Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pensiile scad cu 15%, fondul de salarii se reduce cu 25%

* Traian Băsescu, după întâlnirea cu reprezentanţii FMI, a comunicat: "De la 1 iunie, se reduce fondul de salarii de la stat cu 25%, iar pensiile scad cu 15%" * preşedintele a precizat că şi ajutorul de şomaj se va reduce cu 15%

FMI acceptă majorarea ţintei de deficit bugetar la 6,3-6,4% din produsul intern brut pentru realizarea de investiţii, dar cere Guvernului să-şi ajusteze cheltuielile şi veniturile cu 1,5 - 2 miliarde euro pentru a se încadra în noua ţintă, au declarat ieri, pentru NewsIn, surse apropiate negocierilor. "Ne-au acceptat creşterea deficitului până la cel mult 6,4% din PIB, însă ne cer să luăm măsuri suplimentare pentru a ne încadra în cheltuieli. Reprezentanţii FMI spun că, fără măsuri suplimentare, deficitul bugetar ar depăşi 9% din produsul intern brut. Ei spun că doar din zona plăţii pensiilor şi a asigurărilor sociale deficitul ar putea creşte în acest an cu până la 8%, adică cu mai mult de 2 miliarde de euro", au spus sursele citate.

"Trebuie să-i convingem pe oficialii Fondului că putem echilibra deficitul bugetar şi printr-o mai bună gestionare a cheltuielilor publice"

Reprezentanţii guvernului au precizat "că nu este neapărat nevoie de o creştere a cotei unice şi a TVA, ci pot fi crescute impozitele pe terenurile agricole şi pe clădiri, concomitent cu o reducere drastică a cheltuielilor". "Trebuie să-i convingem pe oficialii Fondului că putem echilibra deficitul bugetar şi printr-o mai bună gestionare a cheltuielilor publice. Trebuie să-i convingem, totodată, că putem creşte veniturile bugetare cu cel puţin 1 miliard de euro, printr-o creştere a impozitelor pe terenuri, pe proprietăţi şi pe tranzacţiile imobiliare", au adăugat oficialii.
Reprezentanţii guvernului au adăugat că se are în vedere şi măsura de scădere a cheltuielilor bugetare prin aplicarea măsurii concediului fără plată în sistemul bugetar.

Sebastian Vlădescu: "Variantele pe care le discutăm s-au restrâns, mâine probabil vom avea decizia finală"

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat ieri că variantele pe care le analizează Guvernul pentru creşterea veniturilor la buget s-au restrâns la una sau două, fără a da alte detalii, şi că o decizie finală urmează a fi luată vineri. "Variantele pe care le discutăm s-au restrâns, mâine probabil vom avea decizia finală. Rămâne să discutăm şi cu primul-ministru, şi în Guvern (...) Mai avem una sau două (variante - n.r.). Acum suntem la... cred că expresia preferată a guvernatorului este fine tunning. Deci suntem în zona de fine tunning. Rămâne să vedem care este cea mai bună modalitate de a ieşi din situaţia extrem de dificilă în care ne aflăm, fără să afectăm speranţa de creştere economică", a spus Vlădescu.

Delegaţia FMI îşi va prelungi misiunea de evaluare a acordului încheiat cu România până pe 9 mai

''Cea de-a patra misiune FMI de evaluare, condusă de Jeffrey R. Franks, care se află în prezent la Bucureşti, va continua să lucreze cu autorităţile române pe perioada weekend-ului 8-9 mai. Misiunea urmează să facă publice concluziile acestor discuţii, la finalul vizitei sale", a precizat reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria, Tonny Lybek.
Misiunea FMI este prezentă în România pentru a patra evaluare trimestrială, de care depinde acordarea celei de-a cincea tranşe, în valoare de 850 milioane euro, şi urma să se încheie, iniţial, pe 7 mai.

Traian Băsescu: De la 1 iunie, se reduce fondul de salarii de la stat cu 25%, iar pensiile scad cu 15%

Preşedintele Băsescu a declarat ieri că nu se vor majora TVA şi cota unică, dar că, începând de la 1 iunie, se va reduce fondul de salarii cu 25% din administraţia centrală şi locală, fiind previzibilă şi o reducere a pensiilor cu 15%, dar şi tăirea drastică a unor subvenţii. De asemenea, şi ajutorul de şomaj va fi redus cu 15%.
Băsescu a precizat că o variantă luată în discuţie a fost "varianta neîncrederii", care viza creşterea TVA de la 19 la 24% şi a cotei unice de la 16 la 20%, concomitent cu reducerea salariilor în sectorul bugetar cu 20%, astfel încât România să se încadreze într-un deficit de 6, 7 sau chiar 8%. A doua variantă, denumită de preşedinte "varianta încrederii", este ca Guvernul să continue programul de "restructurare masivă" a cheltuielilor. Băsescu a precizat că, în memorandumul ce va fi semnat cu FMI la finalul negocierilor, se va merge pe această ultimă variantă.
Categorie articol: 

Comentarii