Mergi la conţinutul principal

Peste o mie de dosare pe cap de procuror

Săptămâna trecută, procurorii brăileni au tras linie şi au făcut bilanţul activităţii lor pe anul 2014, în prezenţa reprezentanţilor CSM şi a conducerii Parchetului Curţii de Apel Galaţi.
Astfel, la şedinţa de bilanţ de miercuri, 11 februarie, au participat, printre alţii, proc. George Muscalu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Dan Chiujdea, consilier CSM, Didina Dănăilă, procuror general al Parchetului Curţii de Apel Galaţi, Marcel Codiţă şi Virgil Luparu, procurori generali adjuncţi ai PCA Galaţi, precum şi principalii colaboratori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila: judecător Păuniţa Banu, preşedinte al Tribunalului Brăila, cms. şef Mircea Vizitiu, inspector şef al IPJ (mutat acum la Constanţa) şi Petru Hărmănescu, şeful SRI Brăila.
"George Muscalu a subliniat faptul că, în anul 2014, am avut cele mai bune rezultate la nivel de Curte de Apel. De asemenea, pentru al treilea an consecutiv, am ocupat locul I pe ţară la trei indicatori - dosare de soluţionat/procuror, dosare soluţionate/procuror şi trimiteri în judecată/procuror - în condiţiile în care ne confruntăm, în continuare, cu o acută lipsă de personal. Statul de funcţii la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila şi unităţile subordonate prevede 33 de posturi de procuror din care, în anul 2014, au fost ocupate doar 24 de posturi", a precizat prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Mariana Ioan.
Situaţia este cu adevărat critică la PT Brăila unde, din cele 14 posturi existente, sunt în prezent ocupate doar 6. Instituţia nu mai are nici şefi de secţie. Şeful Secţiei Judiciare, proc. Gabriel Staicu, s-a pensionat, iar şeful Secţiei Urmărire Penală, proc. Marinela Coşniţă, a fost delegat, la 1 ianuarie 2014, în funcţia de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Făurei. Coşniţă îl înlocuieşte, astfel, pe prim procurorul Aurică Avram, care s-a pensionat, de asemenea.

Dosarele cu AN, la jumătate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila îşi desfăşoară activitatea în aceeaşi clădire cu Tribunalul şi Judecătoria, într-un spaţiu insuficient. De ani buni, procurorii au solicitat Primăriei, Prefecturii, Consiliului Judeţean şi Consiliului Local Brăila atribuirea unui teren pentru construirea unui sediu, însă demersurile au rămas fără rezultat.
Potrivit statisticilor PT Brăila, la nivelul judeţului, rata criminalităţii a scăzut semnificativ în anul 2014, comparativ cu anul 2013. Astfel, dacă în 2013 erau 947 persoane cercetate şi 333 trimise în judecată la suta de mii de locuitori, în anul 2014 au fost 760 persoane cercetate şi doar 202 trimise în judecată la suta de mii de locuitori. Populaţia judeţului Brăila este de puţin peste 300.000 de locuitori.
Deşi puţini, cei 24 de procurori brăileni au avut de soluţionat, în anul 2014, un "munte" de dosare: 24.776 (cu peste 500 de dosare mai mult faţă de anul precedent). Până la finele anului trecut, procurorii au soluţionat 11.698 dosare şi au trimis în judecată 677 infractori. La sfârşitul lui 2014, rămăseseră nesoluţionate 7.593 dosare cu autori cunoscuţi. În schimb, cauzele înregistrate cu AN (autori necunoscuţi a scăzut, practic, la jumătate, de la aproape 5.000 la sfârşitul lui 2013, la doar 2.783 la finele lui 2014. Scăderea numărului persoanelor trimise în judecată se datorează, în mare parte, apariţiei noilor coduri (Codul penal şi Codul de procedură penală), la 1 februarie 2014, ale căror prevederi sunt favorabile infractorilor.
A scăzut numărul celor trimişi în judecată pentru omor (de la 11 în 2013, la 9 în 2014), iar numărul hoţilor, tâlharilor şi escrocilor s-a redus la jumătate. Astfel, dacă în 2013 au fost 307 inculpaţi trimişi în judecată pentru furt, în 2014 au fost deferiţi justiţiei doar 141. De asemenea, în anul 2014, au fost daţi pe mâna judecătorilor 25 de tâlhari (faţă de 56 în 2013), şi 39 de inculpaţi cercetaţi pentru înşelăciune, faţă de 66 în anul precedent.
Din totalul de 155 de inculpaţi trimişi în judecată anul trecut pentru infracţiuni contra siguranţei publice, cei mai mulţi, 101, au fost cercetaţi pentru conducere sub influenţa alcoolului, şi 38 pentru conducere fără permis.
Mai trebuie precizat faptul că, anul trecut, au fost trimişi în judecată 50 de inculpaţi minori, faţă de 99 în anul precedent. Cei mai mulţi dintre minorii - infractori au fost deferiţi justiţiei pentru furt şi tâlhărie.
Pagubele produse în anul 2014 prin infracţiuni contra patrimoniului (furturi şi tâlhării) au fost de circa 4,9 milioane de lei şi 15.344 euro, iar pagubele produse prin înşelăciuni, de 4,3 milioane de lei. Au mai fost pricinuite pagube însemnate prin evaziune fiscală (6,14 milioane de lei), delapidări (circa 248.000 lei), distrugere (85.000 de lei) şi contrabandă (circa 293.000 lei). Pentru recuperarea prejudiciilor rezultate din evaziune fiscală, procurorii bărileni au aplicat măsuri asiguratorii (sechestru pe bunuri) de peste 1,8 milioane de lei.
"Ca şi în anii anteriori, activitatea parchetelor a fost afectată de insuficienţa resursei umane. Cu toate acestea, în 2014, a crescut numărul cauzelor de soluţionat şi numărul cauzelor soluţionate (cu 1.696) reducându-se, totodată, numărul cauzelor soluţionate prin rechizitoriu", a mai precizat prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Mariana Ioan.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro