Mergi la conţinutul principal

Peste 1.000 de brăileni şi-au căutat un job la Bursa locurilor de muncă

Cererea de locuri de muncă s-a întâlnit direct cu oferta, ieri, în cadrul Bursei generale a locurilor de muncă, organizată anual de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Brăila. Peste 70 de angajatori, cu 550 de oferte, şi-au amenajat standuri la Sala Polivalentă "Danubius" din municipiu, la Casa de Cultură a oraşului Făurei şi în Sala de Şedinţe a Primăriei oraşului Însurăţei.
Încă de la ora 9.00, de când a început evenimentul, brăilenii au venit în număr mare să-şi găsească un loc de muncă. Potrivit datelor furnizate de AJOFM, peste 1.000 de persoane au călcat pragurile clădirilor în care s-au adunat angajatorii. Dintre aceştia, aproximativ 600 au fost selectaţi în vederea încadrării. Au participat chiar şi elevi din anii terminali de liceu de la instituţiile brăilene de învăţământ: Liceul Tehnologic "Gh. K. Constantinescu", Colegiul Tehnic "Costin D. Neniţescu" şi de la Grupul Şcolar "Constantin Brâncoveanu".
La această acţiune, au fost prezente şi persoane private de libertate, care urmează să fie liberate condiţionat de la Penitenciarul Brăila şi Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti. "Intenţia penitenciarelor este de a reintegra persoanele private de libertate în comunitate. La noi stau atât cât le este pedeapsa. Penitenciarul este un partener al comunităţii şi nu-şi doreşte altceva decât ca aceşti oameni să se întoarcă la familiile lor şi să-şi găsească un loc de muncă, de-asta am venit astăzi aici. Am venit cu 11 persoane, care se află pe ultima sută de metri a executării pedepsei. Acestea parcurg un program de pregătire pentru liberare, adică învaţă să-şi caute un loc de muncă, să-şi facă un CV, să se prezinte în faţa unui angajator, să-şi facă o scrisoare de intenţie. Iată că astăzi au posibilitatea de a pune în practică tot ceea ce au învăţat în cadrul acestui program. Ei au avut o experienţă tristă, aceea de a fi încarceraţi, şi cred că nu vor mai dori să se întoarcă în închisoare", ne-a spus comisar şef Didi Miler, şeful Biroului Educaţie din cadrul Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti.
Tot în cadrul evenimentului de ieri, Centrul Militar Judeţean Brăila - Biroul Informare Recrutare a prezentat oferta de învăţământ a Ministerului Apărării Naţionale, respectiv 424 locuri pentru ofiţeri, 296 locuri pentru maiştri militari şi 51 de locuri pentru subofiţeri. "Ne mai adresăm şi absolvenţilor de liceu de artă care cunosc un instrument muzical, pentru posturile de subofiţeri de muzică, cât şi absolvenţilor de şcoală post-liceală sanitară pentru subofiţeri sanitari. Oferta de anul acesta este destul de mare. Sunt persoane interesate, deja avem şi dosare pentru academii şi şcolile de maiştri militari", ne-a declarat maior Gheorghe Marioara, locţiitorul Biroului Informare Recrutare - Centrul Militar Judeţean Brăila.

Lipsa de experienţă, un hop în angajare

Au fost însă şi brăileni care au plecat de la acţiune exact aşa cum au venit. Lipsa de experienţă i-a cam speriat pe angajatori. De exemplu, Veronica, o tânără masterandă de 24 de ani, nu a reuşit să bată palma cu niciun ofertant, întrucât faptul că nu a mai fost angajată până acum a înclinat balanţa în defavoarea ei. "Am găsit câteva locuri de muncă, însă angajatorii cer experienţă. Eu am căutat în domeniul economic. O să mai caut şi alte locuri de muncă pe internet", ne-a declarat tânăra brăileancă. Spusele tinerei le confirmă chiar şi unul dintre angajatorii prezenţi. "Am adunat cam 34 de CV-uri, majoritatea pentru postul de contabil. Sunt mulţi interesaţi, dar care nu au experienţă. Avem nevoie şi de aceştia, nu zic nu, însă am acordat şansa cândva unor persoane fără experienţă şi nu s-au acomodat. E mult de muncă la început, trebuie să le explici fiecare pas. Măcar să aibă cunoştinţele de bază", ne-a declarat Genoveva Mândroiu, secretară la Rocif Construct.
La polul opus, se află Costel, un brăilean de 33 de ani, care a reuşit să facă o impresie bună cu CV-ul său bogat în experienţă şi e foarte optimist în ceea ce priveşte şansele de angajare. Am găsit locuri de muncă şi sunt şanse destul de mari să mă şi angajez. "Am stat de vorbă cu angajatorul, urmează să fiu contactat. Am mai lucrat în domeniul naval şi tot în acest domeniu mi-am şi găsit un viitor posibil loc de muncă", ne-a spus bărbatul.
Că tot veni vorba de şantiere navale, unul dintre ofertanţi ne-a sesizat o problemă cu care se confruntă tot mai des angajatorii din acest domeniu şi anume că unele meserii sunt pe cale de dispariţie. Elevii nu mai sunt pregătiţi în şcolile de profil pentru profesia de tubulator naval, strungar şi altele. "Am găsit câteva persoane interesate. Avem vreo 30 de CV-uri, urmează să facem o selecţie, să luăm legătura cu ei şi să-i invităm la un interviu. În comparaţie cu anii anteriori, e din ce în ce mai slabă forţa de muncă. Nu se mai găsesc muncitori calificaţi în domeniul naval. Sunt meserii care au început să dispară. La Constanţa, din liceele care sunt în municipiu au dispărut aceste meserii, deci nimeni nu mai face aşa ceva. Tubulatorul naval deja noi îl luăm din instalatorii sanitari deja calificaţi. Bineînţeles că aceştia vor trece printr-un program de perfecţionare", ne-a declarat Vâlceanu Ion de la Departamentul Resurse Umane din cadrul Şantierului Naval Constanţa.
"AJOFM Brăila a organizat vineri, 24 aprilie, atât în municipiu, cât şi în Făurei şi Însurăţei, Bursa generală a locurilor de muncă. Acest eveniment s-a adresat tuturor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă şi aici ne referim la şomerii de lungă durată, la persoanele trecute de 45 de ani, tineri, persoane marginalizate, care au venit în speranţa de a-şi găsi un loc de muncă potrivit competenţelor profesionale pe care le-au dobândit pe parcursul unui proces educaţional. Este cel mai important eveniment de pe piaţa muncii, organizat anual la nivel naţional. Obiectivul principal vizează creşterea gradului de ocupare şi facilitarea integrării pe piaţa muncii a persoanelor neocupate", ne-a precizat Monica Bratu, directorul executiv al AJOFM Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro