Mergi la conţinutul principal

Peste 10.000 de braileni traiesc in locuinte sociale

Peste 10.000 de braileni traiesc in acest moment in locuinte asigurate de catre administratia locala. In aproximativ 2.000 de locuinte sociale se ingramadesc in jur de 10.000 de suflete, un numar destul de mare pentru o populatie a municipiului de 213.000 de persoane. Ingrijorator e faptul ca alti 10.000 de braileni asteapta de ani de zile ca municipalitatea sa le rezolve problema locativa, iar lista creste pe zi ce trece. Problema este cu atit mai grava cu cit fondul locativ al municipiului scade de la o zi la alta, datorita retrocedarilor facute in baza legii 10.
Referitor la aceasta situatie si la posibilitatea rezolvarii ei, viceprimarul Daniela Vasioiu ne-a declarat ca sperante nu exista in nici un caz anul acesta. Iar faptul ca Primaria a primit recent in administrare trei camine pentru nefamilisti pe care le va transforma in locuinte sociale nu va rezolva decit o foarte mica parte a problemei, dar anul viitor: "A crescut extraordinar de mult cererea pentru locuinte sociale. Pot sa spun ca a crescut mai mult decit restituirile facute in baza Legii 10. Din nefericire, fondul locativ descreste. Am preluat cele 3 camine de nefamilisti pe care urmeaza sa le transformam in locuinte sociale. Dar nu stiu cit va putea suporta bugetul local. Vom vedea daca vom face numai garsoniere sau si apartamente cu o camera. Noi intentionam sa facem si cu 2 camere, deoarece sint familii care au trecut de prima tinerete si nu au unde sa stea. Dar e in functie de posibilitatile bugetului local. Dupa cum a fost construit bugetul anul acesta, e putin probabil sa gasim sursa ca sa trecem la ce ne-am propus".

Noua lege privind vinzarea ANL-urilor va bloca atribuirea de locuinte sociale

Vasioiu a mai adaugat ca, in paralel, Primaria face demersuri catre Ministerul Transportului, Constructiilor si Turismului, pentru inceperea lucrarilor la cele 56 de unitati locative de tip ANL. Aceasta a adaugat ca noua lege care va permite tinerilor sa achizitioneze aceste locuinte la doi ani dupa ce s-au mutat in ele, deja prevesteste aparitia unui blocaj in ceea ce priveste atribuirea de astfel de locuinte sociale in viitorul foarte apropiat. "Trebuie sa gasim solutii alternative. Asta sta in identificarea de terenuri pe care sa construim locuinte, probabil pe credit ipotecar. Apoi, daca se vind ANL-urile, 20% din bani vor veni la bugetul local, iar din banii acestia vom putea construi alte locuinte si pentru cei care nu vor putea avea acces la un credit ipotecar sau care vor depasi 35 de ani".
Daniela Vasioiu ne-a explicat ca, in acest moment, atribuirea de locuinte sociale se face foarte lent, in general atunci cind o familie reuseste sa-si cumpere o casa sau moare cineva. "Si, in acest caz, prioritate au cei care sint evacuati din casele retrocedate, iar numarul lor creste semnificativ zilnic. Cum am spus, solutia ar fi identificarea de surse pentru construirea de locuinte sociale".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro