Mergi la conţinutul principal

Peste 19,5 miliarde de lei subventii neutilizate, destinate zootehniei

Crescatorii de animale pentru lapte pot cumpara si anul acesta instalatii de muls si racire a laptelui, noi, indiferent de provenienta acestora, cu finantare de la bugetul de stat. Valoarea subventiei este de 60% din pretul de achizitie al utilajului, inclusiv TVA, suma alocata de Guvern la mijlocul anului trecut, conform HG nr. 785/2005, fiind de 1.000 miliarde de lei. De la intrarea in vigoare a actului normativ si pina in prezent, insa, din suma totala, crescatorii nu au reusit sa consume decit aproape 36%, drept pentru care oficialii s-au gindit sa impuna un termen de depunere a cererilor, in ideea ca vor impulsiona, pe de o parte directiile agricole judetene, in a informa cit mai multi potentiali beneficiari, dar si crescatorii de animale, obligati astfel sa respecte o data limita. Daca la nivel national de bine de rau s-au cheltuit totusi circa 360 de miliarde de lei, la Braila situatia e aproape critica, din 21,1 miliarde de lei alocate judetului, s-au consumat abia 1,4 miliarde, respectiv mai putin de 7 procente.
Concret, la Braila, pina in prezent au fost achizitionate 25 de grupuri de muls, in valoare de 533 milioane de lei, 6 generatoare electrice, in valoare de 169 milioane de lei si 10 tocatoare de furaje in valoare de 700 milioane de lei. De precizat ca la Directia Agricola si pentru Dezvoltare Rurala (DADR) Braila mai sint depuse cereri pentru inca 9 grupuri de muls, 4 generatoare, 5 motocositoare si 9 tocatoare.

Cine si in ce conditii poate primi subventie

Conform HG nr. 785/2005, beneficiarii programului sint: asociatiile locale ale crescatorilor de animale, constituite juridic, pe specii, cu reprezentare judeteana si crescatorii persoane fizice care detin in exploatare animale pentru lapte si figureaza in registrul agricol. Pentru asociatii, conditiile de eligibilitate fac referire la numarul de animale detinut de membrii acesteia - minim 50 capete, existenta unui contract comercial incheiat intre asociatie si furnizorul de dotari si instalatii, existenta unui contract de livrare a laptelui, dovada existentei cotei de 40% reprezentind contributia proprie a beneficarului, existenta unui proiect si hotarirea adunarii generale a asociatiei privind infiintarea unui centru de colectare a laptelui, cu respectarea normelor sanitare veterinare.
Producatorii persoane fizice trebuie sa faca dovada ca detin minim 3 capete vaci de lapte ori 15 capete ovine sau caprine si a minim 2 ha teren agricol. Ei trebuie sa mai prezinte contractul incheiat cu furnizorul de instalatii si sa faca dovada existentei cotei de 40% contributia proprie. Nu pot obtine finantare fermierii care deruleaza in prezent un contract similar cu finantare externa, cei care inregistreaza datorii catre bugetul de stat sau bugetele locale. Pentru a primi sprijinul financiar crescatorul de animale trebuie sa depuna o cerere la directia agricola, cerere insotita de actele doveditoare privind incadrarea in categoriile de beneficiari si indeplinirea conditiilor de eligibilitate.
Conform actului normativ, asociatiile pot achizitiona tancuri de racire a laptelui cu capacitati intre 1.000 - 5.000 litri, standuri de muls mecanic si analizatoare de lapte. Producatorii agricoli persoane fizice pot achizitiona grupuri individuale de muls, generatoare de curent electric cu putere pina la 5 KW, motocositoare si tocatori pentru furaje.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro