Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pericol de frauda la referendum!

Asociatia Pro Democratia (APD) face eforturi pentru ca referendumul din 19 mai sa se desfasoare in conditii corecte si sa exprime adevarata optiune a cetatenilor. In acest sens, reprezentantii organizatiei au solicitat atit Guvernului cit si Biroului Electoral Central sa emita dispozitii pentru impiedicarea votului multiplu si a folosirii abuzive a urnei mobile. APD accentueaza faptul ca votul multiplu este o amenintare reala in conditiile in care nu se voteaza cu cartea de alegator, iar elementele de siguranta pentru cartea de identitate sint insuficiente. Acest lucru va permite, practic, oricarei persoane care nu se afla in localitatea de domiciliu sa voteze de cite ori doreste. La alegerile generale din 2004, procentul persoanelor care au votat pe listele speciale si care puteau, prin urmare, vota de mai multe ori, a fost de 5%, ceea ce inseamna ca rezultatul referendumului din 19 mai este pus sub semnul intrebarii.
In acest context, reprezentantii APD au solicitat premierului Calin Popescu Tariceanu realizarea unei baze de date informatizate, centralizata la nivelul Biroului Electoral Central sau al Ministerului Internelor si Reformei Administrative, care sa cuprinda toate persoanele care si-au exercitat dreptul de vot in ziua referendumului, astfel incit sa poata fi verificate eventualele nereguli, in special pentru a descuraja tentativa votului multiplu.
Avind in vedere pasivitatea Guvernului Romaniei, APD isi exprima ingrijorarea in legatura cu corectitudinea desfasurarii referendumului din 19 mai. "APD a adresat Biroului Electoral Central o solicitare si in privinta adoptarii unor decizii care sa reduca abuzurile in privinta folosirii urnei mobile si sa creasca transparenta si siguranta procesului de vot prin crearea unor sectii de votare special amenajate pentru cetatenii care voteaza in afara localitatii de domiciliu", se precizeaza intr-un comunicat al APD.
Categorie articol: 

Comentarii