Mergi la conţinutul principal

Pesta porcină reapare la Brăila: 25.000 de porci vor fi sacrificaţi

• cele mai multe animale provin de la o exploataţie comercială din Gulianca • un alt focar a fost confirmat la o gospodărie din localitatea Tichileşti • în schimb, focarul din Gradiştea a fost stins

 

Virusul pestei porcine africane (PPA) nu se dă dus din judeţul nostru, ba din contră, Prefectura Brăila a anunţat luni că alte două focare au fost confirmate. Este vorba despre o gospodărie din localitatea Tichileşti şi despre o exploataţie comercială din Gulianca (comuna Salcia Tudor), care are aproximativ 25.000 de porci.

Iată comunicatul de presă emis de Prefectură pe acest subiect: Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a raportat Instituţiei Prefectului-judeţul Brăila, evoluţia pestei porcine africane (PPA) din judeţul Brăila. Din acest raport reiese că la data de 4 ianuarie 2020, medicii veterinari au primit confirmările a două noi focare de PPA depistate atât într-o gospodărie din localitatea Tichileşti cât şi într-o exploataţie comercială din Gulianca, comuna Salcia Tudor, care număra un efectiv de aproximativ 25.000 de animale. Conform procedurilor, tot la sfârşitul acestei săptămâni, prefectul Brăilei, Cătălin Boboc a emis două ordine privind aprobarea planului de măsuri la confirmare în zona de protecţie şi cea de supraveghere a focarelor de pesta recent confirmate în judeţul Brăila”.

Contactat telefonic de către redactorii “Obiectiv-Vocea Brăilei”, primarul comunei Salcia Tudor, Florin Moroiu, a declarat că este prima dată când virusul este depistat pe raza comunei, dar localnicii nu se tem. În ceea ce priveşte societatea de profil unde a fost depistat focarul, primarul a precizat că firma a identificat deja un teren unde vor fi îngropate cadavrele animalelor.

Singura veste bună din comunicatul de presă al Prefecturii este faptul că focarul de PPA din localitatea Gradiştea a fost stins.

Reamintim că, în ceea ce priveşte situaţia efectivelor de porci ucişi prin metoda uciderii preventive, numai în 2019, în judeţul Brăila au fost sacrificaţi în 3.815 porci, din 713 gospodării.

Virusul pestei porcine africane a apărut pe raza judeţului Brăila în vara anului 2018, la o crescătorie improvizată situată în Insula Mare a Brăilei, în apropierea graniţei cu judeţul Tulcea. În crescătoria respectivă se aflau 28 de porci, dintre care 15 au murit din cauza pestei, iar 13 au fost eutanasiaţi şi incineraţi de DSVSA Brăila. La cele două treceri cu bacul care asigură legătura Insulei Mari cu restul judeţului, de la Brăila şi Gropeni, au fost montate dispozitive de dezinfectare a roţilor maşinilor, iar echipe de veterinari au urmărit situaţia din teren pentru a depista din timp apariţia unui nou focar. Se pare că totul a fost în zadar, deoarece virusul s-a răspândit rapid. Cele mai mari ferme de profil din judeţ au fost afectate, precum şi alte localităţi. Astfel, până în martie 2019, au fost depistate 132 de focare de pestă porcină africană în rândul porcilor domestici şi 6 cazuri la porcii sălbatici. Totodată, au fost stinse 76 de focare, dintre care 7 la societăţi comerciale. Spre sfârşitul verii lui 2019, virusul era confirmat în în localităţile Baldovineşti, Jirlău, Şuţeşti, Traianu, Romanu şi Batogu.

Ultimul caz de PPA confirmat în Brăila, în 2019, este cel de la Grădina Zoologică. Cu câteva zile înainte de Crăciun, DSVSA a confirmat apariţia bolii, după ce o scroafă şi doi purcei mistreţi, “locuitori” ai parcului, au murit. Printre măsurile luate s-au numărat închiderea Grădinii pentru 30 de zile şi eutanasierea tuturor suinelor de la Zoo.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro