Mergi la conţinutul principal

Peste 12.000 doze de vaccin pandemic au ajuns la Brăila

Ieri seară, sub pază militară, au ajuns la Brăila 12.050 de doze de vaccin pandemic de la Institutul Cantacuzino. Ele au fost livrate Direcţiei de Sănătate Publică, potrivit datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al instituţiei, dr. Andreia Gavrilescu. Într-o primă fază, va fi vaccinat personalul din prima linie, respectiv cel medico-sanitar şi cel care asigură securitatea naţională şi locală, urmând ca, ulterior, să fie imunizate şi celelalte categorii cu risc - elevi de liceu, studenţi. "Vaccinarea împotriva virusului pandemic este recomandată, dar nu obligatorie", a precizat dr. Gavrilescu. La nivelul judeţului Brăila, până în prezent, au fost confirmate 12 cazuri de gripă nouă, în timp ce la nivel naţional numărul a ajuns la 2.666, la data de 25 noiembrie.

La nivel naţional, joi au fost livrate primele 250.000 doze de vaccin pandemic de la Institutul Cantacuzino, producător al vaccinului, către direcţiile de Sănătate Publică din zonele cu focare (Bucureşti şi regiunea Moldova). Până la începutul săptămânii viitoare, vor fi livrate şi celelalte 1.090.000 doze de vaccin către restul judeţelor. Transportul se realizează cu sprijinul Ministerului Administraţiei
şi Internelor.

Vaccinul împotriva virusului A/H1N1 nu se va găsi în farmaciile cu circuit deschis, vaccinarea realizându-se în cadru organizat. Ministerul Sănătăţii (MS) consideră că aceasta este o măsură suplimentară de protecţie pentru ca vaccinul să ajungă într-adevăr la grupele ţintă, numai astfel putându-se limita, în realitate, numărul de îmbolnăviri. Conform comunicatului MS, vaccinul pandemic produs în ţara noastră a primit aprobările de calitate, siguranţă şi eficacitate de la autoritatea competentă, respectiv Agenţia Naţională a Medicamentului. Vaccinul românesc a fost testat conform standardelor internaţionale de fabricaţie şi, din punct de vedere al modului de producere, este similar cu cel împotriva gripei de sezon. Reacţiile adverse care pot apărea sunt asemănătoare cu cele date de vaccinul sezonier: roşeaţa la locul înţepăturii, uşoare stări febrile şi, în cazul persoanelor sensibile, alergii minore.

Conform recomandarilor OMS şi CE, Ministerul Sănătăţii trebuie să asigure vaccinarea profilactică pentru aproximativ 40% din populaţia României, din care 5% din personalul serviciilor publice esenţiale şi 35% din categoriile cele mai expuse la riscul de îmbolnăvire, la dezvoltarea unor complicaţii ale bolii.

Pâna la finele anului viitor, producătorul român al vaccinului pandemic estimează realizarea unui număr total de 10.000.000 doze, în valoare de aproximativ 50.000.000 lei.

Primarul Simionescu, pro vaccin

Miercuri seară, pe posturile naţionale TV, mai mulţi medici din spitalele de urgenţă din judeţele focar au declarat că vor refuza vaccinarea, pentru că nu vor să fie"cobai". Referitor la această problemă, primarul municipiului Aurel Simionescu consideră că există situaţii, cum ar fi cea de faţă, în care interesul general primează, iar cei care refuză să facă vaccinul ar trebui să se gândească de două ori înainte de asta. "Am înţeles discuţia legată de vaccinul împotriva cancerului de col uterin, dar acolo e o problemă individuală. Dacă te îmbolnăveşti, o faci numai tu. Dar la această gripă, evident, ai dreptul să te îmbolnăveşti tu, dar nu ai şi dreptul să îi îmbolnăveşti pe alţii. Şi s-a creat o psihoză cu aceste vaccinuri, lumea s-a alarmat...şi nu cred că e cazul. Oamenii trebuie să înţeleagă că ar fi cazul să facă acest vaccin. E corect, individul are dreptul să îşi păzească sănătatea, cum crede el de cuviinţă, dar şi naţiunea în întregime are dreptul să o facă...Iar în acest caz, interesul general primează".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro