Mergi la conţinutul principal
Autorităţile veterinare depăşite de situaţie

Pesta porcină se extinde pe raza judeţului Brăila

• în momentul actual, numărul focarelor de boală a ajuns la 95 şi continuă să crească • deja mai există o suspiciune, pe raza comunei Movila Miresii • autorităţile au reuşit să finalizeze acordarea de despăgubiri pentru toţi cei 29.300 de porci eutanasiaţi în gospodăriile populaţiei • au început să vină despăgubirile şi pentru fermele mari • deocamdată, doar Tebu Gropeni, care a trebuit să îşi lichideze întreg efectivul de porci, de 140.000 exemplare, a primit primele tranşe de bani • către Romsoci Tichileşti, care a avut un efectiv de 35.000 porci, încă nu s-a virat niciun leu • autorităţile veterinare brăilene au fost controlate recent de inspectori trimişi de Comisia Europeană, care a vrut să ştie cât de bine s-a acţionat pentru combaterea pestei porcine în judeţul nostru • inspectorii europeni ar fi depistat în Insula Mare efective de porci crescuţi în semisălbăticie şi neînregistraţi, un posibil vector de transmitere a bolii • de asemenea, au apărut informaţii legate de speculanţi care au început să apară prin satele brăilene cu porci de vânzare, animalele nefiind controlate sanitar-veterinar • DSVSA nu confirmă aceste informaţii

 

În judeţul Brăila, criza pestei porcine africane pare a fi departe de rezolvare, numărul focarelor depistate crescând de la o săptămână la alta. Până în prezent, au fost confirmate 95 focare de boală, pe raza a numeroase localităţi, iar zilele trecute a mai apărut o suspiciune, într-o gospodărie din comuna Movila Miresii. “Au fost trimise probe la Bucureşti pentru confirmare, iar cel mai probabil rezultatul analizelor va fi pozitiv”, ne-a declarat Dragoş Frigioiu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila. Aşadar, e foarte posibil ca, odată cu confirmarea sosită de la laboratorul din Bucureşti, numărul focarelor înregistrate în judeţul Brăila să ajungă la 96.

După cum se ştie, primul caz de pestă porcină africană a fost înregistrat în judeţul nostru pe raza comunei Frecăţei, din Insula Mare a Brăilei, în luna iulie a acestui an. Din acel moment, boala s-a extins rapid, în ciuda măsurilor luate de autorităţile veterinare care, în încercarea de a stopa răspândirea virusului, au decis să ucidă preventiv toţi porcii din localităţile unde au apărut focare. Astfel, în lunile iulie şi august, au fost eutanasiate peste 24.000 de exemplare din gospodăriile unor localităţi situate, în general, de-a lungul Dunării. Astfel, s-au făcut ucideri de prevenţie în comunele Frecăţei, Măraşu, Stăncuţa, Berteştii de Jos, Gropeni, Tichileşti şi în satele care aparţin de acestea. La fel s-a procedat şi în comuna Viziru, unde au apărut focare de pestă chiar dacă aceasta nu este situată în apropierea Dunării. Autorităţile judeţene şi cele veterinare au explicat că aceste ucideri preventive au avut drept scop protejarea celor două mari crescătorii de porci din judeţul Brăila, cea de la Gropeni şi cea de la Tichileşti, unde se aflau efective de 140.000, respectiv 35.000 capete. Măsura nu şi-a atins, însă, scopul, deoarece spre finalul lunii august boala a pătruns şi în cele două crescătorii, care au fost astfel obligate să îşi lichideze complet efectivele. Începând din luna septembrie, nu s-au mai făcut ucideri de prevenţie în toate gospodăriile din localităţile unde s-au mai confirmat focare, fiind eutanasiaţi doar porcii din curţile unde a apărut efectiv boala. Aşa se face că, de la începutul lunii septembrie şi până acum, la final de octombrie, s-au mai făcut doar circa 5.000 de eutanasieri în gospodăriile populaţiei. Astfel, din iulie şi până ieri, 24 octombrie, în gospodăriile de pe raza judeţului Brăila au fost omorâţi în total, din cauza pestei porcine, 29.300 de porci.

 

Ţăranii şi-au primit banii

Aşa cum autorităţile au promis, pentru toţi porcii eutanasiaţi, atât în focare cât şi ca măsură de prevenţie, s-au plătit despăgubiri. Deja, până la ora actuală, s-au acordat despăgubiri pentru toate cele 29.300 de exemplare eutanasiate pe raza judeţului nostru în gospodăriile populaţiei. Suma totală acordată la nivel de judeţ a fost de 24,5 milioane de lei. Teoretic, la stabilirea contravalorii despăgubirilor, s-a ţinut cont de greutatea animalelor, vârsta acestora şi calităţile lor genetice. Unii crescători, care au avut porci mai mulţi şi mai graşi, au încasat şi peste 5.000 lei, alţii au trebuit să se mulţumească cu doar câteva sute de lei.

Despăgubiri au început să se acorde şi către societăţile comerciale care s-au confruntat cu problema pestei porcine. Deocamdată, dintre fermele mari, doar “Tebu” Gropeni a început să primească banii pentru cei 140.000 de porci omorâţi în masă. Ultima tranşă primită de societatea respectivă s-a ridicat la 27 milioane de lei, însă mai sunt de acordat şi alte tranşe. Către “Romsoci” Tichileşti, care a avut un efectiv de 35.000 capete, încă nu s-au acordat despăgubiri. În schimb, au venit bani pentru ferme mai mici, care au avut efective de câteva mii de exemplare. Este vorba de crescătoria Ene Larisa, care a primit o despăgubire de 1,5 milioane de lei, după cum ne-a informat purtătorul de cuvânt al DSVSA Brăila.

 

Au ajuns şi porcii santinelă

Reamintim că, în comuna Frecăţei, unde a fost confirmat primul focar de pestă porcină din judeţul Brăila, în luna iulie a acestui an, s-au finalizat procedurile de dezinfecţie, iar acum se fac teste pentru a se vedea dacă virusul a fost sau nu complet eradicat. La începutul lunii octombrie, în 25 de gospodării situate în cele cinci sate componente ale comunei au fost introduşi aşa-numiţii purcei-santinelă, animale ce vor fi urmărite cu atenţie în următoarele 45 de zile. Dacă nu se vor îmbolnăvi, înseamnă că operaţiunile de combatere a virusului au fost eficiente şi că în gospodăriile respective se poate relua creşterea porcilor fără restricţii.

Purceii-santinelă au fost introduşi în gospodăriile unde au existat cazuri de pestă porcină. Au fost distribuiţi, cu titlu gratuit, câte doi purcei la fiecare gospodărie. În total, 50 de exemplare au fost aduse dintr-o fermă din judeţul Vrancea, care nu s-a confruntat cu problema pestei porcine africane. Urmează ca purceii santinelă să fie introduşi şi în gospodăriile din celelalte comune afectate, pe măsură ce se parcurg toate etapele de dezinfecţie, ce durează în mod normal până la 60 de zile.

La scurt timp după ce au adus la Frecăţei primii porci-santinelă, autorităţile veterinare brăilene au primit un control din partea Comisiei Europene, care a vrut să ştie cât de eficient s-a acţionat pentru combaterea pestei porcine pe raza judeţului nostru. Încă nu s-au făcut publice rezultatele acestei inspecţii, însă se pare că specialiştii trimişi aici de Comisia Europeană ar fi găsit şi o serie de nereguli. Astfel, din surse bine informate am aflat că pe lângă satele din Insula Mare s-ar fi găsit efective de porci crescuţi în semisălbăticie şi neînregistraţi în evidenţele veterinare, care ar putea fi un vector de transmitere a bolii.

Totodată, se pare că există dubii legate de felul cum autorităţile veterinare reuşesc să gestioneze situaţia, în contextul în care prin satele brăilene ar fi apărut speculanţi ce vând purcei transportaţi ilegal, fără documente de provenienţă. Aceste informaţii nu au fost confirmate de DSVSA care ne-a transmis, prin intermediul purtătorului de cuvânt, că pe raza judeţului Brăila nu au fost depistate cazuri de comercializare ilegală a purceilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro