Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Peste 40 de profesori amenintati de somaj

Ieri, Inspectoratul Scolar a anuntat ca dintre posturile puse la dispozitia cadrelor didactice pentru titularizare si suplinire pentru anul scolar 2008 - 2009, dispar 33 de norme, ceea ce, dupa opinia inspectorului scolar general Iulian Danielescu inseamna foarte mult. "Pina la aceasta ora au ramas libere 740 de locuri la licee si grupuri scolare, ceea ce inseamna ca dispar aproximativ 33 de norme didactice. Vor fi afectati multi profesori pentru ca nu dispar numai catedre intregi, ci si fractiuni. In toate centrele unde sint asemenea probleme am insistat ca profesorii sa ia la cunostinta despre posibilitatea ca in toamna postul respectiv sa nu mai existe. In lista publicata de minister nu putem face schimbari conform legii, astfel incit exista posibilitatea ca oamenii sa aleaga un post care sa nu existe in toamna. Noi mai avem inca trei etape de repartizare a elevilor, cind asteptam aproape 300 de elevi, elevi cu cerinte educative speciale, corigenti si altii care nu s-au inscris pina acum. In masura in care acesti elevi vor fi repartizati si se vor inscrie se vor mai putea constitui anumite norme didactice, insa nu putem da asigurari nimanui ca asa se va intimpla. Vom sti sigur ce posturi avem abia pe 11 septembrie. Noi vom face toate eforturile ca sa dispara cit mai putine catedre", a explicat inspectorul scolar general Iulian Danielescu.
Cele mai multe probleme sint la disciplinele tehnice. Inspectorul Aristica Balaban a precizat ca din cauza neinscrierii celor 740 de elevi s-au facut si zece restringeri de activitate, pentru ca la nivelul unor unitati de invatamint nu s-au realizat una, doua clase. Unitatile scolare cu asemenea probleme sint: "Nenitescu", "Edmond Nicolau", "Brancusi", "Gh. K. Constantinescu", "Saligny", "Brancoveanu", "Oncescu" Ianca si "Valsan" Faurei.
Probleme sint si la disciplinele de cultura generala, insa acolo este vorba numai de reducerea cu 1 - 3 ore a normelor didactice. "Cea mai grava problema este la instruire practica, confectii textile. De anul trecut, sapte maistre au restringere de catedra nesolutionata si au ramas si in acest an. La ele se mai adauga o persoana. Acelasi lucru se intimpla si la instruire practica - mecanica, unde la etapa din aprilie a ramas nesolutionata o persoana si acum s-a mai adaugat una. Aceste persoane au ramas in sistem dar au catedre pe care sint considerate cadre didactice necalificate si sint salarizate in consecinta. Aceasta situatie a aparut prima data in 2005, cind au fost primii titulari care nu aveau catedre in specialitate si au predat ca necalificati", a explicat inspectorul Aristica Balaban.
Cele 740 de locuri neocupate la licee provin din cazurile in care elevii au plecat sa se inscrie in alte judete sau in strainatate, elevi ramasi corigenti, care vor sustine examenul la sfirsitul lunii august, si elevi care nu s-au inscris pur si simplu pentru ca nu-i mai intereseaza scoala. La nivelul judetului sint peste 200 de corigenti.

Repartizarile pe posturi incep de astazi

Braila este unul dintre cele opt judete pilot din tara si repartizarile pe posturi se fac in centre special constituite, noua la numar, in sedinta publica, on-line. Fiecare centru are planificate foarte clar repartizarea, fiecare disciplina avind o anumita ora. Prima data se fac titularizarile, apoi detasarile la cerere si in cele din urma suplinirile. In cele noua centre s-au depus 1.425 de fise de inscriere. S-au prezentat la concursurile de titularizare 892 de persoane, din care 98 nu au luat note de trecere, adica peste cinci. La centrele de titularizare de la Scoala Waldorf si la Jirlau repartizarea se face astazi, iar la Scoala "Ion Bancila", unde sint posturi cu probleme, repartizarea se face astazi si miine. Pe 18 iulie se fac repartizarile pentru centrul de la "Murgoci", iar la centrele de la Scoala "Caragiale" - si aici sint probleme cu existenta posturilor - si Insuratei repartizarile se fac pe 18 si 21 iulie. La Grupul Scolar "Oncescu" Ianca si la "Istrati" repartizarile se fac pe 21 si 22 iulie, iar la Gradinita nr. 11 repartizarile se fac pe 21 iulie.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii