Mergi la conţinutul principal

Performanţă! Elev brăilean calificat la Olimpiada Internaţională de Astronomie

• este vorba despre Adrian Marian Ţiripa, elev în clasa a IX-a la Liceul Teoretic “Nicolae Iorga” • reuşita lui este una demnă de toate aprecierile în contextul în care s-a apucat de astronomie în urmă cu doar un an

 

Perseverenţa şi pasiunea pentru ştiinţă i-au adus brăileanului Adrian Marian Ţiripa, elev în clasa a IX-a la Liceul Teoretic “Nicolae Iorga”, calificarea la Olimpiada Internaţională de Astronomie. O performanţă cu adevărat remarcabilă dacă stăm să ne gândim că Adrian studiază acest domeniu de doar un an şi a reuşit să “prindă” biletul către internaţională la prima sa participare la această competiţie. Călătoria sa a început în luna mai 2019, atunci când a participat la etapa naţională a olimpiadei de astronomie, la secţiunea juniori. A reuşit să urce pe podium, câştigând premiul II şi medalia de aur, şi a intrat în lotul lărgit pentru  internaţionale. A urmat apoi selecţia pentru lotul restrâns, unde “lupta” pentru cele trei locuri la juniori s-a dat între 10 cei mai buni elevi de gimnaziu din ţară. Brăileanul s-a clasat pe locul 3 şi şi-a asigurat astfel participarea la internaţionala ce va avea loc în perioada 18-27 octombrie, la Piatra Neamţ.

“N-am avut nici măcar un moment în care să mă gândesc cum ar fi să mă calific, deoarece în tot acest timp i-am privit pe cei care au ajuns la internaţională cu multă, multă inferioritate. În materie de olimpiade nu puteam să concep o asemenea reuşită, o asemenea muncă, un asemenea ritm, până în punctul în care am descoperit astronomia. De atunci totul a devenit natural şi învăţ de plăcere. Şi eu cu sau fără olimpiadă aş continua să fac astronomie şi să studiez ştiinţele. O viaţă întreagă de acum încolo!”, ne-a declarat olimpicul.

Pentru a ajunge la internaţională, Adrian a trebuit să susţină mai multe probe, şi anume: proba teoretică, proba de analiză a datelor, proba practică observaţională (proba de planetarium şi proba de hartă mută). Pe lângă pasiune, adolescentul ne-a spus că un asemenea rezultat nu se poate obţine fără efort, de pregătirea sa ocupându-se profesoarele Liliana Iacob şi Nicoleta Becheanu, profesorul de fizică Cristian Petcu şi muzeograful Ovidiu Tercu - fondatorul Observatorului Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi. Iar lista nu se opreşte aici pentru că Adrian a primit ajutor şi de la două olimpice internaţionale la astronomie: Maria Iordache, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional “Bălcescu” şi Daria Hărăbor - elevă în clasa a X-a la Liceul Teoretic “Vasile Alecsandri” din Galaţi.

“Mă bucur că am reuşit să mă calific şi că voi reprezenta Brăila şi România la această olimpiadă. Dar nu asta mă motivează, ci simplul fapt că eu prin astronomie am găsit ceva de făcut. Repet, eu chiar şi fără olimpiadă aş face în continuare astronomie. Această competiţie este doar un motor prin care eu fac rost de mai multe informaţii mai repede şi le verific apoi prin bareme şi părerile altora. Aş fi ipocrit să spun că nu îmi doresc o medalie, dar eu merg la internaţională cu speranţa că mă voi autodepăşi şi că îi voi bucura pe toţi cei care au muncit alături de mine pentru că nu am lucrat singur”, ne-a spus adolescentul.

 

Astronomia l-a învăţat să înveţe

 

Povestea modului în care Adrian şi-a descoperit pasiunea pentru astronomie este una interesantă. Adolescentul a intrat prima dată în contact cu această materie la începutul clasei a VII-a, la recomandarea profesoarei de fizică de la clasă. A învăţat o lună-două, a mers la etapa judeţeană a olimpiadei, nu s-a calificat mai departe, aşa că a renunţat într-un final. A păstrat însă legătura cu colegele de la cercul de astronomie, iar în 2018, la începutul clasei a VIII-a, acestea l-au îndemnat să vină din nou la cursuri şi, aproximativ un an mai târziu, Adrian reuşeşte performanţa de a se califica la etapa internaţională a olimpiadei. Cum se face că prima oară n-a mers cu astronomia, iar acum nu se vede făcând altceva toată viaţa? Iată explicaţia oferită de acesta:”Am descoperit cum să învăţ. Am încetat să mai tocesc. Cel mai mare randament la astronomie nu îl ai când lucrezi toate problemele pe care le găseşti în toate culegerile şi mergi pe premisa că s-ar putea să îţi pice nu ştiu ce problemă din acele cărţi. Pentru că asta se întâmplă. Nu întotdeauna sunt probleme create pe moment, pentru acea ocazie. La olimpiade se mai deschide cartea şi se dau probleme de acolo. Aşa că un elev poate foarte uşor să lucreze ca un calculator, cu gândul că o să-i pice ceva ce a mai lucrat înainte. Fac şi asta într-o anumită măsură, însă mai mult mă interesează să înţeleg ceea ce se întâmplă, să înţeleg principiul, ca apoi să îmi susţin punctul de vedere prin rezolvare. Totul ţine de cunoaştere. Şi frustrare. Mă frustrează ideea că nu înţeleg ce se întâmplă, dacă învăţ mecanic. Aşa că, decât să stau jumătate de oră să scriu o rezolvare reţinută, prefer să nu scriu nimic, dar să mă chinui 2 ore să înţeleg, chiar dacă nu am mai făcut niciodată această problemă”.

Trebuie punctat că Adrian Ţiripa merge des la competiţii, în gimnaziu participând  la două olimpiade naţionale de fizică. De asemenea, recent, acesta a fost voluntar la Brăila Science Festival, primul festival de ştiinţe pentru copiii din oraşul nostru.

Îl felicităm pe adolescent pentru calificare şi îi urăm mult succes la Olimpiada Internaţională de Astronomie!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro