Mergi la conţinutul principal

Peste 100 de brăileni infectaţi cu HIV

•  sub sloganul “Comunităţile fac diferenţa”, Ziua mondială de combatere a HIV/SIDA, sărbătorită, în fiecare an pe 1 Decembrie, se concentrează, în acest an, pe promovarea testării HIV ca mijloc  principal de prevenire şi control al infecţiei cu HIV • în judeţul Brăila, sunt în evidenţe, la acest moment, 120 de persoane infectate cu virusul HIV • Constantin V., unul dintre brăilenii afectaţi, ne-a povestit cum a aflat că are boala şi cum s-a luptat cu ea

Ziua mondială de combatere a HIV/SIDA, sărbătorită, în fiecare an pe 1 Decembrie, este deja în centrul atenţiei la Brăila, atât în şcolile din municipiu şi judeţ, cât şi la nivel stradal. Se întâmplă asta datorită comunităţii Asociaţiei Persoanelor Afectate (APA) din Brăila, membră a Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), care a început  mai multe activităţi de informare legate de prevenirea infecţiei cu HIV în rândul tinerilor. Campania din acest an, se desfăşoară la Brăila sub sloganul, “Comunităţile fac diferenţa” şi cuprinde acţiuni de informare în şcolile din municipiul şi judeţul Brăila ce au teme legate de prevenirea infecţiei cu HIV în rândul tinerilor, dar şi campanii de informare stradală care constă în distribuirea de materiale informative pe tematică HIV, invitaţie la testare, mesaje de prevenire şi alte evenimente publice. Astfel, voluntarii prezenţi la activitate oferă informaţii suplimentare celor care solicită acest lucru. Totodată, mesajele campaniei din acest an se concentrează pe promovarea testării HIV ca mijloc principal de prevenire şi control al infecţiei cu HIV. A-ţi cunoaşte statutul HIV este primul pas spre tratament, prevenire şi acces la servicii de suport şi asta, datorită progreselor privind medicamentele anti HIV.

 

O simplă analiză te poate salva!

 

Dacă virusul este descoperit suficient de devreme, nu va avea aproape niciun impact asupra vieţii zilnice, poţi avea o stare bună de sănătate şi poţi deveni nedetectabil, prevenind astfel transmiterea virusului, iar un exemplu în acest sens este chiar domnul Constantin V., un brăilean în vârstă de 52 de ani, care se luptă cu virusul HIV de mai bine de 10 ani, adică din 2009. “Eu am descoperit că am HIV în 2009, şi mi s-a spus că aş avea virusul de prin anul 2000. Boala asta are o perioadă foarte mare de incubaţie, cam de 8 ani până la 10, chiar 11 ani, în funcţie şi de rezistenţa organismului. La serviciu am mai observat că îmi era rău, tot mai rău, am scăzut în greutate, n-aveam poftă de mâncare, mi-au apărut afte multe în gură, nu ştiam de ce şi în definitiv mi-au făcut şi testul HIV şi m-au găsit pozitiv”, a povestit Constantin V., care este chiar preşedintele Asociaţiei Persoanelor Afectate din Brăila. Acesta a intrat în programul naţional HIV/SIDA şi a început să se trateze, iar acum este pe drumul cel bun. “Sunt bine, muncesc, încă mă tratez, imunitatea e bună. Boala acum este nedetectabilă, adică nu mai pot infecta pe nimeni. Dovadă că eu am şi copii acum, sunt mari deja”, ne-a mai spus preşedintele APA din Brăila. Bărbatul a acceptat să ne împărtăşească din experienţa sa cu boala, tocmai pentru a motiva persoanele seropozitive să nu lase garda jos şi să meargă la medic. Cu atât mai mult cu cât testarea HIV în România este gratuită, dacă se solicită testul HIV la Direcţia de Sănătate Publică din fiecare judeţ.                                                   Asociaţia din Brăila a fost înfiinţată de domnul Constantin tocmai când i-a fost mai greu, când în România era o criză de tratament pentru această maladie mortală. S-a luptat, astfel, pentru drepturile persoanelor bolnave şi a format o comunitate la nivel local, o mână de oameni care, la rândul lor, vor să ajute, să fie solidari cu semenii lor. Cam asta înseamnă şi Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA, sărbătorită pe 1 Decembrie, care marchează, în fiecare an, lupta împotriva infecţiei HIV şi solidaritatea cu persoanele afectate de HIV/SIDA din întreaga lume.

Conform datelor de la nivelul Compartimentului de Monitorizare al Infecţiei HIV/SIDA de la nivelul INBI Matei Balş, în România, la 30 iunie 2019, erau în evidenţe un număr de 15.999 persoane infectate cu HIV, iar în primele 6 luni ale anului s-au diagnosticat cu HIV/SIDA un număr de 315 persoane. În judeţul Brăila, sunt în evidenţe, la acest moment, 120 de persoane infectate cu virusul HIV, din care 101 sunt beneficiari ai tratamentului suportat de către stat, iar restul, cel mai probabil, spun medicii, se tratează în străinătate.

 

Ce este HIV/SIDA?

HIV reprezintă reprezintă prescurtarea în limba engleză a human immunodeficiency virus, adică virusul imunodeficienţei umane. Un virus care atacă sistemul imunitar, afectând unele globule albe din sânge, respectiv limfocitele T4 sau CD4 – care constituie baza imunităţii antiinfecţioase.  În timp, organismul pierde astfel capacitatea de rezistenţă chiar şi în faţa celor mai banale boli. O infectare cu HIV duce, după o perioadă lungă de incubare, de ani, chiar zeci de ani, la declanşarea bolii SIDA, adică la sindromul imunodeficienţei dobândite, care apare atunci când numărul de limfocite scade foarte mult . Statisticile medicilor arată că noile infecţii legate de acest virus s-au redus cu 35% începând cu 2000, în timp ce numărul deceselor cauzate de SIDA a scăzut cu 42% în ultimul deceniu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro