Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pensionarii solicita sprijinul Prefecturii pentru a obtine adeverinte de la fostii angajatori

Ieri, pensionarii braileni si-au exprimat din nou nemultumirea legata de faptul ca fostii angajatori refuza sa le elibereze adeverintele necesare finalizarii procesului de recalculare a pensiilor, fara de care acestia ar pierde citiva bani pe care ar fi indreptatiti sa-i primeasca. In cadrul sedintei Comitetului Consultativ de Dialog pentru Problemele Persoanelor Virstnice (CCDPPV), pensionarii i-au solicitat srijinul subprefectului Dumitru Popa sa intervina in rezolvarea acestei situatii, deoarece ei nu au reusit sa-i convinga pe fostii angajatori sa le raspunda solicitarilor.
Problema porneste de la faptul ca, desi toate dosarele de pensie au fost recalculate pina la sfirsitul anului trecut, iar beneficiarii au primit decizii noi, procesul de evaluare nu a luat sfirsit si se va intinde pe o perioada de 3 ani. In acest timp, pensionarii pot aduce adeverinte noi, cu sporuri sau alte elemente ce i-ar putea ajuta la cresterea pensiei. La prima vedere, procedeul pare simplu, dar fostii angajatori ingreuneaza tot acest proces atunci cind, fie ii refuza din start, motivind ca nu mai au arhiva, fie le elibereaza adeverinte completate gresit sau incomplete, sau chiar atunci cind ii amina cu lunile. O astfel de situatie a fost sesizata si de directorul executiv al Casei Judetene de Pensii (CJP) Braila, Sorin Enache, care, la rindul sau, a solicitat Institutiei Prefectului sa incerce sa-i sensibilizeze pe acesti angajatori: "Sint situatii in care termenele de eliberare a adeverintelor solicitate de pensionari sint foarte lungi. Un exemplu ar fi societatea "Celhart Donaris", care le-a dat termene de un an. Ei motiveaza ca cererile sint foarte multe si ca nu au personal suficient care sa faca acest lucru. Trebuie gasita o modalitate de a-i sensibiliza pe acesti angajatori pentru ca pensiile sint mici si pentru ei conteaza suma pe care ar obtine-o in urma acestor adeverinte, indiferent cit de mica ar fi ea".

Este nevoie de bani pentru sprijinirea octogenarilor

In programul de masuri pe anul 2006 al Comitetului Consultativ de Dialog pentru Problemele Persoanelor Virstnice exista si preocuparea privind sprijinirea octogenarilor braileni. Au fost identificate peste 10.000 de astfel de persoane, dintre care aproape jumatate au pensii sub 200 RON. "Incercam sa-i sprijinim prin acordarea de ajutoare materiale si financiare cu ocazia zilei de 1 octombrie "Ziua internationala a persoanelor virstnice". Astfel, in perioada urmatoare va trebui sa ne canalizam eforturile in gasirea unor sponsori care sa ne ajute in aceasta problema. De asemenea, in atentia noastra este si problema acordarii de asistenta sociala si ingrijire la domiciliu, desi la acest capitol mai avem multe de facut, internarea celor fara familie in camine de batrini nefiind in masura sa satisfaca toate cerintele. Mai mult, desi s-au facut interventii pentru asigurarea a 2-3 camere in cadrul caminului din statiunea Lacu Sarat, unde sa poata fi gazduiti pe parcursul celor 10 zile de tratament gratuit, cazarea si masa nu au fost gratuite, asa cum s-a solicitat", a precizat Petrea Ion, presedintele Consiliul Judetean al Persoanelor Virstnice Braila si membru al CCDPPV.
Categorie articol: 

Comentarii