Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pesta porcină face în continuare ravagii în judeţul Brăila

• de la începutul lunii decembrie, au fost confirmate 12 focare de boală în gospodării din mai multe localităţi rurale, precum şi două focare în ferme specializate în creşterea porcilor, din comuna Ulmu • din iulie până în prezent au fost ucişi pe raza judeţului Brăila 195.879 de porci din efectivele societăţilor comerciale afectate şi 32.258 de porci din gospodăriile populaţiei • cuantumul despăgubirilor acordate de stat până acum se ridică la  120.813.000 lei către societăţi comerciale şi 27.945.000 lei către persoane fizice

 

Criza pestei porcine africane este departe de a se fi stins pe raza judeţului Brăila, noi focare de boală continuând să fie confirmate de autorităţile veterinare. Joi, 6 decembrie, s-a confirmat prezenţa temutului virus în două crescătorii de porci de pe raza comunei Ulmu. Este vorba despre societăţile comerciale “Suinpol” SRL şi “Fullmeat Agro” SRL. Fiecare dintre acestea avea câte un efectiv de circa 1.000 de exemplare după cum ne-a informat primarul comunei Ulmu, Marian Iconaru. Vineri, se făceau pregătiri pentru începerea acţiunii de lichidare a efectivelor de porci. “Trebuie achiziţionată o cantitate însemnată de var şi mai trebuie să găsim un utilaj pentru săparea gropilor la dimensiunile solicitate de Direcţia Veterinară. După rezolvarea acestor probleme, se va începe acţiunea de eutanasiere a animalelor”, ne-a spus primarul Iconaru. Acesta a precizat că, deocamdată, virusul a fost confirmat doar în incinta celor două ferme, care se află în extravilanul localităţii Ulmu. “Pe raza comunei nu avem niciun focar până la ora actuală”, ne-a transmis edilul din Ulmu.

În afară de focarele apărute în cele două societăţi comerciale, virusul a mai fost confirmat şi în 12 gospodării ale populaţiei, situate în localităţile Cazasu, Silistraru, Şiliştea, Viziru, Şuţeşti, Scărlăteşti, Corbu Vechi, Albina şi Berleşti.

În total, din luna iulie când a fost confirmat primul caz de boală pe raza judeţului nostru şi până în prezent, la Brăila s-au consemnat 123 de focare de pestă porcină africană. Dintre acestea, 11 au afectat ferme specializate în creşterea porcilor, 110 au apărut în gospodăriile populaţiei, iar 2 pe fonduri de vânătoare. În încercarea de a stopa răspândirea bolii, autorităţile brăilene au eutanasiat 195.879 de porci, din efectivele celor 11 societăţi comerciale afectate, şi 32.258 de porci din gospodăriile populaţiei.

În ceea ce priveşte despăgubirile acordate de stat pentru porcii ucişi, până în prezent s-a achitat suma de 120.813.000 lei către societăţi comerciale şi 27.945.000 lei către persoane fizice. La ora actuală mai sunt în lucru două dosare pentru societăţi comerciale, cu suma totală de 9.390.000 lei, şi 25 dosare pentru gospodăriile populaţiei, cu un total de 4.270.000 lei. 
Categorie articol: 

Comentarii