Mergi la conţinutul principal

Peste 13.500 de brăileni nu au intrat încă în posesia cardurilor de sănătate

5.521 de carduri de sănătate se află şi acum la CJAS Brăila aşteptându-şi posesorii să le ridice. Alte 8.021 de carduri au fost ridicate de medicii de familie, urmând să le fie înmânate asiguraţilor la prima vizită la cabinetul medical. Dacă documentele nu sunt ridicate în decursul a 12 luni, acestea vor fi returnate CJAS-ului. Informaţiile au fost făcute publice ieri, de directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), dr. Camelia Nedelcu, în cadrul unei conferinţe de presă.
"Pentru judeţul Brăila, au fost tipărite un număr de 235.808 de carduri naţionale de asigurări de sănătate, din care 4.136 fiind carduri pentru persoane decedate în perioada cuprinsă între momentul tipăririi şi momentul distribuirii. Poşta Română a distribuit către asiguraţi un număr de 216.371 carduri, diferenţa de 15.301 fiind returnată la Casa de Asigurări de Sănătate Brăila", a mai adăugat dr. Camelia Nedelcu.
Din totalul documentelor distribuite, doar 9.735 au fost activate. "Consider că sunt destul de puţine carduri activate, în comparaţie cu cele distribuite. Sunt mai mult ca sigur că o să înceapă utilizarea efectivă cel puţin după 1 mai, când devine şi obligatoriu a se folosi şi acest card. Cifrele vor suporta modificări majore", a comentat directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila, dr. Gabriel Ciochină, prezent şi el la conferinţă.
Mai trebuie precizat că după data de 1 mai, asiguratul care nu a intrat în posesia cardului din diverse motive va beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe de asigurat eliberată de CJAS. În cazul persoanelor care refuză acest document din convingeri religioase, acestea vor avea acces la servicii medicale în baza adeverinţei de înlocuire a cardului.

Unii medici de familie refuză ridicarea cardurilor de la CJAS

Întrebată dacă există şi medici de familie care refuză să preia aceste "paşapoarte" medicale de la sediul CJAS, dr. Camelia Nedelcu a spus că speră să fie vorba doar de o confuzie în rândul medicilor, şi nu "pentru că nu vor". "Din cei 149 medici de familie, 110 au ridicat deja cardurile, urmând ca ceilalţi să le ridice până la sfârşitul acestei luni. Desigur, având în vedere opoziţia existentă la început, până la apariţia ordinului că pot să ridice aceste carduri de la Casă (n.r. CJAS), probabil vor fi medici de familie care nu vor prelua aceste carduri. Ei invocă faptul că nu vor să se implice în distribuire. De fapt, ei nu distribuie aceste carduri, ci acestea vor fi date asiguraţilor care se prezintă la ei pentru consultaţii medicale. Dacă într-un an de zile, nu se prezintă, acele carduri vor fi aduse la Casă", a mai spus sursa citată.
La nivel naţional, 12,7 milioane de carduri au ajuns la asiguraţi prin serviciile poştale, iar alte 600.000 se află la casele judeţene de asigurări de sănătate în aşteptarea ridicării de către posesori. De asemenea, 3,5 milioane de carduri au fost activate.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro