Mergi la conţinutul principal

Pentru o agricultură performantă la Brăila

Programul PSD pentru guvernarea României în următorii 4 ani acordă o atenţie deosebită agriculturii ca ramura de importanţă strategică a economiei naţionale.  Propunând să fructifice potenţialul agricol real al României concomitent cu revitalizarea zonelor urbane, PSD propune un program de investiţii care să facă din agricultura şi dezvoltarea satului românesc o prioritate absolută a programului de guvernare.

 

 

 

Prin noile politici, sectorul agricol va deveni un veritabil motor economic şi o sursă reală de locuri de muncă care să genereze venituri şi să diminueze migraţia din mediul rural. Cu o suprafaţa de peste 380 000 ha teren agricol judeţul Brăila a fost şi rămâne un important producător în mod deosebit de cereale dar şi de legume şi fructe ponderea agriculturii în totalul economiei brăilene fiind de circa 19%.

 

În aceste condiţii parlamentarii PSD de Brăila vor susţine în mod deosebit măsurile destinate agriculturii din programul de guvernare.

 

PSD va acţiona pentru modernizarea şi eficientizarea agriculturii

Prin măsurile propuse în programul de guvernare PSD va acţiona pentru crearea condiţiilor financiare fiscale care să permită modernizarea agriculturii, recâştigarea pieţei interne, reducerea importurilor şi creşterea exporturilor asigurându-se o hrană sănătoasă întregii populaţii şi siguranţa şi securitatea alimentară în România.

  • Se vor promova măsuri cu caracter normativ şi administrativ pentru acordarea la timp a subvenţiilor astfel: avans începând cu 15 octombrie şi plata regulată începând cu 1 decembrie până la 31 martie a anului următor.
  • Crearea de fonduri mutuale agricole pentru stabilitatea veniturilor în cazul volatilităţii preţurilor la produsele agricole
  • Eliminarea impozitelor pe terenurile agricole
  • Impozit zero pentru tractoare şi utilaje
  • Cadastrarea de către stat a tuturor terenurilor agricole până în 2020

 

 

 

Refacerea şi extinderea sistemului de irigaţii. Apă gratuită până la staţia de punere sub presiune

În condiţiile climatice din ultima perioadă folosirea irigaţiilor a devenit o necesitate pentru obţinerea unor producţii sigure şi stabile la hectar. PSD  propune pentru perioada următoare realizarea unor lucrări de reabilitare a infrastructurii principale de la priza de apa până la staţia de punere sub presiune pentru circa 2000000 de ha. Programul se va desfăşura în 3 etape, urmând a fi reabilitate în total 86 de amenajări de irigaţii.

 

 

Pentru judeţul nostru irigaţiile se dovedesc a fi un element indispensabil pentru asigurarea unei agriculturi moderne şi profitabile. Parlamentarii brăileni ai PSD vor acţiona pentru ca într-o guvernare PSD utilizarea în proporţie de 50 % a suprafeţei amenajate la irigat de peste 350 000 ha să crească substanţial prin sprijinirea OUAI – urilor atât financiar cât şi prin accesarea unor programe cu finanţare europeană. Diminuarea gradului de degradare a canalelor şi implicit reducerea pierderilor de apă, creşterea randamentelor staţiilor de pompare şi repompare vor conduce la scăderea cheltuielilor legate de irigaţii, cointeresarea fermierilor în aplicarea la timp şi în cantităţi corespunzătoare a udărilor şi obţinerea unor recolte sporite.

 

PSD va susţine un program naţional de cercetare - dezvoltare agricolă

Creşterea performanţei activităţilor din agricultură trebuie susţinută prin programe de cercetare dezvoltare care să asigure aplicarea celor mai noi tehnologii în domeniu. În aceste sens PSD propune elaborarea unui program naţional de cercetare agricolă pe perioada 2017 - 2020 în vederea realizării unei strategii integrate care să asigure adaptarea noilor tehnologii la condiţiile de producţie din România vizând în special măsuri privind cercetarea aplicativă, inovare şi reducerea costurilor de producţie pe fondul sporirii randamentului şi calităţii produselor.

Aplicarea soluţiilor financiare optime în vederea funcţionării programului naţional de inovare precum şi perspectivele de continuare a activităţilor în concordanţă cu solicitărilor producătorilor, vor conduce şi la încurajarea parteneriatului public privat în cercetarea agricolă. În acelaşi timp, finanţarea Academiei de ştiinţe Agricole şi silvice cu 100 milioane euro va urmări realizarea de clustere de cercetare în domenii în care România are un avantaj competitiv. Parlamentarii brăileni îşi propun să acţioneze pentru revitalizarea activităţii în Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare Agricolă (SCDA) care să pună în valoare solurile din Brăila.

De asemenea, având în vedere că judeţul Brăila este unul dintre cei mai mari producători de seminţe din ţară (peste 20 000 ha) diversitatea şi calitatea materialului semincer produs precum şi experienţa dobândită în domeniu vom sprijini demersurile agricultorilor brăileni în creşterea gradului de valorificare al materialului semincer pentru a obţine profituri ridicate din această activitate.

 

Sprijin pentru tinerii ce lucrează in agricultura

PSD îşi propune prin programul de guvernare să construiască un segment atractiv pentru tineri pentru reîntoarcerea acestora la sat şi la activitatea din agricultură.

În acelaşi timp prin degrevarea de o serie de sarcini fiscale a angajatorilor aceştia pot folosi sumele rămase pentru angajarea de forţă de muncă tânără. Angajatorul beneficiază de acest program prin încadrarea a cel puţin 3 salariaţi tineri şi menţinerea lor pe o perioadă de cel puţin 1 an. Pentru judeţul Brăila ne propunem sprijinirea tinerilor care se ocupă de cultivarea cerealelor legumelor, în zootehnie sau apicultură pentru obţinerea în perioada 2014 - 2020 a unor sume nerambursabile de maxim 50000 euro de la UE. Ne propunem de asemenea să valorificam experienţa tinerilor care  au beneficiat de circa 2000000 lei derulând proiecte pentru tinerii fermieri.

 

 

Construcţia de depozite regionale, înfiinţarea de pieţe en-gross în localităţile cu specific legumicol precum şi  pentru depozitarea legumelor, înfiinţarea unei fabrici de conserve de legume în judeţul Brăila sunt câteva din măsurile pe care într-o guvernare PSD, parlamentarii de Brăila le vor susţine.

Sigur toate acestea vor însemna şi o serie întreagă de costuri care vor fi acoperite prin accesarea programelor finanţare prin FADR, Fondul European de garantare, de la bugetul de stat precum şi prin creşterea disponibilităţilor pentru finanţare - dezvoltare a celor ce lucrează în agricultură. Concomitent, se va urmări şi implementarea unor măsuri legislative pentru sectorul agricol care să vizeze: reglementări cu privire la achiziţionarea terenurilor, realizarea Codului Agriculturii pentru eliminarea unor reglementări paralele, îmbunătăţirea legislaţiei cu privire la trasabilitatea produselor agro - alimentare, realizarea unui sistem unitar de monitorizare a produselor intrate pe piaţa de consum care să facă posibilă eliminarea din “faşă” a produselor contrafăcute sau neconforme, revizuirea cu celeritate a legislaţiei referitoare la managementul ambalajelor, etc.

Niţă Nicu

Consilier Judeţean

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro