Mergi la conţinutul principal

Peste 2 miliarde de euro pentru imbunatatirea vietii taranului roman

In baza negocierilor dintre Romania si Uniunea Europeana, odata cu integrarea, tara noastra va beneficia de circa 7,5 miliarde euro, sprijin financiar acordat de UE pentru perioada 2007-2013. Sumele vor fi cheltuite in conformitate cu Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), pe patru domenii, numite axe de dezvoltare: Axa1 - "Cresterea competitivitatii sectorului agricol si forestier" - 3,25 miliarde euro; Axa 2 - "Gospodarirea terenurilor agricole si silvice" - 1,8 miliarde euro; Axa 3 - "Imbunatatirea calitatii vietii in mediul rural" - 2,12 miliarde euro; si Axa 4 - Programul "Leader" - 180 milioane de euro.
Conform precizarilor Lilianei Spataru, consilier in cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila, Compartiment Promovare - Informare- Raportare Dezvoltare Rurala, o importanta deosebita in evolutia satului romanesc o va avea Axa 3. Obiectivul principal al acestei axe este cresterea multifunctionalitatii si atractivitatii spatiului rural, in vederea asigurarii echilibrului economic si social si cresterea potentialului uman. "In urma analizei mediului economic si a calitatii vietii in mediul rural, s-au evidentiat mai multe probleme cheie, cum ar fi: infrastructura rurala deficitara, nivelul educational scazut, servicii slab dezvoltate si venituri reduse. Exact pe aceste probleme actioneaza Axa 3, prin masurile si submasurile sale", a precizat Liliana Spataru.
Axa 3 cuprinde 3 masuri: 3.1 "Dezvoltarea multifunctionalitatii zonelor rurale", 3.2 "Cresterea atractivitatii zonelor rurale" si 3.3 "Imbunatatirea potentialului uman".

"Dezvoltarea multifunctionalitatii zonelor rurale"

Masura 3.1 a Axei 3, cuprinde la rindu-i 3 submasuri. Prin prima submasura, 3.1.1, "Diversificarea catre activitati nonagricole", Uniunea Europeana va sprijini activitatile mestesugaresti si de artizanat precum si activitatile de comert, ca de exemplu infiintarea unui magazin prin care sa se comercializeze produsele obtinute in propria ferma. Beneficiarii acestei masuri sint producatorii agricoli persoane fizice, locuitori ai mediului rural.
In scopul de a promova spiritul intreprinzator, prin submasura 3.1.2. UE acorda sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi din domeniul servicii (frizerii, croitorii, ateliere depanare radio - tv, spalatorii auto, magazine alimentare sau nealimentare, etc.) si aprovizionare cu unelte agricole. Beneficiarii submasurii sint agenti economici, persoane fizice si juridice, din mediul rural cu cel mult 9 salariati si o cifra de afaceri mai mica de 2 milioane de euro. "Dezvoltarea si stimularea in spatiul rural a microintreprinderilor si punerea in valoare a spiritului intreprinzator sint solutii pentru rezolvarea gradului de subocupare a populatiei apte de munca, in special a tinerilor si femeilor. Se are in vedere promovarea de microintreprinderi orientate in special spre acele activitati din amontele si avalul agriculturii si a altor activitati care conduc la imbunatatirea calitatii vietii in mediul rural", considera Liliana Spataru.
A treia submasura, 3.1.3. are drept scop incurajarea activitatii turistice, prin constructia si modernizarea de pensiuni. Beneficiarii submasurii sint: pentru pensiuni agro-turistice, membrii gospodariei rurale, iar pentru cele turistice, orice persoane fizice sau juridice care doresc sa investeasca in turismul rural.

Piete, parcuri, biblioteci satesti, scoli, sau camine culturale

Cea de a doua masura a Axei 3 are drept obiectiv renovarea si dezvoltarea satelor, dar si conservarea si imbunatatirea mostenirii rurale. Prin aceasta masura sint finantate proiectele de imbunatatire a infrastructurii, respectiv investitii in drumuri, alimentari cu apa potabila si retele de canalizare, amenajarea centrelor civice ale localitatilor, dar si investitii in piete, parcuri, biblioteci satesti, scoli, camine culturale etc. Pe aceasta masura pot aplica numai consiliile locale sau asociatiile cu statut juridic ce au drept membri consilii locale din mediul rural. "Principalele servicii in spatiul rural sint cele legate de infrastructura, de sanatate, de invatamint, biblioteci, cinematografe, camine culturale, locuri de petrecere a timpului liber, servicii de transport si comunicare. In acest sens, se vor sprijini activitati de recreere, sportive si culturale, de ingrijire a copiilor, servicii de transport, de telecomunicatii (accesul la internet) si de comert (aprovizionari complete cu produse de stricta necesitate alimentare si nealimentare)", sustine consilierul DADR.

Cea mai mare provocare pentru sateni - asocierea

In sfirsit, ultima masura a Axei 3 se refera la imbunatatirea potentialului uman si are la rindu-i doua submasuri. Submasura 3.3.1 "Pregatire si informare pentru locuitorii implicati in procesul de dezvoltare a multifunctionalitatii", sprijina pregatirea si informarea populatiei rurale implicate in activitatile economice si servicii. Orice locuitor al spatiului rural poate solicita finantare pe aceasta submasura. Cea de a doua submasura, 3.3.2. "Animare si dobindire de abilitati in vederea pregatirii strategiilor de dezvoltare locala" sprijina formarea de parteneriate locale, public-private reprezentative; elaborarea de strategii de dezvoltare rurala la nivel local; finantarea cercetarilor/studiilor teritoriilor (zonelor) rurale si pregatirea aplicatiilor pentru sprijin. "Cea mai mare provocare este aceea de a forma parteneriate, asociatii, prin care toti locuitorii isi vor putea aduce aportul, pentru a crea strategii de dezvoltare locala. Pentru acest lucru sint necesare cunostinte si competente pentru a putea elabora studii si analize, pentru a creiona care sint necesitatile si mijloacele necesare de solutionare a acestora", a mai spus Spataru.
Beneficiarii acestei submasuri sint comunitatile locale, structurile publice si private locale implicate in dezvoltare rurala locala (ONG- uri, fundatii, asociatii, consilii locale, primarii, institutii ecumenice, societatea civila locala).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro