Mergi la conţinutul principal

Peste 1 milion de euro pentru reabilitarea Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean

• Consiliul Judeţean pregăteşte “schimbarea la faţă” a UPU Brăila, contra sumei de 5,3 milioane lei, bani obţinuţi prin POR 2014-2020 • unele cabinete vor deveni spaţii pentru urgenţe minore, altul va fi desfiinţat şi transformat în spaţiu de depozitare, vor fi achiziţionate echipamente medicale şi piese de mobilier noi, iar registratura va fi mutată din mijlocul încăperii într-un colţ • pe lângă acestea, vor mai exista şi alte schimbări care au menirea de a moderniza unitatea de urgenţă şi de a asigura confortul pacienţilor şi personalului medical

 

Reabilitarea Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila va costa aproximativ 5,3 milioane lei, echivalentul a 1,13 milioane euro, iar noua “faţă” a secţiei o vom vedea peste 3 ani, potrivit proiectului de hotărâre aprobat în şedinţa de miercuri a Consiliului Judeţean. Finanţarea se va face în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, cu bani din Fondul European de Dezvoltare Regională, din bugetul de stat, dar şi din banii judeţului, CJ contribuind cu 105.699 lei din valoarea totală a proiectului. Toţi consilierii judeţeni prezenţi la şedinţă au votat “pentru” aprobarea cheltuielilor presupuse de reabilitare, cu excepţia PND-istei Simona Drăghinescu, aceasta neparticipând la vot.

Firma care s-a ocupat de memoriu este Dac Project. Din momentul în care toate hârtiile sunt puse la punct, lucrările de reabilitare nu ar trebui să dureze mai mult de 1 an şi jumătate, aşa cum a estimat această societate.

Iată ce schimbări majore se vor face în UPU: zona de registratură va fi mutată de pe mijlocul încăperii în colţ, “zonă ferită de curenţii de aer şi frigul din sezonul rece”, camera de resuscitare va fi extinsă, deoarece spaţiul “aşteptare aparţinători” va fi “desfiinţat şi mutat” în sala de aşteptare UPU, spaţiul pentru urgenţe medii va fi, de asemenea, extins, iar în zona aceasta va fi creată o cameră de presiune negativă, cabinetul 3 - actualmente spaţiu comun pentru consultaţii cu profil medicină internă şi neurologie - îşi va schimba destinaţia în spaţiu de depozitare, în timp ce cabinetele 1 şi 2 vor deveni săli de urgenţe minore. De asemenea, vor fi amenajate grupuri sanitare separate pentru personal şi pentru pacienţi, toalete ce vor putea fi folosite şi de persoanele cu dizabilităţi. Izolatorul boli transmisibile periculoase-Ebola va fi mutat din zona existentă la Sala de izolare. Pereţii vor fi termoizolaţi, circuitul de încălzire termică va fi înlocuit, la fel şi corpurile de iluminat. Aceste măsuri, se menţionează în proiect, vor reduce costurile de funcţionare a unităţii, iar pe de altă parte va creşte gradul de confort pentru pacienţi şi personal.

Achiziţionarea camerelor de supraveghere este şi ea trecută în proiect, alături de wireless, perdea aer cald, ventilator, sistem de cartele magnetice-carduri, boiler şi aparate de aer condiţionat.

Ca dotări, vor fi cumpărate 2 tărgi rigide atraumatice, 20 cărucioare pentru transportul pacienţilor, 3 defibrilatoare cu monitor, 8 seringi automate, 3 electrocardiografe, un sistem de încălzire pasivă hipotermici, un sistem de perfuzie sub presiune cu încălzire-hipotermie, 10 tuburi de oxigen, 20 manometre pentru administrarea oxigenului medical, 2 lămpi mobile UV, 15 barbotoare, 10 sisteme de aspiraţie la perete, plus alte aparate necesare unei unităţi de urgenţă, dar şi mobilier.

Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Brăila s-a înfiinţat în urmă cu 20 de ani, iar de 10 ani funcţionează la parterul clădirii ambulatoriului. “Prin realizarea prezentului obiectiv de investiţii se va rezolva problema reorganizării zonelor medicale, în speţă zona urgenţelor minore şi a funcţionării activităţii UPU aşa cum este specificat în Ordinul 1706/2007, organizarea actuală nefiind conformă cu specificaţia ordinului menţionat”, se menţionează într-un document anexat proiectului de hotărâre aprobat de consilierii judeţeni, fără alte detalii. Acelaşi document mai prevede că “personalul angajat al Unităţii de Primiri Urgenţe este de 200 de persoane, respectiv 80-100 de persoane pe schimb. UPU are o capacitate de 200 de pacienţi/24 de ore, o capacitate maximă de vârf de 50 de pacienţi şi este dotat cu un spaţiu staţionar pentru pacienţi de maxim 6 ore”.

În prezent, UPU Brăila nu arată deloc bine: grupuri sanitare improprii, pereţi murdari, riscul microbilor ascunşi între perete şi podea, din cauza linoleumului necorespunzător, ca să nu mai adăugăm supraaglomerarea din sală, din cauza deficitului de medici urgentişti.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro