Mergi la conţinutul principal

Peste 4.000 de braileni au fost sanctionati de jandarmi

Anul trecut, 4.166 de persoane au fost sanctionate contraventional de jandarmii braileni in timpul misiunilor desfasurate pentru mentinerea ordinii publice, in vederea prevenirii, descoperirii si descurajarii faptelor de natura infractionala si contraventionala de pe raza municipiului si judetului Braila. Dintre acestea, 4.055 au fost amenzi contraventionale, ce au insumat 445.847,5 lei, restul reprezentind avertizari scrise. Comparativ cu 2005, numarul celor care au fost nevoiti sa scoata bani din buzunar pentru ca au fost depistati incalcind legea, a crescut cu aproape 800 de persoane. De asemenea, in timpul actiunilor au fost depistati si 2 urmariti local, au fost constatate 541 de infractiuni, cu un total de 663 faptuitori ce au fost predati Parchetului si s-au intocmit 422 de dosare cu actele premergatoare inceperii urmaririi penale. In topul infractiunilor, locul I este ocupat de furturi, 213 fapte cu 325 de autori identificati, urmate de 15 infractiuni de violenta, cu 15 autori.
Structurile de ordine publica ale Inspectoratului de Jandarmi Judetean (IJJ) Braila au executat 137 de misiuni pentru asigurarea ordinii publice la manifestarile cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, pentru prevenirea manifestarilor violente, a actelor de vandalism sau actiunilor cu caracter terorist, asigurarea masurilor specifice pe timpul vizitelor sau activitatilor desfasurate de catre inalti demnitari romani si la alte activitati care s-au desfasurat in spatiul public. Cele mai multe, si anume 30 de misiuni, au fost desfasurate cu prilejul manifestarilor culturale, urmate de 25 de interventii cu ocazia unor evenimente religioase (Boboteaza, Sarbatorile Pascale, Izvorul Tamaduirii) si de 7 misiuni de asigurare a ordinii publice la actiunile de protest organizate de catre membrii sindicatelor. In ceea ce priveste mentinerea ordinii publice, jandarmii au executat 390 de patrulari auto si au desfasurat 421 de actiuni punctuale in zonele de agrement din municipiul Braila (statiunea "Lacu Sarat", Parcul Monument si Faleza Dunarii), in zona institutiilor de invatamint preuniversitar, a discotecilor si tirgurilor, in cartierele marginase ale municipiului si zone cu potential criminogen ridicat, pentru asigurarea unui climat optim de convietuire sociala, aplanarea starilor conflictuale ce puteau degenera in actiuni violente.
"In perioada analizata a crescut numarul furturilor in dauna societatilor comerciale, cu capital de stat sau privat, faptele fiind comise in repetate rinduri de grupuri organizate de persoane, cu patrunderea in sediile societatilor prin escaladarea imprejmuirilor sau prin fortarea sistemelor de inchidere, acestea fiind comise in special in zonele marginase ale municipiului Braila. Avind in vedere faptul ca unele furturi, considerate ca avind un pericol social diminuat, au devenit afaceri profitabile pentru autori, preconizindu-se inmultirea acestora, unitatea a luat masuri de monitorizare si intensificare a activitatilor in zonele respective, cu efective mobile. Din analizele efectuate la nivelul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane pe linia de ordine publica (constatari infractiuni si contraventii, instrumentari dosare), Inspectoratul de Jandarmi Judetean Braila s-a clasat pe locul IV in ierarhia celor mai eficiente inspectorate din Jandarmeria Romana", ne-a precizat colonel Vasile Silion, inspector sef al IJJ Braila.

Conductele magistrale au fost preferatele hotilor

Pe parcursul intregului an, Inspectoratul de Jandarmi a asigurat, prin Detasamentul 3 Paza si Interventie Conducte Petroliere, paza, supravegherea si interventia la conductele magistrale de transport produse petroliere apartinind S.C. Conpet S.A. Ploiesti, pe o lungime de 61,2 km, ce tranziteaza judetul Braila. Din analiza situatiei operative din timpul anului a rezultat necesitatea abordarii unei alte maniere de executare a acestei misiuni, punindu-se accent pe supraveghere, dar si pe organizarea si executarea unor actiuni punctuale, bine asigurate din punct de vedere informativ, in zonele cu risc ridicat de atac la conductele de transport produse petroliere. Pe baza noului concept, jandarmii au organizat si desfasurat misiuni de prevenire si combatere a furturilor din conducte in intreaga zona de responsabilitate, subunitatile si echipele de jandarmi implicati fiind un factor de siguranta civica, asigurind cetateanului din zona limitrofa liniste si ordine sociala. In timpul celor 883 misiuni executate (controale, filtre, pinde) s-au constatat 84 de infractiuni, cu 116 autori, au fost legitimate 874 de persoane si s-au aplicat 635 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 53.625 lei.
Pentru a tine sub control fenomenul infractional, pe parcursul anului 2006 jandarmii au desfasurat actiuni si impreuna cu alte institutii. In cooperare cu lucratori din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Braila au fost organizate 308 actiuni, in timpul carora au fost constatate 30 de infractiuni, cu 35 de autori si s-a aplicat 157 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 29.500 lei, pentru consumul de alcool in alte locuri decit cele special amenajate, tulburarea ordinii si linistii publice la ore tirzii si injurii adresate cetatenilor. Alte 15 misiuni au fost desfasurate in colaborare cu Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura, pentru prevenirea si combaterea faptelor antisociale care aduc atingere Legii 192/2001 privind braconajul piscicol; 53 cu inspectori din cadrul Primariei municipiului Braila, pentru efectuarea de actiuni de control a mijloacelor de transport in comun; 8 in cooperare cu lucratori din cadrul Serviciului de Transport Public Local, pe linia prevenirii si combaterii transportului ilegal de persoane de catre transportatorii ilegali de maxi taxi care nu detin autorizatie de transport si 13 cu Directia Silvica Braila, pentru depistarea persoanelor ce incalca legea silvica si prevederile referitoare la transportul si circulatia materialului lemnos.

Alaturi de braileni la gripa aviara si la inundatii

In perioada ianuarie - aprilie 2006 jandarmii au participat la inlaturarea efectelor gripei aviare in focarele Scarlatesti, Bumbacari, Dudescu, Ciocile, Zavoaia, Chichinetu, Ciresu precum si in localitatile Coltea si Florica, unde au fost instalate permanent filtre de blocare a cailor de comunicatie precum si activitati de protectie a echipelor de prindere si eutanasiere a pasarilor afectate de aceasta boala. Au fost executate 260 misiuni, media zilnica a efectivelor folosite fiind de 11 jandarmi, iar pentru transportul efectivelor s-au folosit 6 autoturisme, care au parcurs pe intreaga perioada a activitatilor 16.938 Km, cu un consum de carburant in valoare de 5.790,31 lei.
De asemenea, ca urmare a precipitatiilor abundente de la sfirsitul lunii martie, Inspectoratul de Jandarmi a participat la limitarea si inlaturarea efectelor inundatiilor din judet, in zona localitatilor Varsatura si Chiscani. Timp de citeva saptamini au fost desfasurate lucrari de reparare si protejare a digului de aparare a celor doua localitati riverane ale Dunarii, aceste lucrari efectuindu-se cu eforturi maxime din partea inspectoratului, unele diguri fiind in fazele II si III de aparare. Au fost executate 145 de misiuni, media zilnica a efectivelor find de 63 jandarmi, folosindu-se 13 autoturisme care au parcurs pe intreaga perioada a activitatilor 9.105 km, cu un consum de carburant in valoare de 8.675,10 lei RON. Pentru buna desfasurare a transportului de efective la misiuni, Jandarmeria a primit de la Prefectura Braila 1.000 l motorina si 500 l benzina.
"Printre obiectivele anului 2007 se numara perfectionarea si dezvoltarea cooperarii si colaborarii cu toate institutiile din cadrul Sistemului National de Aparare si in special cu structurile componente ale fortelor de ordine si siguranta publica, precum si cu celelalte autoritati cu atributii in domeniu. De asemenea, realizarea unui sistem modern de abordare a actiunilor si misiunilor specifice in domeniul ordinii publice, care sa permita asigurarea starii de normalitate si echilibru in cadrul comunitatii, cit si cresterea capacitatii operative a structurilor de interventie rapida, in vederea gestionarii calificate a tuturor problemelor pe linie de ordine publica, concomitent cu asigurarea unei dotari la nivelul cerut de acest tip de actiune", a mai precizat col. Vasile Silion, inspector sef al IJJ Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro