Mergi la conţinutul principal

Peste 30 de familii isi pierd casele in favoarea fratilor Sgircitu

Autoritatile brailene incearca, din nou, sa puna la zid camataria locala antamata prin contracte de vinzare-cumparare - autentificate de notari publici - a imobilelor care constituiau, de fapt, garantii pentru imprumuturile acordate la negru. Deocamdata, chiar pe mina partilor vatamate, care si-au vindut fara constringeri casele in schimbul unor imprumuturi, oamenii legii au pierdut o prima batalie, in sensul ca doi dintre notarii cercetati pentru complicitate la inselaciune - notari care autentificasera actele tranzactiilor - au fost gasiti nevinovati de catre procurori din cadrul Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati. Mai nou, s-a deschis un dosar de anvergura pe numele fratilor Titi si Ionel Sgircitu, in care figureaza numele a 33 de parti vatamate, oameni care au fost deja evacuati din case ori sint cu bagajele la usa. Dosarul respectiv a trecut si pe la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, insa, de aceasta data, a fost declinat catre Serviciul pentru Investigarea Fraudelor, din cadrul Politiei brailene, pentru ca fratii Sgircitu - "cunoscuti camatari in municipiul Braila", dupa cum se arata chiar intr-o rezolutie a Parchetului - sa fie cercetati sub aspectul savirsirii infractiunii de inselaciune. Curios lucru, dar printre pagubiti nu se numara numai oameni simpli, care, la necaz, sa-si fi dat casele in schimbul unor sume derizorii, ci si nume sonore, persoane care au dat dovada de o naivitate crasa, insotindu-se cu indivizi ca Relu Serban, unul dintre subiectii celebrului Dosar "Deva". Astfel, case de peste 100 de mii de euro au ajuns sa intre in posesia fratilor sau a unora din anturajul acestora in schimbul citorva sute de milioane de lei.

Contracte notariale "pe muchia" legii

Noul dosar ce-i vizeaza pe fratii Sgircitu a luat avint odata cu plingerea depusa de una dintre partile vatamate impotriva unui notar public, care a incheiat actul de vinzare-cumparare, si impotriva unuia dintre fratii Sgircitu. Asa s-a ajuns ca dosarul sa contina 33 de plingeri impotriva a doi notari publici si a fratilor Sgircitu, pentru complicitate la inselaciune, respectiv inselaciune. Politia a adunat documente, a constituit un dosar si a cerut sprijinul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Biroul Braila, reprezentata in teritoriu de procurorul Laurentiu Valea. Cercetarea a inghetat in sensul ca institutia respectiva si-a declinat competenta in cazul notarilor in favoarea Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati, iar in cazul fratilor Sgircitu nu s-a mai lucrat pina cind magistratii de aici aveau sa se pronunte. Recent, printr-o rezolutie, seful Sectiei "Urmariri Penale" din cadrul Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati, magistrat Dinu Gilca, s-a pronuntat in favoarea notarilor: "Examinind dosarul privind pe Popa Dorina si Ralea Gheorghe, notari publici, fata de care s-au efectuat acte premergatoare pentru savirsirea infractiunii prevazuta de art.26 (complicitatea- n.r.) raportat la art. 215 Cod Penal (inselaciunea- n.r.) dispun neinceperea urmaririi penale". In aceeasi rezolutie se mai arata ca "faptuitorii Titi si Ionel Sgircitu, cunoscuti camatari in municipiul Braila, au reusit prin manopere frauduloase sa obtina mai multe case facind acte autentice la notarii Gheorghe Ralea si Dorina Popa, care nu reflectau continutul intelegerii lor reale cu persoane carora le imprumutau bani. (...) Contractele de vinzare-cumparare autentificate le-au fost prezentate partilor spre a fi citite. Partile au prezentat actele de proprietate, au fixat pretul si au solicitat stipularea unui termen de eliberare a apartamentelor, neexistind nici un moment de confuzie cu privire la natura juridica a actului incheiat. (...) De altfel, partilor le revine indatorirea de a citi documentele pe care le semneaza". Iata citeva dintre elementele "curioase" pe care le contine unul dintre contractele - din 2002, ce-i drept - gasit, altminteri, perfect legal de catre magistratii galateni: 1. Imobilul - o casa centrala de cel putin doua miliarde de lei la valoarea pietei - era ipotecat la momentul vinzarii, insa notarul a mentionat in contract ca partile cunosc acest fapt si isi asuma riscurile. 2. Tranzactia s-a facut in prezenta unui martor asistent, desi nu era strict necesar. 3. Partile au semnat ca renunta la cercetarea sarcinilor din Registrul de Carte Funciara si au scutit notarul de obtinerea extrasului respectiv.
"Toate aceste lucruri sint perfect legale. Am fost audiata la Galati, am depus o declaratie si dovezi cu privire la modul de incheiere a acestor acte. Eu mi-am spus punctul de vedere, au fost audiati si angajatii mei. Sgircitu a fost, pentru mine, un client. Mie mi s-a cerut o nota extrem de detaliata la Parchet. Contractul este legea partilor, atunci cind nu contravine legii", a sustinut notarul Dorina Popa. La rindu-i, intrebat despre acest caz, notarul Gheorghe Ralea a sustinut ca n-a stiut nimic despre cercetarea procurorilor galateni, ba chiar: "Nu am nimic de declarat, doar ca va multumesc fiindca mi-ati adus la cunostinta aceasta rezolutie privind neinceperea urmaririi penale".

Metoda de operare "ca la carte"

Tot magistratii Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati au dispus continuarea cercetarilor impotriva fratilor Titi si Ionel Sgircitu pentru savirsirea infractiunii de inselaciune. "Am primit si noi rezolutia ce-i vizeaza pe notari. Asteptam si dosarul pentru continuarea cercetarilor. De fapt, IPJ Braila a sesizat DIICOT si materialul probatoriu a fost efectuat de noi. Avem 33 de plingeri impotriva fratilor Titi si Ionel Sgircitu, plingeri in care cei doi sint reclamati ca, sub pretextul acordarii unor imprumuturi, cumpara direct sau prin intermediari imobilele, incheind acte autentificate prin notariat. Metoda de operare este extrem de «bine lucrata». Partile vatamate au reclamat ca fratii s-au oferit sa le acorde imprumuturi, dupa care au solicitat acte de vinzare-cumparare, pentru ca actele de imprumut nu sint legale, iar imobilele sa reprezinte garantia returnarii imprumutului. Apoi, fratii dispar pentru o vreme, asa incit partile nu au cui sa plateasca, dupa care revin si cer evacuarea imprumutatilor. Unii au plecat deja din case, altii inca se judeca. Intre timp, noi cercetam latura penala. Bineinteles ca nu ne ajuta foarte mult rezolutia de neincepere a urmaririi penale data de magistratii de la Galati. Nu, inca nu i-am audiat pe fratii Sgircitu, am intocmit actele premergatoare si acum asteptam ca intreg dosarul sa se intoarca la noi, sa continuam cercetarile. Evident, cercetarea se va face sub indrumarea directa a unui procuror din cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Braila", a declarat subcomisar Marian Gheorghe, seful Serviciului pentru Investigarea Fraudelor, din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Braila.
Cert este ca metoda de operare a fratilor Sgircitu este extrem de bine pusa la punct, atit de bine incit a reusit sa prinda si oameni care nu sint straini de lege, persoane cunoscute din Braila. Mai mult, un asemenea caz dovedeste ca fratii Sgircitu au tentacule pina in Dosarul "Deva", la Relu Serban, unul dintre inculpatii din cazul respectiv. Iata: "Relu Serban este o veche cunostinta a concubinului meu care, la sfirsitul anului 2002, ne-a solicitat sa ii imprumutam 550 milioane lei, insa, cum n-am avut acesti bani, ne-am oferit sa gajam casa mea (in centrul orasului, de cel putin doua miliarde de lei - n.r.) pentru ca el sa primeasca acest imprumut de la Titi Sgircitu. M-am dus la notariatul Dorinei Popa, unde am fost asteptata de patru barbati, Relu Serban, Titi Sgircitu, Adrian Cazan- care a fost martor asistent, desi n-am inteles de ce, si Ion Croitoru, dupa care am fost pusa sa semnez un act fictiv de vinzare- cumparare. Dupa discutii aprinse si indelungate am cedat rugamintilor lui Relu Serban si asigurarilor date de Titi Sgircitu si am fost de acord sa semnez. Pretul vinzarii a fost de 550 milioane de lei, bani pe care i-a luat Relu Serban. Acesta s-a angajat sa plateasca o dobinda lunara de 2.000 de dolari pe luna pentru imprumut. O vreme, nu s-a intimplat nimic, insa, in 2003, Relu Serban, desi nu avea voie sa paraseasca orasul Braila, a plecat in Spania, iar in ianuarie 2004 am primit citatie de evacuare. Apoi am depus plingere la Politie". Aceasta a fost plingerea de la care a pornit noul dosar impotriva notarilor si a fratilor Sgircitu, motiv pentru care nu vom furniza numele partii vatamate.
Mentionam ca Relu Serban este nimeni altul decit unul dintre cei sapte inculpati, dintr-un numar total de 23 de invinuiti, din dosarul- demarat in 1999 - privind falsul, uzul de fals si inselaciunea de la Peco Deva, condamnat nedefinitiv, in 2004, la 14 ani de inchisoare, prejudiciul total fiind estimat la circa 15 miliarde de lei. Serban a fost judecat in stare de libertate, in ultimii ani, si desi procesul nu s-a terminat, mai multe surse ne-au confirmat ca acesta a plecat cu tot cu familie in Spania, lasind in urma datorii fabuloase atit catre oameni de afaceri braileni, cit si catre indivizi din lumea interlopa. Precizam ca am incercat sa obtinem si punctele de vedere ale fratilor Sgircitu, insa n-am reusit. Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro