Mergi la conţinutul principal

Perceptorii locali, la raport in fata prefectului

In cursul zilei de ieri, principalele institutii descentralizate din subordinea Ministerului Finantelor si-au prezentat in cadrul Colegiului Prefectural activitatea desfasurata in cursul anului trecut. Astfel, pe rind, Directia Generala a Finantelor Publice, Garda Financiara si Directia pentru Accize si Operatiuni Vamale au detaliat evolutia principalilor indicatori inregistrati in 2007, ca urmare a actiunilor specifice derulate. Dintre toate prezentarile, cele mai multe obiectiuni si remarci le-a avut prefectul judetului, Mihaela Marcu, insa doar in cazul Directiei Finantelor Publice, institutie in care ea a ocupat functia de director executiv adjunct, pina la numirea ca reprezentant al Guvernului in teritoriu. In cunostinta de cauza, Marcu a cerut informatii de detaliu, printre altele, legate de numarul de controale efectuate raportat la numarul de inspectori, gradul de solutionare a petitiilor adresate directiei sau legate de nerespectarea unor ordine ale presedintelui ANAF ori nepublicarea executiei bugetare a directiei. Toate acestea au pus-o in evidenta incurcatura pe Maria Oprica, sefa Trezoreriei, cea care a prezentat raportul de activitate al directiei in absenta motivata a titularului potofoliului de la Finante, Ilie Deca.

Prefectul Mihaela Marcu a tras cu tunul in Directia de Finante

O trecere in revista a principalilor indicatori de performanta ai DGFP Braila reliefeaza faptul ca gradul de recuperare a arieratelor de la persoane juridice a fost, anul trecut, de 61,88%. Din totalul arieratelor recuperabile inregistrate in sold la data de 31 decembrie 2006, in suma de 117,9 milioane lei, in cursul anului 2007 au fost recuperate arierate in valoare de 72,96 milioane de lei. Gradul de colectare a arieratelor la contribuabilii mijlocii a fost 13,14%. Din totalul arieratelor recuperabile inregistrate in sold la data de 31 decembrie 2006, in suma de 40,73 milioane de lei, in cursul anului 2007 au fost recuperate arierate in valoare de 5,35 milioane de lei
Rata veniturilor bugetare colectate prin aplicarea procedurii de executare silita a fost de 13,66%. Din totalul veniturilor incasate la bugetul general consolidat (de 713,53 milioane de lei lei), 97,45 milioane de lei au fost incasati prin proceduri de executare silita.
Din totalul sumelor declarate de plata de catre contribuabili, 649,7 milioane de lei, au fost platiti integral pina la termenul legal de plata 439,53 milioane de lei, gradul de conformitate voluntara la plata obligatiilor fiscale fiind de 67,65%. Documentul precizeaza ca, in realitate, platile au fost mult mai mari, dar "din cauza ordinii de stingere prevazute in Codul de procedura fiscala, aceste plati au stins obligatiile fiscale in ordinea vechimii dupa scadenta debitului".
Cu un efectiv mediu de 37 de inspectori, in cursul anului 2007 au fost efectuate un numar de 692 de inspectii fiscale generale si partiale, de unde rezulta un numar de 19 inspectii efectuate de un inspector.
Documentul mai arata, printre altele, ca pe parcursul anului 2007 nu s-au inregistrat sesizari privind disfunctionalitati in activitatea de asistenta a contribuabililor, un numar de 196 de adrese fiind solutionate in termenul legal. "Ati spus ca au fost solutionate 196 de adrese, dar nu spuneti cite astfel de adrese au fost in total inregistrate, pentru a ne face o imagine de ansamblu referitoare la gradul de solutionare", a obiectat Mihaela Marcu. In plus, ea a intrebat retoric de ce nu a fost publicat acest raport pe pagina de web a directiei, fiind aleasa in schimb varianta publicarii pe site-ul Prefecturii. Mai mult, prefectul s-a scandalizat si de faptul ca, in opinia sa, Directia incalca mai multe ordine emise de presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Maria Oprica s-a scuzat spunind ca prin natura funtiei nu are punctual cunostinta despre problemele sesizate de prefect, drept pentru care demnitarul public a cerut completarea in scris a raportului cu informatiile lipsa sau nedetaliate.

Garda Financiara, mai bine in 2007 decit in 2006

Din informarea prezentata de comisarul sef al Garzii Financiare, Marcel Constantin, rezulta ca per ansamblu, principalii indicatori care reflecta realizarea activitatii de control desfasurate au fost depasiti in 2007 comparativ cu anul 2006. Astfel, la un numar de 17.878 de agenti economici, persoane fizice si asociatii familiale aflate in evidenta, Garda Financiara, cu un numar de 10 comisari, a verificat, anul trecut, 2.392 de agenti economici, incheind 2.595 acte de control.
Sint evidentiate sumele stabilite a fi atrase la bugetul public consolidat, atit din amenzi contraventionale aplicate, cit si din bunuri si sume confiscate. Astfel, la capitolul "amenzi stabilite" acestea realizeaza un nivel de crestere in anul 2007, cu 63% mai mare fata de 2006, iar la "bunuri si sume confiscate" cresterea este de 772% in 2007 fata de anul 2006.
Cresterea se datoreaza, se arata in informare, "in principal identificarii de materiale refolosibile feroase si neferoase, tigari si bauturi alcoolice fara banderole de marcaj sau cu banderole de marcaj fictive".
De asemenea, un segment important l-a reprezentat cresterea numarului de sesizari penale si a prejudiciului estimat aferent impozitelor si taxelor datorate ca urmare a unor operatiuni comerciale neinregistrate in evidenta contabila sau pe baza de facturi fictive si in relatii cu "societati fantoma".
Astfel, numarul sesizarilor penale a crescut cu 7%, iar valoarea
prejudiciului estimat, cu 6% fata de anul 2006, in cifre acestea insumind 32 de sesizari cu un prejudiciu estimat de 16,8 milioane lei.

Vama e in declin

Analiza activitatii desfasurate in cursul anului 2007 in cadrul Biroului Vamal Zona Libera Braila a reliefat scaderea accentuata a numarului de operatiuni si a volumului incasarilor drepturilor vamale atrase la bugetul de stat. Motivul, potrivit sefului Directiei pentru Accize si Operatiuni Vamale, Stefan Dumitrel, este acela ca, "urmare aderarii Romaniei la UE, o serie de operatori economici care isi desfasurau activitatea in Zona Libera Braila, avind ca partener firme din cuprinsul Uniunii si-au mutat activitatea in alte zone din spatiul ex-comunitar". De precizat este ca prefectul a solicitat sefului Vamii un raport amanuntit cu privire la activitatea in Zona Libera Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro