/tona. In acest an, tariful va ajunge, chiar si in conditii de seceta, la 5-5,5 milioane de lei vechi/tona.
In plus, oficialul ministerial a mai adaugat ca trei sferturi din firmele de pe piata piinii, de la producator la comerciant, fac evaziune fiscala.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii