Mergi la conţinutul principal

Peste 100 de persoane acuzate de fraude electorale

* este vorba despre secţia specială de la Muchea, unde există suspiciuni de vot multiplu * şefii principalelor partide politice din Brăila se declară consternaţi de acest caz şi spun că nu au cunoştinţă să se fi întâmplat ceva atât de grav pe 22 noiembrie

Peste 100 de persoane vor fi anchetate pentru fraude electorale semnalate pe teritoriul judeţului Brăila. De la începutul procesului electoral pentru alegerea preşedintelui României şi pentru referendum, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila a întocmit nouă dosare penale, trei fiind înregistrate cu autori necunoscuţi. În acestea sunt cercetate 108 persoane, dintre care 100 numai la o secţie de votare din judeţ. Este vorba despre secţia specială din localitatea Muchea, amplasată pe Şoseaua Focşani, care este arondată comunei Siliştea. Persoanele în cauză au ajuns în atenţia oamenilor legii din cauza unor suspiciuni de vot multiplu.
Şefii principalelor partide politice din Brăila se declară consternaţi de acest caz şi spun că nu au cunoştinţă să se fi întâmplat ceva atât de grav, pe 22 noiembrie, la secţia cu pricina. Astfel, preşedintele organizaţiei municipale a PNL Brăila, Cătălin Boboc, ne-a declarat că a rămas cu atât mai uimit când a aflat despre această problemă, cu cât primarul din Siliştea este liberal şi era programat să intre într-o analiză a conducerii partidului, din cauza rezultatelor proaste obţinute la alegeri: "Siliştea este una dintre puţinele comune cu primari PNL care a obţinut sub 20% la alegeri şi voiam să analizăm ce s-a întâmplat acolo. Dar nu am fost în nicio clipă informaţi că s-ar fi petrecut ceva suspect în secţia specială de acolo. Oricum, vă daţi seama că cei implicaţi nu au fost oameni de la PNL, că altfel s-ar fi văzut la cifre. Dar noi am ieşit foarte prost acolo. Aşadar, este aproape imposibil ca reprezentanţi ai PNL să fi făcut aşa ceva". La rândul său, preşedintele PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, ne-a explicat că nu i s-a comunicat nimic referitor la situaţia de la Siliştea, dar că nu crede că e vorba de oameni ai PSD. "Dacă era ceva acolo, până acum trebuia să ştiu, dar nu am fost informat de aşa ceva. Dar poliţia trebuie să îşi facă datoria, că de aia e plătită din banii publici", a mai adăugat liderul social - democraţilor brăileni. Nici preşedintele PDL Giana Pătraşcu nu ştia nimic despre cazul celor 100 de persoane vinovate de infracţiuni electorale: "Nu ştiu nimic, nu mi-a spus nimeni nimic. Nu ştiu de nimic de genul ăsta. Nu cunosc nimic", a repetat aceasta în momentul în care a fost contactată telefonic de reporterii "Obiectiv".
În ceea ce îl priveşte, primarul comunei Siliştea, Victor Adetu, ne-a declarat că e pentru prima dată când aude de aşa ceva, dar crede că e o greşeală. "Deci, noi avem secţia de la Siliştea amplasată în satul Muchea, pe Şoseaua Focşani, că am zis să aibă acces cei care tranzitează judeţul. Iar acolo, în ziua aia, au votat în total 103 persoane. Ar fi prea de tot să fi votat de două ori 100 din ei... Hai, 20 - 30 mai mergea, dar nu 100... Oricum, mie nu mi-a zis nimeni nimic în ziua aia, nici nu au fost semnalate autobuze sau microbuze... Care a venit, a venit cu maşina lui, au mai fost unii veniţi în vizită la rude... Eu cred că e o greşeală", a mai subliniat acesta.
Precizăm că la primul tur de scrutin, în comuna Siliştea, candidatul PNL, Crin Antonescu, a înregistrat 19,49%, Mircea Geoană 24,68% iar Traian Băsescu 43,75%.

Dosarele au ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi

Tot pentru vot multiplu va fi anchetat şi un membru al comisiei secţiei de votare nr. 59 din municipiu. În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că acesta a înmânat, consecutiv, câte două buletine de vot pentru alegerea preşedintelui, la trei cetăţeni. În cazul altei persoane se continuă verificările pentru oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze ori să nu voteze un anumit candidat. "Poliţiştii au declinat dosarele Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi pentru stabilirea competenţei de instrumentare şi pentru delegare. Totodată, în cazul a două dintre cele trei dosare penale înregistrate cu autori necunoscuţi, se efectuează cercetări pentru săvârşirea de infracţiuni prevăzute de Codul Penal (furt calificat şi distrugere). În toate cazurile, poliţiştii continuă verificările, urmând a fi luate măsurile legale ce se impun", a precizat inspector Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Poliţiei brăilene.
Reamintim că în data de 22 noiembrie, prin numărul de urgenţă 112, Centrul Operaţional de Comandă a înregistrat, până la închiderea secţiilor de votare, 35 de incidente electorale. Pe lângă infracţiunile constatate, poliţiştii au avut de-a face şi cu trei contravenţii. La secţia de votare nr.190 din comuna Cireşu, un membru al comisiei a fost amendat cu 4.500 lei pentru că a însoţit un bătrân în vârstă de 82 de ani în cabina de vot. Tot cu o amendă, în cuantum de 1.500 lei, s-a ales şi administratorul unui bar din oraşul Făurei, deoarece a comercializat băuturi alcoolice la mai puţin de 500 de metri de secţia de votare. Ultima amendă, de 1.500 lei, a primit-o un brăilean din municipiu, care s-a dus să voteze având în mână o sacoşă inscripţionată cu sigla unui partid.
De precizat că Asociaţia Pro Democraţia (APD) Brăila a monitorizat primul tur al alegerilor cu ajutorul a 64 de observatori. Cu toate acestea, deficienţele semnalate s-au limitat doar la secţii de votare fără curent şi alegători care s-au îmbulzit. Contactată de reporterii "Obiectiv", Mariana Bâtcă, preşedintele APD Brăila, ne-a precizat că nu ştie nimic despre acest incident, deşi a avut oameni care au ajuns inclusiv la secţia specială de la Muchea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro