Mergi la conţinutul principal

Pesta porcina ucide 90% din animalele bolnave

Pesta porcina clasica este o boala infecto-contagioasa, produsa de un virus specific porcinelor, care afecteaza porcii domestici si salbatici, indiferent de virsta si sex. Boala se manifesta clinic prin alterarea starii generale, Insotita de tulburari respiratorii, digestive si circulatorii care, de regula, duc la moartea animalului afectat.
Boala a fost cunoscuta si descrisa In Romania in 1893. Sursa principala de infectie o reprezinta porcinele bolnave sau purtatoare de virus, care elimina virionii importanti prin toate secretiile (lacrimale, oronazale), prin dejectii, dar si prin sperma. Perioada de incubatie a bolii este de 7 - 10 zile pentru un individ din efectiv, dar Intr-o ferma semnele clinice apar dupa 2 - 3 saptamini sau chiar mai tirziu, In functie de virsta porcilor afectati. Animalele tinere sint afectate mai grav, comparativ cu cele adulte. In forma acuta, boala se manifesta clinic prin modificarea starii generale: apatie, apetit scazut, somnolenta, febra mare (41-42 grade C) care nu cedeaza la tratament, prezinta jetaj, conjunctivita hemoragica, apoi constipatie si diaree si aproape constant apar pe piele zone congestionate (pete rosii). In 80- 90% din cazuri boala se termina cu moartea animalului. In functie de mai multi factori, pesta poate evolua subacut sau cronic, situatie In care porcii slabesc foarte mult, prezinta dispnee, jetaj mucopurulent, tuse persistenta, diaree, uneori chiar hemoragica, necroza pe coada, urechi si membre. Se deshidrateaza progresiv si mor dupa 20 - 30 de zile de la infectie.
Proprietarul are obligatia sa anunte in cel mai scurt timp medicul veterinar, pentru a se stabili cit mai rapid un diagnostic clinic si de laborator si pentru a se lua masurile necesare pentru evitarea extinderii bolii si la alte gospodarii. In cazul aparitiei si diagnosticarii clinice si de laborator a bolii Intr-o gospodarie sau Intr-o ferma, se va declara oficial PPC si se vor institui masurile de carantina de grad II. Aceasta presupune uciderea tuturor porcilor din exploatatie sub supraveghere veterinara, distrugerea cadavrelor prin incinerare, dezinfectii riguroase in focar. Este oprita circulatia animalelor In zona de focar.
Proprietarii porcinelor moarte si a celor sacrificate din focarul de PPC sint despagubiti.
Pesta porcina a inceput sa faca ravagii in Romania incepind cu 2002 cind, conform legislatiei UE, Autoritatea Nationala Veterinara a interzis vaccinarea in gospodariile populatiei. Specialistii se asteapta ca din primavara, boala sa produca si mai multe pagube, avind in vedere ca de la 1 ianuarie 2006 vaccinarea a fost interzisa si in unitatile specializate.
Boala nu este periculoasa pentru om, insa carnea provenita de la porcii bolnavi nu trebuie consumata. Carnea si celelalte produse provenite de la porcine bolnave sau suspecte de boala si taiate de necesitate Inainte de confirmarea acesteia, trebuie confiscate si distruse In conditii de siguranta, sub supraveghere sanitar veterinara.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro