Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Persoanele fizice autorizate (PFA) pot să angajeze terţe persoane

Executivul a permis entităţilor economice de tip persoane fizice autorizate (PFA) să poată angaja terţe persoane printr-o serie de modificări aduse Ordonanţei 44/2008, privind privind desfăşurarea activităţilor economice de către PFA-uri. Modificările nu operează însă în domeniul profesiilor liberale - avocaţi, notari, consultanţi fiscali, auditori, medici, arhitecţi etc - unde se pot efectua angajări ca şi până acum.
"Pentru PFA ce se autorizează în baza OUG nr. 44/2008 cu modificări, permisiunea angajării unui salariat trebuie înţeleasă în funcţie şi de prevederea normativă existentă anterior şi care spune că PFA nu poate angaja în baza unui contract de muncă terţe persoane pentru desfăşurarea activităţii pentru care a fost autorizată. Cu alte cuvinte, până la modificarea ordonanţei, un PFA nu putea angaja salariaţi în domeniul său de activitate. De exemplu, un instalator autorizat ca PFA nu a putut să angajeze cu contract de muncă un alt instalator. Prin noua modificare înţelegem că, acum, se pot angaja persoane ce desfăşoară activitatea chiar în domeniul de activitate pentru care este autorizată PFA", a explicat Dumitru Văduva, inspectorul şef al ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă) Brăila. Totuşi, sursa citată a mai punctat că un PFA se poate angaja pe sine ca salariat. În ce priveşte celelalte profesii libere sau activităţi reglementate prin Legea specială, actul normativ modificat zilele trecute nu produce efecte şi nici nu modifică desfăşurarea activităţii.
Aplicarea acestei modificări a OUG nr. 44/2008 este argumentată prin necesitatea luării în regim de urgenţă a unor măsuri de stimulare a mediului de afaceri şi mărirea ritmului de creştere economică prin suplimentarea veniturilor la bugetul de stat şi plata contribuţiilor aferente.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii