Mergi la conţinutul principal

Pentru Expo Milano 2015, China a ales viaţa!

„Tărâm de speranţă, hrană pentru viaţă" este tema aleasă de Beijing la Expo Milano 2015, menită să reflecte gratitudinea şi respectul poporului chinez pentru pământul care hrăneşte omenirea de la începuturile existenţei sale, speranţa fiind cea într-un viitor în care hrana le va permite tuturor să trăiască, relatează agerpres.ro.
Agricultura, alimentaţia, mediul şi dezvoltarea durabilă constituie bazele participării Chinei la expoziţia universală din acest an, reflectate în spaţii de expunere numite „Cerul", „Pământul", „Omul" şi „Armonia". Temele amintesc principiul filozofiei chineze că „omul face parte din natură".

Echilibrului între om şi mediu

În pavilionul de 4.590 de metri pătraţi (al doilea ca mărime, după Germania), în care orezul şi bambusul s-au numărat printre materialele de construcţie, iar acoperişul permite filtrarea naturală a luminii şi reducerea consumului energetic, chinezii ilustrează tradiţiile culturale şi progresele înregistrate în agricultură, prezentând marii paşi realizaţi în direcţia utilizării raţionale a resurselor pentru asigurarea unei alimentaţii suficiente, de bună calitate şi sănătoase. Ideea centrală este căutarea echilibrului între om şi mediu, între omenire şi natură. Aşa cum ţăranul îşi protejează şi îngrijeşte pământul, tot aşa popoarele trebuie să conserve planeta.

Din Paradis până la Armonie

Prezenţa chineză la Expo 2015 se articulează în jurul a trei teme:
- "Darul naturii", care ilustrează recoltele în funcţie de calendarul chinezesc;
- "Hrană pentru viaţă", care trasează drumul producţiei de alimente, prezintă cele opt şcoli celebre de bucătărie chinezească şi cultura ceaiului;
- "Tehnologie şi viitor", care aduce în faţa vizitatorilor progrese ştiinţifice, printre care orezul hibrid al profesorului Yuan Longping, reciclarea în agricultură, tehnici de trasabilitate, internetul produselor.
Vizita începe în zona „Paradis" - prezentarea calendarului chinezesc şi a influenţei sale asupra agriculturii ţării -, continuă în spaţiul „Fiinţa umană" - o călătorie în China prin intermediul a 16 elemente tipice tradiţiei sale -, în „Pământ" - peisaje din ţară - şi terminându-se în zona „Armonie", centrul pavilionului chinez, care ilustrează mesajul de echilibru între om şi natură adus la expoziţie.

O ţară cu 300 milioane de agricultori

Pentru prima oară China participă la o expoziţie universală din afara ţării într-un pavilion construit de ea şi care reprezintă angajarea unei ţări mari, a doua economie mondială (după Statele Unite), în tema generală a evenimentului, care este „Hrănirea planetei, energie pentru viaţă". Tot pentru prima oară îşi arată şi explică în detaliu politica agricolă, istoria şi inovaţiile pentru viitor. Provinciile şi oraşele sunt prezentate cu ajutorul unor procedee multimedia dinamice şi colorate. O altă premieră este faptul că unele firme din China participă autonom, în pavilioane proprii, realizate de ele. China are astfel şi două pavilioane suplimentare: Vanke (multinaţională specializată în sectorul imobiliar) şi China Corporate Unied (care reprezintă 20 de firme aflate printre cele mai importante din ţară). În China există în prezent circa 300 de milioane de agricultori.
Un porc din doi, o găină din două şi o roşie din patru la nivel mondial provin din această ţară. În 1990, un chinez din cinci se hrănea insuficient şi indecvat. În prezent, unul din opt chinezi se confruntă cu probleme legate de asigurarea alimentaţiei. Expoziţia Universală de la Milano s-a deschis la 1 mai şi va putea fi vizitată până la 31 octombrie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro