Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pescarii scoțieni amenință că vor descărca pește stricat la ușa lui Boris Johnson

Zeci de camioane cu marfă au fost parcate în fața reședinței lui Boris Johnson în semn de protest. Le aparțin celor care cred că acordul post-Brexit încheiat cu UE este în defavoarea micilor afaceri din Regat. Cei mai supărați, pescarii scoțieni, amenință că data viitoare vor descărca pește stricat la ușa premierului.

 

Acordul Brexit prevede ca pescarii europeni să renunțe la drepturile de pescuit în apele britanice. Boris Johnson se declară mulțumit, iar mai mulți conservatori spun chiar că britanicii și-au luat peștele înapoi. Totuși, pescarii britanici nu au văzut decât jumătatea goală a paharului.

Tone de pește riscă sa se altereze, pentru că nu mai sunt cumpărătorii europeni care să le preia. Pescarii scoțieni amenință că dacă guvernul nu rezolvă procedurile de export, tone de pește alterat vor fi aruncate la ușa prim-ministrului.

Camioanele pescarilor au fost parcate marți aproape de Downing Street, unde e reședința premierului britanic.

„Costurile de acum sunt incredibil de mari comparativ cu cele de dinainte. Patru săptămâni de transport înseamnă foarte mult și zeci de mii de lire sterline pierdute în plus pe săptămână pentru acest transport. De unde vin banii? Nu pot veni de la noi, nu se poate”, spune Allan Miller, pescar.

Pentru Boris Johnson criza are însă legătură cu pandemia de COVID și închiderea restaurantelor.

„Problemele din acest moment sunt temporare, din cauza noului sistem, când oamenii nu completează formularele corecte sau au anumite neînțelegeri. Când nu este vina lor, desigur că îi vom compensa și am alocat deja fonduri pentru asta. Din nefericire, cauza o reprezintă pandemia”, a declarat Boris Johnson.

Industria pescuitului trebuia să fie unul dintre principalii beneficiari ai Brexitului, potrivit autorităților britanice.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii