Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Peste 20.000 euro pentru replicile pieselor furate de pe soclul grupului statuar din Piaţa Traian

Primăria Brăila a lansat zilele acestea în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) procedura de achiziţie publică a lucrării de realizare a copiilor fidele ale elementelor din bronz furate de pe soclul ansamblului statuar din Piaţa Traian. Potrivit anunţului, este vorba despre 8 elemente din bronz, cu o suprafaţă totală de circa 2 mp, ce ar urma să fie recreate după imagini de detaliu pe care Primăria le pune la dispoziţia câştigătorului. Concret, este vorba despre 3 frize reprezentând scene din asediul cetăţii Sarmisegetusa, Columna lui Traian şi Lupa Capitolină împreună cu Romulus şi Remus, plus o cunună cu frunze de stejar cu lauri şi 4 aplice-ornament sub formă de scut circular cu frunze de stejar. Documentaţia aferentă realizării celor 8 copii va fi verificată în final de un restaurator autorizat şi trimisă Comisiei Naţionale a Monumentelor pentru avizarea finală. Abia după aceea se va trece la turnarea lor şi montarea pe poziţia finală în soclu, pentru a completa astfel proiectul de reabilitare a grupului statuar emblematic pentru oraşul nostru.
29Traian1Pentru aceste lucrări, municipalitatea este dispusă să plătească maxim 87.000 lei, adică echivalentul a circa 20.500 euro. Ofertanţii care se vor înscrie la procedura de achiziţie prin selecţie de oferte va trebui să facă dovada că au în echipă un expert restaurator atestat de Ministerul Culturii, artişti plastici, sculptori, turnători şi specialist restaurator metal acreditat.
Criteriul de atribuire va fi "Oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic", în care 80% din punctaj va fi acordat din evaluarea ofertei de preţ şi 20% pe partea de termen de livrare. Data limită de depunere a ofertelor este 9 august, ora 10.00, la sediul primăriei, pentru ca o oră mai târziu acestea să fie deschise de către comisie. De menţionat că finanţarea acestei achiziţii este asigurată din bugetul local.
Reamintim că la finele anului trecut, hoţii de bronz au desprins mai multe piese de pe soclul grupului statuar din Piaţa Traian. Nici până acum nu au fost descoperiţi autorii. Furtul s-a întâmplat la scurt timp după ce municipalitatea lansase procedura de reabilitare a grupului statuar. În primăvara acestui an a fost anunţat şi câştigătorul acestui proiect, brăileanul Dumitrel Pandrea, cu menţiunea că din valoarea contractului semnat cu primăria a fost scăzută contravaloarea lucrărilor de restaurare ce ar fi trebuit executate pentru cele 8 piese din bronz, dacă acestea nu ar fi fost furate. Restauratorul este foarte aproape de finalul proiectului său, lucrările de reabilitare urmând a fi recepţionate de municipalitate undeva la mijlocul lunii viitoare.
Categorie articol: 

Comentarii