Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pericol public. Spărgătorul de geamuri din Brăila

• Fănel Ciocoban, cunoscut ca “Jilava”, a spart geamurile unei scări de bloc şi a distrus bunurile din apartamentul fratelui său, vineri seară • după ce poliţiştii au intervenit şi l-au internat la Psihiatrie, medicul i-a administrat tratament, după care l-a externat • duminică seară, bărbatul a spart geamurile unei case de pariuri de pe Dorobanţilor • a ajuns, din nou, la Psihiatrie, unde este internat şi în prezent • în 2014, şi-a terorizat fratele, după ce i-a spart geamurile maşinii şi ale societăţii unde lucrează

 

Un brăilean în vârstă de 42 de ani a reuşit să semene groază în municipiu, în weekend, după ce a spart geamurile unei scări de bloc, vineri seară, şi ale unei societăţi comerciale, duminică seară. Este vorba despre Fănel Ciocoban, cunoscut ca “Jilava”, având antecedente similare: în 2014, geamurile Agenţiei “Cristian” a picat victimă “furiei” bărbatului, făcându-le ţăndări, iar în 2009, patronii unui “magazin de vise” îl acuzau pe acelaşi Fănel Ciocoban de distrugere, prin aceeaşi metodă.

Vineri seară, în jurul orei 23.30, poliţiştii de la Municipiu au fost sesizaţi prin 112 că un bărbat provoacă distrugeri într-un bloc, face scandal şi ameninţă vecinii. Ajunşi la faţa locului, oamenii legii l-au găsit pe Ciocoban, care avea o macetă cu ajutorul căreia încă se chinuia să spargă geamurile scării 2 a blocului A57, pe strada Ghioceilor, vizavi de Şcoala nr. 4. A fost încătuşat şi dus la sediu, după care a fost internat la Spitalul de Psihiatrie din municipiu. A fost întocmit dosar penal pentru distrugere, port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase şi ameninţare.

După ce medicul de la Psihiatrie i-a administrat tratamentul, iar starea de agitaţie dispăruse, a fost externat. În cursul zilei de sâmbătă, un cititor ne-a scris că l-a observat pe acest individ umblând pe stradă, cu “cămaşa de forţă” pe el. “Aseară (vineri seară - n.r.), în Barieră la Şcoala 4 a fost un incident. De la 23.30 până la 00.15, un invidid a spart toate geamurile apartamentului fratelui său plecat în concediu, geamurile scării de bloc, tot ce i-a stat în cale. Poliţia l-a luat, l-a internat la «Pantelimon» (Spitalul de Psihiatrie - n.r.), iar dimineaţă (sâmbătă -n.r.), era cu cămaşa de forţă pe el. Acum umblă pe stradă. E tatuat aproape tot şi e drogat. E pericol!”, ne-a scris persoana respectivă.

La nici 24 de ore de la acest mesaj sosit la redacţie, Fănel Ciocoban a recidivat: i-a căşunat pe o societate comercială situată pe Bulevardul Dorobanţilor, mai exact o casă de pariuri. Incidentul a fost sesizat, tot prin 112, în jurul orei 19.30. Deplasându-se la faţa locului, poliţiştii de la Municipiu l-au depistat rapid pe “Jilava”, au întocmit dosar penal pentru distrugere şi l-au internat, din nou, la Psihiatrie pe bărbatul de 42 de ani.

În ziua primului incident, adică pe 12 iulie, la Spitalul de Psihiatrie tocmai sosise o hotărâre a unei instanţe de judecată prin care Fănel Ciocoban era obligat la tratament prin încadrare la art. 109 din Cod Penal. Dacă într-un anumit interval de timp, acesta nu s-ar fi prezentat la spital pentru a-şi ridica tratamentul, s-ar fi aplicat articolul 110 din Cod Penal şi ar fi urmat internarea la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca, însă nici aici nu ar fi avut calitatea de pacient mai mult de câteva luni. “Pacientul este internat în unitatea noastră, cu propunere de internare nevoluntară, deoarece dânsul refuză internarea. În zilele următoare, vor fi definitivate documentele privind internarea nevoluntară şi vor fi trimise către instanţa de judecată în vederea obţinerii unei sentinţe. Pacientul va rămâne în spital până în momentul când medicul curant consideră că va putea fi externat. La acel moment, se va face propunere de externare care va fi înaintată tot instanţei în vederea emiterii unei hotărâri. La acest moment, există o hotărâre judecătorească pe numele pacientului în cauză privind obligarea la tratament prin încadrare la art. 109 Cod Penal, hotărâre în posesia căreia am intrat în data de 12.07.2019”, ne-a declarat dr. Andreia Gavrilescu, directorul medical al Spitalului de Psihiatrie “Sf. Pantelimon” Brăila.

Potrivit unor surse, “ieşirile” exagerate ale lui Fănel Ciocoban ar fi avut loc din cauza consumului de etnobotanice. De altfel, bărbatul a fost condamnat, în 2017, la 6 luni cu suspendare şi supraveghere timp de 2 ani, pentru “efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu produse, ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, în formă continuată”, potrivit site-ului Tribunalului Brăila.

În 2014, “Jilava” a spart geamurile Agenţiei “Cristian”, situată la parterul blocului D, în zona intersecţiei cu strada Tineretului, deoarece acolo era angajat fratele său, la vremea respectivă. Tot în acea perioadă, bărbatul i-a spart inclusiv geamurile de la maşina fratelui său. “El nu are discernământ. Înainte nu era violent. Acum nu mă mai recunoaşte, în mintea lui mă asociază cu o altă persoană care este moartă. A fost luat de poliţie, era cu cuţitul în maxi-taxi, mă căuta tot pe mine să mă taie. Poliţia i-a făcut dosar penal şi i-a dat drumul, dar cine ştie dacă mă aşteaptă după un colţ şi mă loveşte cu cuţitul. Ceva trebuie făcut în astfel de cazuri”, ne-a spus, în 2014, fratele lui Ciocoban.

 
Categorie articol: 

Comentarii