Mergi la conţinutul principal

Peste 100 de pistolari vor fi amendaţi

Peste 10% dintre brăilenii deţinători de arme letale nu s-au prezentat la Poliţie pentru vizarea permiselor şi a atestatelor de colecţionar. Acesta este rezultatul acţiunii naţionale "Viza 2008", desfăşurată în perioada 15 septembrie 2008 - 30 martie 2009 de structurile specializate de arme, explozivi şi substanţe toxice. Pentru neregulile depistate pe timpul acţiunii, poliţiştii brăileni au aplicat, deja, 26 de sancţiuni contravenţionale, urmând să-i amendeze şi pe cei care nu s-au prezentat la reavizare.

În această perioadă, din cei 905 brăileni posesori ai permiselor de armă s-au prezentat pentru vizare 641 persoane. Poliţiştii au efectuat operaţiuni de preschimbare a 41 de permise în certificate de deţinător armă neletală şi au înscris 98 de arme neletale în permisele de armă. Din cei 226 de posesori care nu s-au prezentat la viză, 117 sunt neimputabili, deoarece armele lor sunt depuse la camerele de corpuri delicte (făcând subiectul unor dosare penale) sau în magazine autorizate (când proprietarii sunt decedaţi), iar 38 de persoane au renunţat la calitatea de deţinător de armă letală. Dacă cei 109 deţinători care nu s-au prezentat pentru viză nu vor ajunge la Poliţie nici după un an de la împlinirea termenului stabilit prin lege, acestora li se va revoca dreptul de port şi folosire a armelor letale de organul competent care a acordat acest drept. Până atunci, însă, ei vor fi sancţionaţi pentru neprezentare în vederea vizării permisului de armă, cu amendă de la 500 la 1.000 de lei. "Poliţiştii au întâmpinat probleme în cazurile în care deţinătorii legali au decedat şi, cu acordul familiei, armele au fost ridicate de lucrătorii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice şi depuse la magazinele autorizate, iar ei au rămas în evidenţele poliţiei ca deţinători de armă letală care nu au depus actele pentru viză. Este cazul a aproximativ 80% din cele 117 rămase neimputabile, deoarece urmaşii sau moştenitorii nu au făcut succesiunea pentru ca cineva să dispună operaţiuni cu acele arme", a precizat subinspector Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila.

Având în vedere prevederea privind executarea acestei acţiuni o dată la 5 ani, începând cu anul 2008 s-a efectuat doar viza permiselor de armă pentru acele persoane care au împlinit 5 ani de la viza anterioară, adică din anul 2003. Practic, prin introducerea acestei proceduri, astfel de acţiuni se vor desfăşura în fiecare an.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro