Mergi la conţinutul principal

Pesta porcină africană revine în forţă în judeţul Brăila

• în momentul de faţă, există 13 focare depistate în gospodării din Măraşu, Stăncuţa, Gropeni, Frecăţei, Tătaru şi municipiul Brăila • în plus, mai există focarul încă nestins în crescătoria de porci a Penitenciarului Brăila • în total, 654 de porci au fost eutanasiaţi, iar proprietarii urmează să fie despăgubiţi, la un preţ de 8 - 9 lei/kg

 

Dacă pandemia de coronavirus a ajuns, se pare, la al doilea val, cazurile de infectare fiind în creştere în toată Europa, dar şi pe alte continente, nici epizootia de pestă porcină africană nu se lasă mai prejos, cel puţin pe raza judeţului nostru, unde infecţiile în rândul porcilor vin val după val, din 2018 încoace. În primăvara acestui an, a existat o perioadă de câteva săptămâni în care se părea că virusul pestei porcine a fost eradicat în zona noastră, însă la începutul verii au început din nou să apară focare. Cel mai mult a afectat crescătoria de porci a Penitenciarului Brăila, unde se aflau 391 de exemplare, toate eutanasiate între timp. Ulterior, au apărut şi alte cazuri, în gospodării ale populaţiei din mai multe comune din judeţ. În momentul de faţă, avem 14 focare active, dintre care unul este cel din crescătoria Penitenciarului, care încă este în procedură de dezinfecţie şi nu poate fi considerat focar stins, iar restul sunt în gospodării private. Cele mai multe se află pe raza comunei Măraşu, unde a fost confirmată prezenţa pestei porcine africane în opt gospodării. În rest, au mai apărut focare într-o gospodărie din municipiul Brăila, cartier Lacu Dulce, una din comuna Stăncuţa, una din Gropeni, una din Frecăţei şi una din Tătaru, aceasta din urmă fiind confirmată în data de 1 octombrie. În total, în cele 13 gospodării se aflau 263 de porci. După cum se ştie, pentru pesta porcină africană nu există tratament, iar singura metodă de prevenire a răspândirii bolii este eutanasierea tuturor exemplarelor deja contaminate. Astfel, cei 263 de porci din gospodăriile unde au fost depistate focare au fost eutanasiaţi, iar proprietarii lor urmează să fie despăgubiţi, la o valoare de circa 8-9 lei/kg.

Potrivit medicului veterinar Dragoş Frigioiu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila, în urma anchetelor epidemiologice efectuate de specialişti a rezultat că boala a fost adusă în gospodăriile respective de pe terenurile agricole, pe roţile unor utilaje sau căruţe. Asta deoarece virusul pestei porcine africane încă persistă pe câmpurile brăilene, principalul vector de transmitere fiind porcii mistreţi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro