Mergi la conţinutul principal

Persoanele care stau aşezate pe scaun mai mult de 3 ore pe zi mor mai repede

De asemenea, dacă oamenii ar micşora perioada petrecută zilnic în faţa televizorului la două ore, şi-ar putea prelungi viaţa cu 1,4 ani, susţin aceiaşi oameni de ştiinţă în jurnalul online BMJ Open. Dar experţii spun că aceste estimări ale cercetătorilor americani, bazate pe cinci studii separate, realizate pe grupuri diferite, nu sunt îndeajuns de exacte pentru a preveni asupra riscurilor de natură personală, informează bbc.co.uk.
Profesorul David Spiegelhalter, expert în calcularea riscurilor la Universitatea din Cambridge, a declarat: "Acesta este un studiu asupra populaţiilor şi nu spune oamenilor individual cât de mult bine le face faptul că se ridică de pe canapea". "Pare plauzibil că, dacă tinerele generaţii ar face mai mult sport, ar putea să trăiască mai mult, în medie", a adăugat acesta. "Dar foarte puţini dintre noi petrec mai puţin de trei ore pe zi aşezaţi aşa că vorbim de o ţintă foarte optimistă", a spus el. Adulţii sunt sfătuiţi să facă cel puţin două ore şi jumătate de exerciţii de gimnastică cu grad mediu de dificultate, cum ar fi ciclismul sau mersul pe jos, în fiecare săptămână, dar şi exerciţii cu grad mai ridicat de dificulatate, precum ridicatul de greutăţi.
Dar, apreciază omul de ştiinţă, în cazul în care subiecţii lucrează într-un birou şi stau aşezaţi ore bune, aceştia ar putea fi calificaţi drept sedentari, în ciuda exerciţiilor făcute. Tot mai multe studii arată că suntem mai puţin sănătoşi cu cât petrecem mai mult timp aşezaţi pe scaun. Câteva studii au legat statul jos şi orele prelungite de privit la televizor cu bolile de inimă şi diabetul, dar şi cu riscul general de a muri prematur. Această legătură dintre cele două elemente nu este însă neapărat una de cauzalitate.
Studiul care a legat traiul sedentar de scăderea speranţei de viaţă a fost realizat pe un eşantion mare de subiecţi - 167.000 de persoane -, dar nu a luat în considerare stilul de viaţă al acestora. Astfel, nu este clar câţi dintre ei au avut probleme de sănătate înainte de începerea studiului, iar datele despre orele petrecute stând pe scaun sau lungit pe canapea în faţa televizorului, furnizate de către indivizii studiaţi, se bazează strict pe memoria lor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro