Mergi la conţinutul principal

Peste 80.000 de persoane au fost ajutate de Arhiepiscopia Dunării de Jos în anul 2016

• valoarea totală a programelor social-filantropice depăşeşte 6,8 milioane de lei • Arhiepiscopia a oferit, printre altele, burse pentru 388 de tineri cu rezultate deosebite la învăţătură sau din familii nevoiaşe • peste 1.000 de săraci beneficiază, în fiecare zi, de o masă caldă în cantinele sociale din Brăila şi Galaţi

 

Bilanţ rodnic pentru Arhiepiscopia Dunării de Jos Galaţi, implicată, de ani buni, în ample programe social-filantropice, menite să le dea un strop de speranţă celor mai nevoiaşi dintre semenii noştri, urmând, astfel, exemplul Mântuitorului Iisus Hristos.

Cu binecuvântarea ÎPS Părinte Casian al Dunării de Jos, în anul 2016, preoţii care slujesc în cele 557 de lăcaşuri de închinare (biserici, capele şi paraclise) din judeţele Brăila şi Galaţi s-au implicat în ample acţiuni sociale şi filantropice. Nu mai puţin de 388 de tineri cu rezultate deosebite la învăţătură sau din familii nevoiaşe au primit, fiecare, burse lunare de 50 şi 100 lei, valoarea tuturor burselor acordate fiind de peste 280.000 lei.

În anul 2016, la Aşezământul socio-medical “Sf. M.M. Pantelimon” din Staţiunea Lacu Sărat, 108 persoane în vârstă au beneficiat de servicii medicale şi fizioterapie gratuite, în valoare de 79.300 lei. Tot aici, a fost amenajată o clinică medicală, fiind investită suma totală de 646.706 lei.

Potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de Arhiepiscopia Dunării de Jos, anul trecut, au beneficiat de servicii medicale gratuite 2.151 de pacienţi, care au fost trataţi în cele cinci cabinete medicale parohiale din Brăila şi Galaţi. Nu mai puţin de 1.067 de nevoiaşi au beneficiat, zilnic, de o masă caldă oferită de cele 26 de cantine parohiale, suma totală cheltuită astfel a fost de peste 767.000 lei.

În anul 2016, au fost derulate, în total, 22 de programe sociale, la care au participat preoţii, membrii comitetelor parohiale şi sute de voluntari. Astfel, pe tot parcursul anului, 46.377 de persoane au beneficiat de ajutoare record, în valoare de 1,5 milioane lei.

Demne de menţionat sunt programele sociale derulate la iniţiativa ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian, cu participarea tuturor parohiilor. Amintim programul “Ne înnoim de Sf. Paşti”, în cadrul căruia 1.485 de copii au primit îmbrăcăminte în valoare de aproape 85.000 lei, mai mult de jumătate din sumă fiind oferită de Centrul Eparhial.

Au fost organizate colecte în biserici, pentru ajutorarea celor ce au suferit de pe urma inundaţiilor din octombrie anul trecut, inundaţii care au afectat mai multe localităţi din judeţul Galaţi (s-au strâns peste 400.000 lei). La colectă au contribuit cu bani Patriarhia Română, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei şi Episcopia Tulcei. Astfel, au fost ajutate 650 de familii de sinistraţi, cu peste 200 de copii şi 150 de persoane vârstnice.

Potrivit Arhiepiscopiei Dunării de Jos, în anul 2016, au beneficiat de servicii social-filantropice 82.191 persoane din judeţele Brăila şi Galaţi, iar valoarea totală a acestor programe derulate a fost de 6.862.593 lei.

Pe lângă toate acestea, preoţii s-au implicat, an de an, în programe catehetice şi în predarea orei de religie în şcoli. În anul 2016, programul catehetic “Hristos împărtăşit copiilor” a fost implementat în 373 de parohii, cu participarea a peste 5.000 de copii. În judeţul Brăila, la ora actuală, sunt 101 profesori de religie, iar în judeţul Galaţi, 160.

Nu în ultimul rând, Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din  Universitatea “Dunărea de Jos” funcţionează cu două programe de licenţă şi unul de masterat, în cadrul cărora predau 13 cadre didactice universitare, find înscrişi 151 de studenţi şi masteranzi. Totodată, la Seminarul Teologic “Sf. Andrei” Galaţi sunt înscrişi 176 de elevi, îndrumaţi de 29 de cadre didactice şi trei pedagogi. În cadrul seminarului funcţionează, de ceva vreme, cinci clase de elevi pentru ciclul primar şi o clasă de a V-a, având, în total, 158 de elevi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro