Mergi la conţinutul principal

Pensiile facultative devin realitate in 2007

Sistemul de pensii din Romania trece prin transformari succesive. Daca pina acum oamenii erau obisnuiti sa ia in calcul doar pensia de stat, de acum inainte se pot gindi si la pensii private si facultative. Astfel, sistemul de pensii din Romania va fi structurat pe 3 piloni: I - sistemul public de pensii (pensia de stat), II - pensiile private administrate de stat, III - pensiile facultative administrate de societati private. Pina in prezent a fost adoptata legislatia pentru pilonul I si pentru pilonul III, urmind ca pina la sfirsitul anului sa fie adoptate si actele normative pentru pilonul II.
Potrivit Legii nr. 204/2006 pensiile facultative au intrat in vigoare inca din martie a.c. Procedurile de autorizare ale administratorilor acestor fonduri au inceput insa abia in aceasta saptamina. Potrivit legii, orice angajat sau persoana autorizata sa desfasoare o activitate independenta poate opta pentru un fond de pensii facultativ. Contributiile la acest fond vor fi retinute si virate de catre angajator sau, dupa caz, de catre persoana beneficiara, odata cu contributia de asigurari sociale. Nivelul contributiei pentru pensia facultativa se poate ridica pina la 15% din venitul lunar impozabil al persoanei inscrise la acest fond. Potrivit reprezentantilor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, o persoana care contribuie 25 de ani cu cite 20 de euro lunar, va primi in momentul pensionarii 140 de euro pe luna.
Precizam ca, spre deosebire de pilonul III, unde persoana in cauza poate alege daca vrea pensie facultativa si da o contributie separata, la pilonul II (pensiile private administrate de stat), cei pina in 35 de ani vor contribui obligatoriu, cei intre 35 si 45 vor contribui facultativ, iar cei peste 45 - deloc. In cazul pilonului II, contributia va fi un procent din CAS. Astfel, in prezent, contributia de asigurari sociale e de 29,25% din salariu, 9,5% fiind platita de angajat si restul de angajator. Cind va incepe sa cotizeze pentru pensiile private, angajatul nu va mai plati 9,5% pentru pensia de stat, ci numai 7,5%, restul de 2% mergind la fondurile private de pensii. Procentul de 2% va creste succesiv, timp de 8 ani, la 6%.

Peste 10 societati vor sa fie administratori de pensii facultative

Saptamina aceasta au inceput autorizarile pentru societatile care vor sa administreze fonduri de pensii facultative. Si-au exprimat intentia de a fi administratori peste 10 societati. Printre ele se afla BRD - Group Societe Generale, ING - Asigurari de viata, Generali, Alliantz - Tiriac Asigurari, BCR, Aviva, Interamerican, Certinvest. Procedurile de autorizare se vor incheia la sfirsitul lunii ianuarie 2007 cind va incepe si colectarea primelor contributii. Practic, administratorii vor pune la dispozitie fonduri cu diverse grade de risc. Ofertele pentru plasamente vor varia, in functie de ceea ce vrea persoana care cotizeaza.
Pe piata noastra exista patru categorii de fonduri. Cele mai sigure, dar cu randamentele cele mai mici sint fondurile monetare si cele de obligatiuni. Cele mai avantajoase, dar cu un grad mai mare de risc sint fondurile diversificate si de actiuni. Potrivit celor intimplate in celelalte tari, oamenii prefera investitiile sigure.

Pensiile facultative difera de asigurarile de viata

Pensiile private si cele facultative sint notiuni diferite fata de asigurarile de viata existente deja pe piata romaneasca. Astfel, daca o persoana isi permite, va putea avea pensie de stat, pensie facultativa, pensie privata, dar si renta viagera provenita din asigurarea de viata pe care si-a facut-o.
"Asigurarea de viata nu se confunda cu sistemul de pensii. Asigurarea de viata pleaca din negocierea contractului cu o suma asigurata garantata. Persoana in cauza cotizeaza si in caz ca intervine decesul inainte ca in cont sa se acumuleze suma garantata. Decesul intervine deci, inainte ca acel contract sa atinga perioada de maturitate. Familia va primi suma totala asigurata. Cind contractul ajunge la maturitate, la data limita la care a fost incheiat, atunci persoana in cauza poate alege sa primeasca banii toti o data sau lunar, sub forma de renta viagera", a precizat Sorin Enache, director executiv al Casei Judetene de Pensii.
La pensiile facultative sau private, persoana trebuie sa atinga virsta de pensionare precazuta de lege si nu o data stabilita intr-un contract. Odata cu adoptarea legislatiei pentru pilonul 2, va fi declansata o campanie de informare a populatiei in legatura cu fondurile private de pensii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro