Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Percheziţiile DIICOT din Brăila au vizat afacerile cu «Romprest»

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Ploieşti şi poliţiştii Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate, care au făcut, ieri dimineaţă, parcheziţii în Brăila şi în alte 6 judeţe, într-un mega-dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani având în centru numele companiei "Romprest Service" au plecat de la un raport al inspectorilor antifraudă. Acţiunea de ieri a vizat 23 de persoane şi firme suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani. Suspecţii ar fi folosit mai multe firme "fantomă" controlate prin interpuşi, societăţi cu care aceştia au semnat mai multe contracte fictive privind livrări de bunuri sau prestări servicii. Suma "spălată" este de aproximativ 14 milioane de euro, iar prejudiciul produs statului se ridică la circa 4,5 milioane de euro.
Potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), inspectorii antifraudă au derulat anul trecut, din august şi până în decembrie, nu mai puţin de 16 acţiuni de verificare pe lanţurile comerciale dezvoltate de către această companie cu mai multe firme din ţară.
Mai precis, ANAF a vizat prin controalele sale relaţiile comerciale desfăşurate cu societăţile "La Team Line Solution" SRL, "Romconcord Tehnic Service" SRL şi "Euro Grup" SRL în anii 2012 - 2014, respectiv lanţurile comerciale ale "Romprest" pe filiera "Tănăsescu Farm" SRL- "Coresion Euroinvest" SRL- "JIF" SRL - "Euro Grup" SRL, precum şi filiera "Tănăsescu Farm" SRL - "Coresio Euroinvest" SRL - "Bryana Euro Invest" SRL- "Euro Grup" SRL.
"Administratorii companiei Romprest Service SA, în calitate de lideri ai grupării infracţionale, au creat şi utilizat mai multe societăţi comerciale având drept scop realizarea de achiziţii intracomunitare nedeclarate de clorură de calciu în cazul primului circuit, ascunzând adevărata natură a provenienţei mărfurilor prin declararea fictivă a unor tranzacţii comerciale, ulterior mărfurile ajungând fictiv pe circuitul Coresio Euroinvest SRL- JIF SRL- Euro Grup SRL la Compania Romprest Service, aceasta din urmă creându-şi avantaj fiscal reprezentând TVA deductibil şi impozit pe profit. (...) Din verificările efectuate, au rezultat indicii rezonabile care conduc la concluzia că operaţiunile economice (...) nu au fost efectuate în fapt, iar înregistrarea lor ca şi cheltuieli deductibile a avut ca scop majorarea artificială a cheltuielilor în vederea diminuării obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat de către societatea Compania Romprest Service SA. (...) Prin urmare, agentul economic verificat împreună cu societăţile de pe lanţul de tranzacţionare care au sprijinit activitatea liderului grupării în tentativa acestuia de a ascunde urmele infracţiunilor asupra cărora există suspiciunea că le-ar fi săvârşit, au contribuit la formarea unor circuite comerciale care să creeze aparenţa de legalitate în cazul circulaţiei mărfurilor şi serviciilor şi a deductibilităţii TVA, cât şi obţinerea, pe nedrept, de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene prin prezentarea cu rea credinţă de documente asupra cărora există suspiciunea rezonabilă că ar fi false", se menţionează în raportul ANAF. Per total, prejudiciul estimat cauzat bugetului statului este în cuantum de circa 4,5 milioane euro.
După cum a explicat directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ECO Dunărea Brăila, Ionel Avram, compania "Romprest" a prestat servicii în domeniul salubritate în judeţul nostru între 2010 - 2012. De altfel, în perioada menţionată, firma a derulat în Brăila campania naţională "Lets Do It România", în cadrul căreia a colectat deşeurile strânse de voluntari.
Alături de Brăila, percheziţiile de ieri au fost derulate şi în judeţele Prahova, Ilfov, Giurgiu, Cluj, Satu Mare şi Braşov, precum şi în capitală.

 
Categorie articol: 

Comentarii