Mergi la conţinutul principal

Piaţa imobiliară reporneşte motorul

• experţii imobiliari manifestă optimism în ceea ce priveşte revenirea la normalitate pe piaţa de profil, blocată pe timpul pandemiei Covid 19, şi spun că au semnale încurajatoare în acest sens • „cererea şi oferta nu au dispărut, ci au fost într-o stare latentă, forţată de imposibilitatea de mişcare”, spune Teodor Cristian, managerul „CristianImobiliare”, „iar dacă băncile vor relua creditarea în condiţii rezonabile, ca şi până la începerea pandemiei, nu vedem nici un motiv ca piaţa imobiliară să nu revină pe drumul cel bun”

 

Datele statistice prezentate de experţii în imobiliare la nivel naţional arată că preţurile pentru locuinţe nu s-au schimbat semnificativ în ultimele două luni, cât România a fost blocată de măsurile impuse de starea de urgenţă generată de pandemia Covid 19. Mai mult, aceştia arată că în ultimele 30 de zile cotaţiile apartamentelor, de exemplu, au consemnat un recul de 1,7% în întreaga ţară. Există şi excepţii, mai precis cazurile oraşelor Bucureşti, Iaşi şi Cluj, unde valoarea medie a unui apartament s-a majorat faţă de luna martie. De pildă, în Bucureşti, în medie, un apartament de două camere costă acum peste 85.000 euro, în uşoară creştere faţă de luna martie când preţul mediu era în jurul valorii de 83.000 euro. Acelaşi fenomen se înregistrează şi la Cluj, unde oricum preţul pe metru pătrat este cel mai ridicat din ţară. Astfel, un apartament standard cu două camere costă, în medie, peste 110.000 euro. La fel, la Iaşi: costul mediu al unei locuinţe cu două camere este de aproape 64.000 euro. În schimb, la Constanţa preţul pe metru pătrat a scăzut în luna aprilie, cu 1,4%, astfel că un apartament cu două camere costă în jur de 73.000 euro.

Comparativ, în Brăila un apartament cu 2 camere se tranzacţionează cu aproximativ 40.000 - 50.000 euro în zonele centrale şi ultracentrale, fapt care, în opinia experţilor locali în imobiliare, evidenţiază foarte clar că piaţa imobiliară în cazul nostru nu are nici o tentă speculativă, neputându-se vorbi de preţuri crescute artificial ci doar de un echilibru stabil între cerere şi ofertă. „Apropierea pe care unii o fac între criza economică din 2008 şi cea declanşată de pandemia de coronavirus, este total greşită şi nefundamentată! De ce spun acest lucru: în 2008 criza a fost declanşată chiar de domeniul imobiliar şi bancar, din cauza preţurilor «umflate» artificial, bazate pe credite neperformate date fără garanţii, în stilul «doar cu buletinul». Acest lucru nu mai este deloc valabil în 2020, când preţurile reflectă clar costurile de construcţie corelate cu raportul cerere/ofertă, iar creditarea s-a făcut pe criterii serioase, justificate şi garantate”, susţine Teodor Cristian, managerul „CristianImobiliare”. De altfel, acelaşi punct de vedere îl împărtăşeşte şi Daniel Crainic, director de marketing al portalului imobiliare.ro care atrage însă atenţia că, spre deosebire de 2008, piaţa imobiliară din acest an este mai solidă şi a avut un început de an bun. Revenind la explicaţiile date de Cristian, acesta a punctat că, practic, pe perioada cât a fost instituită starea de urgenţă, efectul a fost acela că s-au oprit doar vizionările, ceea ce a dus la o scădere a numărului de tranzacţii, dar acum, când circulaţia oamenilor a revenit la normal şi se pot face din nou vizionări fără a fi opriţi de lege, atât vânzătorii cât şi cumpărătorii au reînceput cu destul entuziasm procesul de tranzacţionare. „Bineînţeles, piaţa imobiliară nu se mişcă încă la viteză maximă, iar asta din cauza unei inerţii absolut normale, dar semnalele sunt încurajatoare şi în ritmul acesta, într-o perioadă scurtă de timp, sperăm că lucrurile vor intra într-o binecuvântată normalitate. Ba, mai mult, aşa cum oamenii au luat cu asalt terasele şi parcurile încercând să compenseze perioada lungă de claustrare, la fel această «frână» impusă tranzacţiilor imobiliare pe perioada stării de urgenţă, a dus la acumularea de frustrări, atât din partea vânzătorilor cât şi a cumpărătorilor, care au fost nevoiţi să-şi amâne planurile legate de vânzarea sau achiziţionarea unui imobil, lucru care pare să fi stârnit  apetitul de a «rezolva» aceste tranzacţii amânate intempestiv. Atât cererea cât şi oferta nu au dispărut, ci au fost într-o stare latentă, forţată de imposibilitatea de mişcare, iar acum îşi revin din hibernare, încercând să recupereze timpul pierdut”, susţine reprezentantul CristianImobiliare.

 

Optimism şi la nivel naţional

 

Aceleaşi lucruri le subliniază şi Adrian Erimescu, CEO Imobiliare.ro: „Statisticile din piaţă arată că interesul din partea cumpărătorilor se află aproape de nivelul de dinainte de pandemie şi chiar peste cel din perioada similară a anului trecut. Perioada dificilă a trecut, perioada de lockdown, în care nu s-au putut face vizionări, în care lumea a trebuit să reprioritizeze, să se obişnuiască cu noua situaţie (…), acum am intrat într-o perioadă de recuperare”. Potrivit sursei citate, în săptămâna 20 - 26 mai a.c., comparativ cu 26 februarie - 3 martie, datele Imobiliare.ro relevă un minus de doar 1% al numărului de vizitatori. „Am recuperat aproape în întregime numărul de useri (…). Rata de creştere este în continuare mare, deci ne aşteptăm să vedem o lună iunie foarte bună. Deci, practic, trăim deja o recuperare rapidă în zona asta de cerere”, a mai spus Erimescu. Acesta a arătat că, potrivit datelor pe care le deţine, în vreme ce 80% dintre cumpărători continuă să caute activ proprietăţi şi doar 7% au zis că se opresc din căutare, 50% dintre proprietari se aşteaptă să vândă în următoarele trei luni, 27% în trei până la şase luni, iar doar 23% în mai mult de şase luni. În plus, 70% dintre proprietari sunt deschişi să lucreze cu agenţiile imobiliare, ceea ce reprezintă o pondere foarte importantă. „Industria asta imobiliară, în care suntem toţi, este o industrie care serveşte o nevoie de bază- nevoia de locuire -, iar atunci când apare un factor disruptiv extern, nevoia de bază nu dispare. Prin urmare, are loc o încetinire a activităţii de tranzacţionare, după care, însă, piaţa îşi reia ciclul obişnuit”, a încheiat reprezentantul Imobiliare.ro.

 

Este totuşi un DACĂ

 

Trebuie însă punctat un aspect important în ecuaţia pieţei imobiliare: rolul major pe care-l au băncile ca furnizori de credite, împrumuturi pe care mulţi dintre cumpărători se bazează atunci când îşi fac planurile pentru a achiziţiona o locuinţă. Referitor la acest aspect, brăileanul Teodor Cristian a punctat că, într-adevăr, este necesar ca şi băncile să-şi reia rolul activ în această ecuaţie. „Dacă băncile vor relua creditarea în condiţii rezonabile, ca şi până la instituirea stării de urganţă pe fondul pandemiei, nu vedem nici un motiv ca piaţa imobiliară să nu revină pe drumul cel bun, de pe care a fost deraiată de inamicul nevăzut, Covid 19, adică să revină la acea cale stabilă şi echilibrată, pe care se încadrase şi în 2019”. Cu alte cuvinte, împrumuturile par a fi rotiţa care învârte mecanismul în acest domeniu. Una din două tranzacţii e cu credit, dar o tranzacţie cu credit înlănţuie mai multe tranzacţii cu cash – omul ia un credit de la bancă şi cumpară de la un proprietar un apartament cu două camere. Proprietarul, automat, are cash să facă upgrade sau să cumpere altă proprietate şi efectul pe creditare e mai mare. Nu toate tranzacţiile cash se bazează pe economii preexistente. Multe se bazează pe tranzacţii prin crediare şi dacă mecanismul se gripează, aici o sa fie o problemă”, spune şi Daniel Crainic, directorul de marketing al portalului imobiliare.ro.

Revenind pe plan local, concluzia trasă de Teodor Cristian este aceea că după o perioadă când totul a îngheţat, lucrurile în general şi piaţa imobiliară în particular, au început să revină la normal. „Viaţa îşi continuă cursul, oamenii încearcă să-şi satisfacă nevoile, printre care «nevoia de locuire», căreia i se adresează domeniul imobiliar, fiind de altfel una dintre cele mai presante şi care necesită, fără doar şi poate, o rezolvare urgentă şi mulţumitoare. Fără «casă» nu putem trăi, deci imobiliarele vor continua să meargă, trecând peste hopuri şi obstacole de moment. Prognoza pentru viitor este că, fără intervenţia unor factori perturbatori neaşteptaţi, va urma un scurt interval de reintrare pe făgaşul normalităţii, urmat de o perioadă caracterizată de echilibru , în care cererea şi oferta se vor întâlni, fără creşteri sau scăderi bruşte de preţuri”, a încheiat reprezentantul „CristianImobiliare”.

 

Apartamentele au în continuare căutare

 

Începutul verii calendaristice şi ieşirea din starea de urgenţă au condus la înregistrarea primelor tranzacţii imobiliare de după blocaj, după cum confirmă şi notarii. De altfel, Vasile Varga, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, ne-a declarat că din semnalele pe care le are poate afirma că lucrurile au început din nou să se mişte pe piaţa imobliară locală. Legat de preţuri, acesta a previzionat că, în linii mari, apartamentele, casele şi terenurile îşi vor menţine cotaţiile până la finalul anului. „În perioada cât au fost în vigoare măsurile restrictive impuse de starea de urgenţă, tranzacţiile imobiliare au fost în număr mic şi doar pentru situaţiile de urgenţă, gen tranzacţiile la termen, promisiuni de vânzare/cumpărare între clienţi. De altfel, şi programul de lucru al notariatelor a fost unul special, redus la câteva ore pe zi, în concordanţă cu măsurile restrictive în vigoare în perioada respectivă. Odată depăşită această etapă, de 5 – 6 zile se înregistrează o revenire în sensul că se perfectează tranzacţii imobiliare, se solicită extrase de carte funciară. Din ce se observă, există la acest moment un apetit pentru apartamentele din cartiere, tranzacţiile cu astfel de unităţi locative fiind ceva mai multe. Cât priveşte preţurile de tranzacţionare, vă pot spune că acestea se menţin la nivelul cotaţiilor pe care experţii evaluatori le-au prezentat în raportul de început de an. Aşadar, preţurile au stagnat atât pentru locuinţe, cât şi pentru terenuri intra şi extravilane. Cred că fenomenul se va menţine pe parcursul acestui an, iar dacă vor fi creşteri, acestea nu vor fi în salturi mari”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro