Mergi la conţinutul principal

Pesta porcina loveste Braila

Nici nu am scapat bine de gripa aviara, ca peste judetul Braila planeaza un alt pericol. Miercuri, Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) Bucuresti a confirmat, prin buletinul de analiza nr. 2291 primul caz de pesta porcina din judet. Porcul bolnav a provenit dintr-o gospodarie din satul Pietroiu, comuna Vadeni. Imediat dupa declararea oficiala a bolii, specialistii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila au instituit masuri de carantina de gradul II, care constau in instituirea zonei de protectie pe o distanta de 3 km in jurul focarului si instituirea zonei de supraveghere pe o distanta de 10 km in jurul focarului. Pesta porcina este o boala usor transmisibila, de la animal la animal, prin aer, prin excremente, prin secretii. In schimb, spun specialistii, boala nu afecteaza sanatatea oamenilor, dar conduce la moartea animalului, fapt ce genereaza pierderi economice. Producatorii agricoli ale caror porcine mor din cauza pestei sint despagubiti la pretul pietei.

A inceput cosmarul

In data de 30 ianuarie, la Laboratorul Sanitar Veterinar de Stat Braila a fost adus cadavrul unui purcel de 2- 4 luni, dintr-o gospodarie din localitatea Pietroiu, comuna Vadeni. In urma investigatiilor de laborator, specialistii au suspectat pesta porcina clasica. Imediat, DSVSA Braila a expediat in regim de urgenta probe la IDSA Bucuresti, pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii de boala.
Concomitent, reprezentanti ai DSVSA Braila au aplicat masurile de
prevenire si combatere a difuzarii bolii din focar. S-a inceput cu efectuarea anchetei epidemiologice si s-a interzis miscarea animalelor, persoanelor, mijloacelor de transport, produselor si subproduselor de origine animala, furaje, gunoi de grajd si menajer, in gospodaria unde s-a suspicionat cazul de boala. La intrarea in gospodarie si in adaposturile de animale au fost amenajate dezinfectoare pietonale. "Din investigatiile efectuate s-a constatat ca proprietarul, Balan Stana, a cumparat de la Manea Constantin, din aceeasi localitate, in data de 8 ianuarie, 4 purcei, si ca Manea, in data de 29 ianuarie, a sacrificat o scroafa, mama purceilor. Si de la aceasta am ridicat probe pe care le-am trimis spre analiza, dar nu am primit rezultatele", a precizat Nita Caragata, purtator de cuvint al DSVSA Braila.
Acesta ne-a mai confirmat si ca, in data de 1 februarie, veterinarii au lichidat efectivele de porci din ambele gospodarii prin eutanasiere si incinerare. Totodata animalale sacrificate au fost evaluate in vederea despagubirii. Au fost dezinfectate de asemenea curtile, adaposturile de animale si drumurile de acces catre cele doua gospodarii. "Au fost lichidate cite 7 capete in fiecare gospodarie, s-a finalizat dezinfectia. Specialistii nostri vor supraveghea zona timp de 14 zile si vor efectua zilnic analize pentru a depista din timp aparitia unor eventuale noi cazuri", ne-a declarat Gicu Dragan, director adjunct al DSVSA Braila, responsabilul veterinar in zona zona de focar.

Proprietarii vor fi despagubiti

Potrivit datelor ANSVSA, intreruperea vaccinarii in gospodariile populatiei a determinat cresterea cazurilor de pesta porcina de la un numar de 13 animale in anul 2001, la circa 1.283 focare in 2005, fiind infectate 7.798 animale din 33 de judete. De la 1 ianuarie 2006 vaccinarea a fost interzisa si in unitatile specializate, fapt ce va creste considerabil riscul de raspindire a bolii.
In Romania functioneaza 284 de unitati specializate in cresterea porcinelor, cu un efectiv de peste 1,7 milioane capete. De aceea, ANSVSA a intocmit o strategie potrivit careia, pentru a preveni patrunderea virusului in aceste unitati, proprietarii trebuie sa ia o serie de masuri de biosecuritate. Oricum, spun specialistii pericolul mare este in cazul gospodariilor taranesti pentru ca in acest caz lucrurile sint mai greu de tinut sub control.
Ultimele vaccinari antipestoase in unitatile specializate s-au efectuat la sfirsitul anului. Efectul lor dispare in doua luni, iar animalele devin vulnerabile la sursele de infectie. De aceea specialistii se asteapta ca martie sa fie luna critica pentru efectivele de porci din Romania.
Indiferent de risc, Romania trebuie sa se alinieze legislatiei Uniunii Europene, iar in statele membre UE nu se pot importa animale vii, produse sau subproduse ale acestora din tari care practica vaccinarea antipestoasa. Pesta porcina nu afecteaza sanatatea oamenilor, dar conduce la moartea animalului, fapt ce genereaza pierderi economice. Producatorii agricoli ale caror porcine mor din cauza pestei sint despagubiti la pretul pietei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro