Mergi la conţinutul principal

Peste 600.000 de romani dau de baut de Sf. Vasile

Crestinii il serbeaza, in prima zi a noului an, pe Sfintul Vasile cel Mare, episcopul Cezareii, unul dintre cei mai importanti parinti ai Bisericii Ortodoxe si, totodata, unul dintre cei mai mari teologi crestini, Patriarhul Daniel declarind anul 2009 an comemorativ-omagial al acestui sfint.
"In noul an care vine, 2009, se implinesc 650 de ani de la intemeierea Mitropoliei Tarii Romanesti (1359), care l-a avut ca prim pastor al ei pe Sfintul Ierarh Iachint (1359-1372), si 150 de ani de la actul Unirii Principatelor Romane (24 ianuarie 1859), proclamarea Unirii fiind facuta chiar de catre Nifon Mitropolitul, intr-o cladire din incinta Mitropoliei din Bucuresti. Totodata, se vor implini 1.630 de ani de la trecerea la cele vesnice a Sfintului Vasile cel Mare (379-2009), unul dintre cei mai cunoscuti Sfinti Parinti ai Bisericii Ortodoxe", a spus Patriarhul Daniel in Pastorala de Craciun.
Cu acest prilej, Sfintul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, la propunerea Patriarhului, a declarat anul 2009 an comemorativ-omagial al Sfintului Vasile cel Mare si al tuturor Sfintilor Capadocieni.
Sfintul Vasile cel Mare s-a nascut in Cezareea Capadociei din Asia Mica. Parintii sai se numeau Vasile si Emilia si au avut noua copii, dintre care cinci au devenit sfinti, impreuna cu parintii lor si cu bunica lor, Macrina cea Batrina. De fapt, toti cei noua copii duceau o viata de sfintenie, evlavie, iubire, rugaciune si milostenie, a explicat Patriarhul Daniel.

Miine - sprituri crincene

Sfintul Vasile cel Mare acorda, in scrierile sale, o importanta deosebita relatiilor dintre membrii familiei si facea frecvent referire la preocuparea pe care trebuie sa o aiba familia si Biserica fata de cresterea si educatia copiilor.
"Sfintul Vasile cel Mare este un mare dar pentru intreaga lume crestina, dar si pentru noi, romanii, in special. El a desfasurat activitate misionara nu numai in patria sa Capadocia, ci s-a ocupat si de situatia crestinilor din Scythia Minor sau Dacia Pontica (Dobrogea), precum si de crestinii din Dacia Carpatica (geto-daco-romanii), ca si de crestinii goti, care locuiau in rasaritul Munteniei de azi si in sudul Moldovei", a adaugat Patriarhul Daniel in cuvintul sau.
Sfintul Vasile este serbat in 1 ianuarie si, de asemenea, in 30 ianuarie, impreuna cu Sfintul Ioan Gura de Aur (Chrysostom) si Sfintul Grigore.
Numele de Vasile este foarte raspindit la romani, aproximativ 615.000 de persoane purtind acest nume, motiv numai bun pentru cei care-si serbeaza miine ziua onomastica sa (isi) dea de baut, asa cum cere traditia la romani.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro