Mergi la conţinutul principal

Pensiile scad cu 15%, fondul de salarii se reduce cu 25%

* Traian Băsescu, după întâlnirea cu reprezentanţii FMI, a comunicat: "De la 1 iunie, se reduce fondul de salarii de la stat cu 25%, iar pensiile scad cu 15%" * preşedintele a precizat că şi ajutorul de şomaj se va reduce cu 15%


FMI acceptă majorarea ţintei de deficit bugetar la 6,3-6,4% din produsul intern brut pentru realizarea de investiţii, dar cere Guvernului să-şi ajusteze cheltuielile şi veniturile cu 1,5 - 2 miliarde euro pentru a se încadra în noua ţintă, au declarat ieri, pentru NewsIn, surse apropiate negocierilor. "Ne-au acceptat creşterea deficitului până la cel mult 6,4% din PIB, însă ne cer să luăm măsuri suplimentare pentru a ne încadra în cheltuieli. Reprezentanţii FMI spun că, fără măsuri suplimentare, deficitul bugetar ar depăşi 9% din produsul intern brut. Ei spun că doar din zona plăţii pensiilor şi a asigurărilor sociale deficitul ar putea creşte în acest an cu până la 8%, adică cu mai mult de 2 miliarde de euro", au spus sursele citate.

"Trebuie să-i convingem pe oficialii Fondului că putem echilibra deficitul bugetar şi printr-o mai bună gestionare a cheltuielilor publice"

Reprezentanţii guvernului au precizat "că nu este neapărat nevoie de o creştere a cotei unice şi a TVA, ci pot fi crescute impozitele pe terenurile agricole şi pe clădiri, concomitent cu o reducere drastică a cheltuielilor". "Trebuie să-i convingem pe oficialii Fondului că putem echilibra deficitul bugetar şi printr-o mai bună gestionare a cheltuielilor publice. Trebuie să-i convingem, totodată, că putem creşte veniturile bugetare cu cel puţin 1 miliard de euro, printr-o creştere a impozitelor pe terenuri, pe proprietăţi şi pe tranzacţiile imobiliare", au adăugat oficialii.
Reprezentanţii guvernului au adăugat că se are în vedere şi măsura de scădere a cheltuielilor bugetare prin aplicarea măsurii concediului fără plată în sistemul bugetar.

Sebastian Vlădescu: "Variantele pe care le discutăm s-au restrâns, mâine probabil vom avea decizia finală"

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat ieri că variantele pe care le analizează Guvernul pentru creşterea veniturilor la buget s-au restrâns la una sau două, fără a da alte detalii, şi că o decizie finală urmează a fi luată vineri. "Variantele pe care le discutăm s-au restrâns, mâine probabil vom avea decizia finală. Rămâne să discutăm şi cu primul-ministru, şi în Guvern (...) Mai avem una sau două (variante - n.r.). Acum suntem la... cred că expresia preferată a guvernatorului este fine tunning. Deci suntem în zona de fine tunning. Rămâne să vedem care este cea mai bună modalitate de a ieşi din situaţia extrem de dificilă în care ne aflăm, fără să afectăm speranţa de creştere economică", a spus Vlădescu.

Delegaţia FMI îşi va prelungi misiunea de evaluare a acordului încheiat cu România până pe 9 mai

''Cea de-a patra misiune FMI de evaluare, condusă de Jeffrey R. Franks, care se află în prezent la Bucureşti, va continua să lucreze cu autorităţile române pe perioada weekend-ului 8-9 mai. Misiunea urmează să facă publice concluziile acestor discuţii, la finalul vizitei sale", a precizat reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria, Tonny Lybek.
Misiunea FMI este prezentă în România pentru a patra evaluare trimestrială, de care depinde acordarea celei de-a cincea tranşe, în valoare de 850 milioane euro, şi urma să se încheie, iniţial, pe 7 mai.

Traian Băsescu: De la 1 iunie, se reduce fondul de salarii de la stat cu 25%, iar pensiile scad cu 15%

Preşedintele Băsescu a declarat ieri că nu se vor majora TVA şi cota unică, dar că, începând de la 1 iunie, se va reduce fondul de salarii cu 25% din administraţia centrală şi locală, fiind previzibilă şi o reducere a pensiilor cu 15%, dar şi tăirea drastică a unor subvenţii. De asemenea, şi ajutorul de şomaj va fi redus cu 15%.
Băsescu a precizat că o variantă luată în discuţie a fost "varianta neîncrederii", care viza creşterea TVA de la 19 la 24% şi a cotei unice de la 16 la 20%, concomitent cu reducerea salariilor în sectorul bugetar cu 20%, astfel încât România să se încadreze într-un deficit de 6, 7 sau chiar 8%. A doua variantă, denumită de preşedinte "varianta încrederii", este ca Guvernul să continue programul de "restructurare masivă" a cheltuielilor. Băsescu a precizat că, în memorandumul ce va fi semnat cu FMI la finalul negocierilor, se va merge pe această ultimă variantă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro