Mergi la conţinutul principal

Peste 2 milioane euro profit pentru şantierul naval «Vard Brăila»

Şantierul naval "Vard Brăila" a încheiat 2014 pe profit, al V-lea an consecutiv în care compania locală iese pe plus. Şi nu orice valoare, întrucât discutăm despre un profit brut de aproape 10 milioane lei. Primele cifre comunicate de către companie indică o cifră de afaceri de aproape 320 milioane lei, în scădere totuşi faţă de 2013, când şantierul a raportat 368 milioane lei şi un profit net de 50 milioane lei. Conducerea "Vard Brăila" SA a explicat că piaţa mondială a constructorilor de nave trece printr-o perioadă mai dificilă, accentuată, printre altele, şi de scăderea preţului petrolului, însă a arătat că astfel de conjuncturi sunt ciclice, urmate de o revenire graduală. "Anul acesta, chiar în februarie, am semnat o nouă comandă pentru un client cu care avem o colaborare de ceva vreme, o companie din Kazahstan, pentru care vom lucra o navă complet echipată, în baza unui contract direct Brăila - Kazahstan. Fiind cu 70% din producţie în domeniul offshore şi dacă luăm în calcul şi scăderea preţului petrolului, într-adevăr, discuţiile şi negocierile pentru noi nave sunt un pic mai complicate. Practic, armatorii ne cer să le facem aceleaşi nave, la acelaşi nivel de calitate, dar cu preţuri mult mai mici. Aici există totuşi nişte limitări pentru că putem fi mai eficienţi, însă reducerea costurilor nu se poate face decât gradual, nu doar prin reducerea numărului de ore lucrate, sau doar în urma negocierilor cu furnizorul de tablă. (...) Piaţa a cunoscut o uşoară scădere pentru acest tip de nave de aprovizionare, pe care noi le-am lucrat până acum, însă, în acelaşi timp, suntem angrenaţi pe piaţa de nave de pescuit în Norvegia şi avem discuţii din acest punct de vedere, dat fiind faptul că am şi construit, cu ceva timp în urmă, o serie de 3 nave de pescuit complet armate, inclusiv echipate cu fabrica de prelucrare a peştelui. Având până acum orientată producţia 70% către navele de aprovizionare şi doar 30% pentru nave de pescuit, drăgi remorchere barje, încercăm gradual să facem trecerea şi către alte tipuri de nave. De exemplu, este piaţa aceasta nouă, a navelor de transport de gaz, în continuă dezvoltare şi chiar discutăm despre proiecte cu bătaie mai lungă, pentru 2016", ne-a declarat Laurenţiu Rusinoiu, directorul general al "Vard Brăila" SA.

Nu se mai fac angajări până în vară

Întrebat care va fi politica de personal, dată fiind conjunctura din piaţa construcţiilor navale, sursa citată a explicat că, până la acest moment, compania a renunţat la o parte dintre firmele subcontractoare pentru a asigura front de lucru propriilor angajaţi. "În acest context am fost, într-adevăr, nevoiţi să mai umblăm la numărul subcontractorilor cu care lucrăm, în sensul reducerii numărului lor. Încercăm să jonglăm aici astfel încât să avem suficient de lucru pentru oamenii noştri, cu speranţa că în perioada următoare lucrurile se vor relansa, lucru care, mai devreme sau mai târziu, cu siguranţă se va întâmpla. Important este ca momentul să ne prindă aici cu un număr de oameni bine pregătiţi şi suficient de mare ca să putem face faţă viitoarelor provocări. În plus, cel puţin până în luna mai, cel mai probabil, nu vom mai face alte angajări pentru a compensa plecările pe cale naturală din companie, şi mă refer aici la pensionări, plecări de bună voie sau în urma unor abateri disciplinare", a spus Rusinoiu.
De precizat că şantierul "Vard Brăila" are în medie 1.900 de angajaţi, iar salariul mediu brut pe grilă în unitate este de 2.817 lei, la care se adaugă 3 prime pe an, însemnând cumulat încă un salariu. În linii mari, bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei pe acest an are drept ţintă cam aceleaşi cifre ca în 2014.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro