Mergi la conţinutul principal

Percheziţii DIICOT la falsificatorii de carduri din Brăila

Decişi să facă rost de bani, câţiva brăileni s-au alăturat membrilor unor grupări infracţionale specializate în comiterea de infracţiuni informatice şi cu mijloace de plată electronică. După ce copiau datele de indentificare ale cardurilor bancare, infractorii dădeau apoi lovituri peste hotare şi îşi umpleau buzunarele cu bani.
Ieri, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Ploieşti, au efectuat 34 de percheziţii, dintre care 21 în municipiul Constanţa, 3 în municipiul Bucureşti, 4 în judeţul Prahova, 3 în judeţul Vâlcea şi câte una pe razele judeţelor Bistriţa - Năsăud, Brăila şi Hunedoara. După cum se arată în comunicatul Poliţiei Române, acţiunea a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat, format din 31 de persoane. Din investigaţii a reieşit că, în perioada aprilie 2013 - decembrie 2014, membrii grupării ar fi confecţionat şi procurat dispozitive artizanale destinate copierii datelor de identificare ale instrumentelor de plată electronică utilizate la terminale P.O.S., A.T.M. sau în benzinării, pe care le-ar fi folosit pe teritoriile mai multor state (Germania, Suedia, Danemarca, Norvegia, Turcia, Franţa, Marea Britanie, Spania). Ulterior, arată anchetatorii, datele de identificare ale instrumentelor de plată electronică obţinute ar fi fost utilizate pentru efectuarea de retrageri frauduloase de numerar, atât în ţări unde a fost derulată activitatea de skimming, cât şi pe teritoriul altor state precum Ecuador, Filipine, Panama, Jamaica şi România.
Poliţiştii şi procurorii DIICOT efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice, deţinerea de echipamente în vederea falsificării de instrumente de plată electronică, falsificare de instrumente de plată electronică, punerea în circulaţie de instrumente de plată electronică falsificate şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos. Potrivit procurorilor DIICOT, activitatea infracţională era desfăşurată în mod organizat, strict ierarhizat, membrii grupării având atribuţii bine determinate în cadrul reţelei. "Ca modalităţi de operare în activitatea de skimming există suspiciuni că membrii grupării fie introduceau cipuri electronice în POS - urile unor magazine, unde pătrundeau prin efracţie simulând furturi mărunte, fie utilizau dispozitive confecţionate artizanal în special în zone nesupravegheate de camere video ( benzinării, spălătorii auto şi bancomate)", au stabilit procurorii.
Poliţia Română arată că, în documentarea activităţii infracţionale a membrilor grupării, s-a cooperat cu instituţii de aplicare a legii din Germania, Franţa, Suedia şi Turcia. La sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Ploieşti urmau să fie aduse, cu mandat de aducere, în vederea audierii, 30 de persoane. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei de Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR şi al SRI. În cauză, s-a cooperat cu Biroul Serviciului Secret din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro