Mergi la conţinutul principal

Pescar amator purtat de la Ana la Caiafa pentru un permis de carton

• brăileanul în cauză ar fi vrut să pescuiască legal obleţi, în Dunăre, iar pentru asta are nevoie de permisul eliberat gratuit de ANPA • ieri, când s-a dus să ia bucata de carton care i-ar da dreptul să îşi arunce undiţa în fluviu, a aflat că nu i se poate acorda permis, deoarece stocul tipărit a fost deja epuizat şi se aşteaptă un alt stoc, care ar putea veni abia în jurul datei de 5 martie • din moment ce şi-a luat concediu pentru a putea merge la o partidă de pescuit obleţi, omul nostru a încercat să găsească o soluţie legală, însă n-a reuşit • de la ANPA Brăila a fost trimis la AJVPS, unde un permis de pescuit costă 90 lei şi nici măcar nu este valabil pentru Dunăre • “Dacă ţine neapărat să pescuiască în fluviu, ar mai fi varianta să se adreseze Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi să meargă dincolo de Cotul Pisicii, unde începe teritoriul lor”, ne-a explicat reprezentantul ANPA Galaţi

 

Brăilenii amatori de pescuit sportiv care vor să iasă, legal, la o partidă de obleţ pe malul Dunării, nu au posibilitatea în momentul de faţă, deoarece filiala locală a Agenţiei Naţionale de Pescuit şi Acvacultură (ANPA) nu poate elibera permisul prevăzut de lege. Acest tip de permis se dă gratuit, tuturor persoanelor interesate, pe baza copiei actului de identitate, şi este valabil, timp de un an, doar pentru Dunăre şi Marea Neagră, în perioadele când nu se instituie prohibiţie. Deocamdată însă, ANPA Galaţi, care are arondate mai multe judeţe din Moldova, precum şi judeţul Brăila, nu poate elibera permise, din simplul motiv că a epuizat deja stocul tipărit şi încă nu i s-a livrat un alt stoc.

Că lucrurile sunt blocate în această situaţie nefirească a constatat, ieri, pe propria experienţă brăileanul Vasile M. Acesta ne-a sesizat contrariat faptul că şi-a luat concediu pentru a merge la o partidă de pescuit la obleţ, însă când s-a dus la ANPA Brăila, care are sediul în clădirea Palatului Agriculturii, i s-a spus că nu i se poate da permis, pentru că “nu mai sunt cartoane”. “Am câteva zile de concediu şi aş fi vrut să ies puţin la Dunăre, cu undiţa. Intenţia mea e să fiu în legalitate, ca să nu mă trezesc că mă ia Poliţia de Frontieră la întrebări şi îmi dă amendă. Am mers să îmi reînnoiesc permisul, la Direcţia Agricolă, acolo unde am mai fost şi în anii trecuţi, însă am avut surpriza să constat că nu pot rezolva problema, deoarece nu mai sunt cartoane pe stoc. Cel puţin aşa mi s-a spus. M-au trimis la Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor (AJVPS n.n.), de pe bulevardul Independenţei, ca să-mi dea ei permis. Acolo am avut surpriza să constat că permisul nu e gratuit, ci costă 90 lei. Plus de asta, mi s-a explicat că permisul lor nici nu este valabil pentru Dunăre, deci aş fi dat banii degeaba din moment ce eu vreau să mă duc la pescuit de obleţ, la fluviu. În condiţiile astea ce fac, mi-am luat concediu degeaba? Vreau să mă duc la pescuit, legal, dar nu se poate pentru că nu există nişte cartoane tipărite...”, spune nedumerit Vasile M.

 

Singura soluţie, dincolo de Cotul Pisicii

De la ANPA Galaţi ni s-a confirmat faptul că, momentan, există o lipsă a permiselor tipărite, problema urmând a fi rezolvată abia în jurul datei de 5 martie. “Am avut un prim lot de 2.500 de permise repartizat pentru zona noastră, însă deja s-au epuizat. La Brăila au fost date 800, de la începutul anului. Urmează să primim de la tipografie încă un lot, în jurul datei de 5 martie. Până atunci, nu avem cum să eliberăm permise de pescuit valabile pentru Dunăre”, ne-a declarat Vasile Bocăneală, şef Serviciu Regiunea Moldova al ANPA Galaţi. Întrebat cum pot proceda cei aflaţi în situaţia brăileanului Vasile M., pentru a putea pescui  în mod legal, reprezentantul ANPA ne-a spus că, dacă aceştia ţin neapărat să meargă la Dunăre şi nu vor să se ducă pe râurile, bălţile şi canalele pentru care eliberează permis asociaţiile de genul AJVPS, atunci trebuie să se adreseze Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. “Ar putea să obţină un permis de la Biosfera Delta Dunării, iar în această situaţie au voie să pescuiască pe fluviu, începând de la Cotul Pisicii, de unde începe teritorul administrat de rezevaţie”, ne-a explicat Vasile Bocăneală.

Nemulţumit de situaţie, brăileanul Vasile M. consideră ca ar putea fi ceva necurat la mijloc. “E ciudat faptul că şi anul trecut, în luna mai, când am fost să iau permis de la ANPA mi s-a spus la fel: să vin peste câteva săptămâni pentru că momentan nu mai sunt cartoane tipărite. Mă întreb dacă nu cumva o fi vreun aranjament cu asociaţiile care dau permise pe bani, să ne trimită acolo, în loc să ne dea permisele gratuite la care avem dreptul pentru pescuit pe Dunăre”, ne-a spus pescarul amator care ar vrea să procedeze legal, dar nu poate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro