Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pesta porcină africană revine în forţă în judeţul Brăila: toţi porcii din Gemenele şi Găvani, ucişi preventiv

• primul focar a apărut la Gemenele în urmă cu circa două săptămâni, alte trei focare fiind confirmate între timp pe raza localităţii • autorităţile judeţene au luat decizia de a face ucidere de prevenţie pe o rază de trei kilometri în jurul focarului • asta înseamnă că trebuie ucişi toţi porcii din comuna Gemenele, dar şi din satul învecinat Găvani • în total, circa 500 de exemplare trebuie exterminate, în încercarea de a eradica virusul pestei porcine africane

 

După o scurtă perioadă de acalmie în care nu s-a mai depistat niciun focar de boală, pesta porcină africană a reapărut în forţă pe raza judeţului Brăila, mai exact în comuna Gemenele unde, în decurs de două-trei săptămâni, au fost confirmate nu mai puţin de patru focare, în diverse gospodării din localitate. Drept urmare, autorităţile judeţene au luat decizia de a eutanasia preventiv toţi porcii, pe o rază de trei kilometri în jurul focarelor depistate. Astfel, sunt vizaţi porcii din gospodăriile din Gemenele dar şi cei din satul învecinat Găvani. În total, ar fi vorba despre 481 de exemplare.

Operaţiunea de exterminare a suinelor a început vineri dimineaţă, cu participarea veterinarilor detaşaţi de Direcţia Sanitar Veterinară Brăila, a personalului pus la dispoziţie de Primăria Gemenele, dar şi a unor echipaje ale Jandarmeriei, care au asigurat desfăşurarea acţiunii fără incidente. Nu s-au raportat reacţii de împotrivire din partea localnicilor. “Pesta a apărut ba la unul, ba la altul, răspândindu-se în mai multe zone ale comunei, motiv pentru care s-a luat măsura radicală a uciderii de prevenţie a întregului efectiv de porci din gospodăriile populaţiei. Unii cetăţeni au mai comentat când au aflat că o să li se ia porcii, însă până la urmă toţi au înţeles că pesta porcină nu se poate vindeca şi că riscă să rămână şi fără animale şi fără banii de despăgubire dacă se împotrivesc eutanasierii”, ne-a declarat primarul Calu.

“Ne pare rău de animale, dar dacă aşa trebuie procedat, nu avem ce face. Nu vrem să avem complicaţii cu legea”, ne-a spus Cristina Tarachiu, una dintre localnicele care a rămas fără porci din cauza pestei porcine africane.

Primarul Calu Petrică ne-a precizat că Primăria Gemenele a luat toate măsurile solicitate de autorităţile judeţene, punând la dispoziţie utilajele necesare transportării şi îngropării animalelor ucise.

Pentru toţi porcii eutanasiaţi în Gemenele şi Găvani se vor acorda despăgubiri, la fel cum s-a întâmplat şi până acum. Din luna iulie 2018, de când a fost depistat primul focar de pestă porcină africană în judeţul nostru, au fost ucişi peste 200.000 de porci din gospodăriile populaţiei. Ultimul focar, înaintea celor de la Gemenele, a fost confirmat în comuna Vădeni, în luna aprilie a acestui an.

 

COAUTOR ARTICOL: Categorie articol: 

Comentarii