Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pericol. Medicii veterinari anunță că și-ar putea închide cabinetele din mediul rural din lipsa banilor

* situația nu este cauzată neapărat de starea de urgență generată de noul coronavirus ci de faptul că Guvernul întârzie să le acorde un ajutor financiar stipulat printr-o lege adoptată anul trecut

 

Medicii veterinari se plâng că vor fi nevoiți, în curând, să își închidă cabinetele din mediul rural, din cauză că Guvernul întârzie să pună în aplicare o lege votată anul trecut, prin care ar urma să li se acorde un sprijin financiar lunar de 10.000 lei. Potrivit medicului veterinar Fănel Oțelea, președintele sindicatului medicilor veterinari brăileni, este vorba despre Legea 236/2019, căreia încă nu i s-au publicat normele de aplicare, deci nu își poate produce efectele. Suma respectivă ar reprezenta un ajutor menit să asigure buna funcționare a cabinetelor veterinare, în contextul în care tarifele pentru acțiunile sanitare veterinare de interes public, contractate cu statul, au rămas cele din 2013.

Majoritatea medicilor veterinari împuterniciți se află în imposibilitatea de a-și continua activitatea, având în vedere că tarifele pentru acțiunile sanitare veterinare de interes public, contractate cu statul, au rămas cele din 2013, iar Guvernul României nu a adoptat încă, deși termenul legal a fost depășit, normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii 236/2019 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar - veterinare și pentru siguranța alimentelor.

Întrucât, veniturile populației din mediul rural sunt extrem de mici și deci încasările medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți, din activitățile de asistență medicală veterinară foarte scăzute, ei sunt practic obligați să suspende activitatea cabinetelor medicale veterinare individuale și să solicite șomaj tehnic sau indemnizație conform legislației în vigoare.

În ultima săptămână, numeroși medici veterinari de liberă practică împuterniciți au informat Colegiul Medicilor Veterinari că vor să suspende sau să înceteze activitatea cabinetelor medicale veterinare din mediul rural, deci din zona în care este cea mai mare nevoie de ele în perioada următoare, motivat de faptul că încasările sunt mult mai mici decât cheltuielile generate de funcționarea acestora.

Toate demersurile Colegiului Medicilor Veterinari, efectuate până în prezent, atât către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor cât și către ministerele avizatoare ale acestui proiect de hotărâre de guvern prin care sunt aprobate normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii 236/2029 pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar - veterinare și pentru siguranța alimentelor, au rămas fără rezultat.

Solicităm insistent, și pe această cale, Guvernului României, să adopte și să publice cu maximă celeritate normele de aplicare a prevederilor Legii 236/2019 și să evite astfel închiderea unităților medicale veterinare din mediul rural, cu efecte greu de anticipat asupra securității și siguranței alimentare a populației”, se precizează într-un comunicat de presă al Colegiului Medicilor Veterinari din România.

În același document se atrage atenția asupra importanței  medicilor veterinari, în contextul stării de urgență generate de coronavirus, dar și al epizootiilor de gripă aviară sau gripă porcină africană din ultima perioadă.Măsurile restrictive, obligatorii pentru limitarea efectelor generate de pandemia COVID-19, aflată în plină evoluție, vor avea un efect negativ asupra întregii economii, dar mai ales asupra securității alimentare a populației globului.

Corpul medical veterinar din România este conștient de rolurile și responsabilitățile sale profesionale în ceea ce privește asigurarea sănătății și bunăstării animalelor, dar mai ales în prevenirea și gestionarea bolilor la animale, inclusiv a celor transmisibile de la animale la om și, de asemenea, în asigurarea siguranței alimentare a concetățenilor.

În această perioadă, este mai evident ca oricând rolul esențial al medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți în efectuarea activității sanitare veterinare de interes public, național. Prin activitatea lor este asigurată indemnitatea teritoriului țării noastre de anumite boli care generează morbiditate și mortalitate mare în efectivele de animale, deci pagube economice însemnate. În același timp, activitatea lor este esențială în asigurarea siguranței  alimentare a populației, fiind veriga de bază a lanțului alimentar. Nu putem vorbi de siguranță alimentară în lipsa activității acestor medici veterinari împuterniciți, întrucât ei sunt cei care trebuie să certifice că produsele consumate de populație nu provin de la animale bolnave.

Medicii veterinari împuterniciți sunt cei care au intervenit, punându-și în pericol sănătatea și chiar viața, în stingerea focarelor de gripă aviară, zoonoză care a determinat mortalitate ridicată în rândul populației din țările asiatice. Tot ei sunt cei care au intervenit, zi și noapte, pentru lichidarea focarelor de pestă porcină africană (PPA) și limitatea efectelor economice dezastroase  ale acestei epizootii.

În contextul în care, în țara noastră încă mai apar focare de PPA, iar în țări vecine au apărut noi focare de gripă aviară, activitatea medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți este esențială pentru economia României și pentru asigurarea siguranței și securității alimentare a populației”, se mai precizează în comunicatul Colegiului Medicilor Veterinari.

 

 

 

 
Categorie articol: 

Comentarii