Mergi la conţinutul principal

Performanţa uimitoare a unui copil fără părinţi

Şi-a îndeplinit visul de a urma o facultate chiar dacă nu a avut bani pentru meditaţii, nu a simţit căldura unui cămin şi a fost încercat de o boală necruţătoare care i-a limitat dreptul la efort psihic. Dar nu s-a dat bătut. Vorbim despre un copil abandonat de părinţi şi lăsat în grija statului care a luptat să-şi depăşească această condiţie pentru a ajunge cineva în viaţă. Şi a reuşit. Acum are 26 de ani şi este absolvent al Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, Facultatea de Inginerie Brăila, specializarea Ingineria Sistemelor Biotehnice şi Ecologice. El este Leonard Caţica, cunoscut drept primul licenţiat din istoria Fundaţiei "Lumina" fondată în 1997. Un aşezământ care i-a deschis uşa atunci când altele i s-au închis şi i-a asigurat ziua de mâine. Un acoperiş sub care a zâmbit din nou.
Povestea lui începe în 1990, pe când avea 3 ani. Atunci a fost adoptat de o familie care, mai târziu avea să-l dezamăgească. Când a împlinit vârsta de 23 de ani a fost din nou abandonat. Suferinţa i-a fost cu atât mai mare cu cât, băiatul suferea de o tumoră pe creier. Atunci a început calvarul. Leonard merge acum la spital, mai des decât ies alţii în oraş. Tratamentul la care a fost supus l-a slăbit cumplit. Însă, cu toate acestea, nu dă semne de îngrijorare şi nu se plânge. Este optimist. Acum are în plan să se angajeze şi să urmeze cursuri de masterat şi doctorat. Iubeşte chimia şi vrea să facă din pasiunea lui, o carieră strălucită.

Adoptat la 3 ani, dat afară la 23

"Am fost înfiat la vârsta de 3 ani de o familie. Am locuit împreună timp de 20 de ani. La vârsta de 23 de ani, familia adoptivă a decis că nu mai pot locui cu ei. M-au alungat. Nu ştiu de ce. Mă gândesc că au reuşit să aibă şi ei un copil al lor, o fetiţă. Şi de atunci nu au mai fost bani să mă întreţină şi pe mine. Aşa cred. Dar eu eram încadrat cu gradul 1 de handicap de pe urma căruia mama primea un salariu de însoţitor. Nu ştiu ce să cred. În fine. În urmă cu 13 ani m-am îmbolnăvit. Am fost operat de tumoră pe creier. În 2006 am avut o recidivă şi au urmat şedinţele de radioterapie şi de atunci mă tot lupt cu boala asta. După ce am fost dat afară am locuit o vreme cu bunica paternă. După 7 luni m-a alungat şi ea. Am ajuns la DGASPC (Protecţia Copilului) Brăila, la doamna director Simona Cimpoaie. Dumneaei m-a îndreptat la Serviciul de Asistenţă Socială. După o anchetă socială, domnişoara director Nicoleta Oancea m-a pus în legătură cu Fundaţia "Lumina" unde mi-am găsit un cămim şi am fost primit cu braţele deschise. Între timp, eu m-am înscris la facultate, pentru că am vrut să-mi continui studiile. Am fost sfătuit să merg la acest profil de un profesor din liceu. A zis că este o meserie de viitor care nu va dispărea", a povestit Leonard.
Uşor stânjenit, tânărul ne-a povestit că, de câteva luni şi-a făcut o prietenă. "A fost dragoste la prima vedere", spune el. Îi sclipesc ochii când îi pronunţă numele. Ana. A cunoscut-o la Fundaţia "Lumina". Este prima lui prietenă şi are gânduri mari cu ea. Vrea să-şi întemeieze propria lui familie, dar nu se grăbeşte. Mai întâi de toate, îşi doreşte un job bine plătit şi să nu ducă grija zilei de mâine. "Vreau să mă angajez ca instructor de educaţie la DGASC Brăila. Am aflat că este un loc disponibil. Pe 3 septembrie susţin examenul scris şi pe 9 este programat interviul. Practic, voi fi în prezenţa copiilor. Îmi plac foarte mult. De aceea am făcut şi 3 ani de voluntariat la direcţie. Ca să lucrez cândva aici. Dar nu renunţ la specializarea mea. Încă învăţ să-mi iau toate diplomele", a mai completat eroul nostru.

"Este un băiat excepţional. Suntem mândri de el!"

Fundaţia "Lumina" din Brăila, cea care i-a oferit o masă şi un acoperiş deasupra capului celui care a fost abandonat în repetate rânduri, a devenit "acasă" pentru Leonard, în urmă cu 4 ani. Actuala conducere a fundaţiei, este mândră de el şi are numai cuvinte de laudă la adresa lui . Şi are şi de ce. "Pentru prima dată de la înfiinţare, din 1997, Fundaţia «Lumina» are un licenţiat. Şi chiar unul cu rezultate foarte bune. Pentru noi este un prilej de mare bucurie. Este primul tânăr licenţiat al organizaţiei noastre, cu atât mai mult cu cât Leonard Caţica nu a beneficiat de sprijinul şi grija unei familii, iar starea lui de sănătate este precară. Ca o răsplată a strădaniei lui, Aşezământul socio-medical «Sf. Mare Mucenic Pantelimon» din Lacu Sarat, îi asigură un sejur în staţiune în care sunt incluse cazarea, masa şi tratamentul specific", a declarat directorul "Fundaţiei Lumina", Carmen Neacşu, cea care de altfel, ne-a adus în atenţie acest caz.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro