Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pensionarii din invatamint ar putea sa treaca la plata cu ora

Decizia Guvernului Boc ar putea lovi si in sistemul de invatamint, unde un numar destul de mare de norme didactice sint asigurate de profesori pensionari. La inceputul anului scolar, la Braila, 124,5 norme didactice au fost date profesorilor pensionari, pentru numai 95,5 dintre acestea profesorii fiind platiti prin cumularea salariului cu pensia. Pentru restul de 29 de norme didactice deja se face plata cu ora. Acesti pensionari au obtinut catedrele abia dupa ce au fost repartizati profesorii calificati, intrind la repartitii doar inaintea cadrelor didactice necalificate. Inspectorul scolar general Iulian Danielescu a spus insa ca aceasta masura probabil nu vizeaza pensionarii din sistemul de invatamint, ci alte categorii de pensionari care dupa ce au iesit la pensie au fost incadrati pe pozitii importante in sistemul bugetar si au si salarii pe masura.
"Deja am dat sarcina compartimentelor Salarizare si Personal sa vada tot ce s-a publicat pina acum in Monitorul Oficial si sa ceara lamuriri la Ministerul Educatiei, sa vedem ce se intimpla cu pensionarii din invatamint incadrati prin cumul. Solutia pe care o vad acum este trecerea lor de la plata salariului prin cumul cu pensia la plata cu ora. Veniturile lor vor scadea putin, dar nu vor fi obligati sa renunte la ore. Altfel, in sistem vom avea probleme, pentru ca abia am gasit in toamna si aceste cadre didactice ca sa asiguram orele, pentru ca nu avem oameni. Pensionarii au fost in toamna solutia pe care am gasit-o si altceva nu avem ce face", a explicat inspectorul scolar general Iulian Danielescu.
Ministrul Ecaterina Andronescu a declarat ieri pentru presa centrala ca aceste masuri privind profesorii pensionari vor fi, totusi, puse in practica incepind din toamna lui 2009, adica anul scolar viitor, desi practic, de la 1 ianuarie, profesorii pensionari vor trece de la plata prin cumul, salariu si pensie, la plata cu ora pentru lectiile sustinute.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii