Mergi la conţinutul principal

Pentru că nu sunt ocupate. Mai puţine paturi pentru pacienţii COVID-19 la Spitalul de Psihiatrie

* este vorba despre un proiect de hotărâre aprobat, recent, de către membrii CLM Brăila care vizează reducerea paturilor destinate pacienţilor COVID-19 din Spitalul ”Sf. Pantelimon” de la 100 la 29 * în total, spitalul de psihiatrie are 410 paturi * subiectul a stârnit o serie de contre între consilierul PNL Ionel Alexandru, primarul Marian Dragomir şi viceprimarul Alexandru Jantea

 

 

 

Consilierii municipali au stabilit, recent, reducerea numărului de paturi pentru pacienţii COVID-19 internaţi în cadrul Spitalului de Psihiatrie ”Sf. Pantelimon” Brăila. Asta deoarece, potrivit primarului Marian Dragomir, din cele 100 de paturi destinate persoanelor cu probleme psihice infectate cu virusul SARS-CoV-2 în 2020, doar 5 sunt ocupate în momentul de faţă, restul zac nefolosite. Aşadar, ca urmare a solicitării conducerii spitalului şi cu avizul Direcţiei de Sănătate Publică Brăila, consilierii au luat decizia de a modifica temporar organigrama şi statul de funcţii al Spitalului de Psihiatrie. Ei bine, subiectul ar fi trecut cel mai probabil ”pe repede înainte” la vot, dacă nu ar fi fost o intervenţie a consilierului municipal PNL Ionel Alexandru, care a reuşit să ”încingă spiritele” în cadrul şedinţei şi a dus la discuţii ce s-au întins preţ de minute în şir.

”Având în vedere că suntem în plin val 3 de pandemie, nu cred că este necesară reducerea paturilor de la 100 la 29. Nu cred că este necesară o asemenea măsură”, a declarat liberalul, fără însă a specifica dacă se referă la toate paturile Spitalului de Psihiatrie (410 la număr) sau doar la cele dedicate pacienţilor infectaţi cu COVID-19, ceea ce a stârnit un contraatac agresiv din partea primarului Marian Dragomir.

Edilul-şef a insistat că nu se renunţă la niciun pat din cadrul spitalului şi l-a îndemnat pe consilier să caute în proiect şi să îi prezinte unde anume a găsit sintagma ”paturi reduse” la nivelul instituţiei în cauză.

”Haideţi să citim împreună dacă vreţi. Spitalul nu pierde niciun pat! Nu se reduc paturile la spital. Citiţi-mi şi mie, vă rog, unde scrie că se reduc paturi la Spitalul Pantelimon? Aţi discutat la comisie acest lucru? L-aţi întrebat pe domnul director şi v-a spus domnul Bogdan Criţă că se reduc paturile de la Spitalul Sf. Pantelimon? Eu am deschis proiectul acum şi aştept să îmi spuneţi de ce şi unde se reduc paturi de la Spitalul Sf. Pantelimon. E vorba de altceva, dar o să vă las pe dumneavoastră să răspundeţi. Eu ştiu de unde a plecat confuzia respectivă, dar vă las pentru că aţi luat cuvântul. O să îi rog pe ceilalţi consilieri să aibă răbdare şi să facă un efort şi să aşteptăm să citească domnul Ionel Alexandru în proiectul de hotărâre să ne spună cum pierde spitalul «Sf. Pantelimon» paturi? Că eu nu am înţeles. Şi vreau să ne spună dânsul cum se reduc paturile. Pentru că atunci când se reduc paturile unui spital înseamnă că se alocă altuia. Cui se alocă paturile?”, a insistat Dragomir.

După minute bune, Ionel Alexandru a dat citire paragrafului în care se specifică faptul că ”s-a modificat structura funcţională a spitalului pentru perioada de evoluţie COVID-19 prin reducerea numărului de paturi alocate iniţial pacienţilor COVID-19, de la 100 la 29 de paturi”, ceea ce a condus la alte atacuri legate de faptul că alesul nu înţelege proiectele de hotărâri şi ridică teme false în consiliu.

Viceprimarul Alexandru Jantea chiar s-a oferit, în mod ironic, să îi deseneze o schemă pe care să o trimită ”la pachet” împreună cu cea pe care se angajase, în aceleşi ton, să i-o deseneze şi să i-o înmâneze consilierului PNL Florin Gheorghiţă, în cadrul altui proiect de hotărâre.

Şi consilierul Valentin Pătârlăgeanu, asistent de profesie, a insistat să aibă o intervenţie pentru a explica mai bine cum stau lucrurile.

”Domnule consilier, stimaţi colegi, o să încerc să vă explic pe înţelesul dumneavoastră, să zicem aşa. Dacă în structura Spitalului de Psihiatrie există 410 paturi, la începutul pandemiei, Ministerul Sănătăţii, prin reprezentantul lui în teritoriu, în speţă DSP, a hotărât ca din aceste 410 paturi 100 să fie dedicate prezumtivilor pacienţi cu COVID. Pandemia a evoluat. Am ajuns în această dată şi s-a constatat că din cele 100 de paturi nu au fost ocupate nici măcar 30. Acele 100 de paturi să ştiţi că de când a început pandemia, nu au fost ocupate de pacienţii care în mod normal se adresau spitalului de psihiatrie. Stăteau pur şi simplu goale. Şi de aceea a apărut acest proiect prin care se stipulează şi este aprobat de DSP, să se reducă numărul de paturi de la 100 la 29, dedicate pacienţilor COVID. Încă o dată, nu se reduce numărul de paturi de la Spitalul de Psihiatrie”, a afirmat Pătârlăgeanu.

Primarul Marian Dragomir chiar a precizat că a avut o conversaţie telefonică cu directorul spitalului şi că acesta i-a comunicat că la momentul şedinţei erau cazaţi doar cinci pacienţi COVID-19, de unde a rezultat ideea că 29 de paturi sunt mai mult decât suficiente, pentru ca restul până la 100 să revină celorlalte tipuri de bolnavi.

În cele din urmă, liberalul Ionel Alexandru a acuzat că răspunsul primit a fost unul prin care s-a încercat denaturarea întrebării sale, care tocmai la paturile pacienţilor COVID făcea referire, ceea ce a condus la alte atacuri din partea primarului şi a viceprimarului.

Ulterior, proiectul a fost aprobat cu 19 voturi ”pentru” şi 7 abţineri din partea consilierilor PNL. Ca o paranteză, în ceea ce priveşte organigrama şi statul de funcţii al Spitalului de Psihiatrie Brăila, în prezent situaţia se prezintă astfel: sunt 19 funcţii contractuale de conducere dintre care 14 posturi ocupate şi 5 vacante; 409 funcţii contractuale de execuţie, dintre care 299 ocupate şi 110 vacante. Mai exact, 428 de funcţii la nivelul instituţiei, dintre care 313 ocupate şi 115 vacante.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro